Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΥΔΑΠ: Στα «σκαριά» έργα ύψους 600 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική - Οι ενδιαφερόμενοι

tags :
ΕΥΔΑΠ: Στα «σκαριά» έργα ύψους 600 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική - Οι ενδιαφερόμενοι
Ποιες κατασκευαστικές εταιρείες ενδιαφέρονται για το έργο της  Ψυτάλλειας
Έργα συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ πρέπει να προκηρύξει η νέα διοίκηση  της ΕΥΔΑΠ για την ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης της Ανατολικής  Αττικής και των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) μέχρι το 2023. Τα κονδύλια των έργων θα προέλθουν σε ποσοστό 90% από ευρωπαϊκούς πόρους και μόλις το10% από την ΕΥΔΑΠ.
Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Σαχίνης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Αναστάσιος Τόσιος έδωσαν το στίγμα των προθέσεων τους για τα σχέδια της ΕΥΔΑΠ, το επόμενο  διάστημα ενώ κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει ζήτημα το Ελληνικό Δημόσιο να μειώσει το ποσοστό του στην εταιρεία μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που όρισε ότι το Δημόσιο πρέπει να κατέχει το 50 συν μία μετοχή.
Ακόμη η νέα διοίκηση απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων νερού επισημαίνοντας ότι για τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο και την ίδια στιγμή τρέχει πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.
Τα συνολικά χρέη των ιδιωτών προς την ΕΥΔΑΠ ανέρχονται σε162 εκατ. ευρώ και των Δήμων στα19 εκατ. ευρώ από 28 εκατ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2018.
Η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε επικοινωνία με τη διοίκηση της Lamda Development για την αναβάθμιση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων έτσι ώστε το επεξεργασμένο νερό να διατίθεται για άρδευση του πάρκου και για την περιοχή έκτος του Ελληνικού.  
Ο διευθύνων σύμβουλος  κ Χάρης Σαχίνης εστίασε το ενδιαφέρον του στην αναγκαιότητα των έργων της Ανατολικής Αττικής τα οποία έχουν καθυστερήσει με τις γνωστές συνέπειες των προστίμων που επιβάλλονται από την ΕΕ για την έλλειψη ΚΕΛ. Κάθε χρόνο το ελληνικό  Δημόσιο επιβαρύνεται με πρόστιμα ύψους 23,5 εκατ. ευρώ και προσαυξάνεται κατά 4,8 εκατ. ευρώ για τη μη δημιουργία των ΚΕΛ.
 
 Τα σχέδια της ΕΥΔΑΠ για την Ανατολική Αττική
 
Το περασμένο καλοκαίρι εντάχθηκε η κατασκευή των Κέντρων Επεξεργασίας  Λυμάτων και το δικτύων αποχέτευσης στο ΕΣΠΑ, με τη νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να προσδοκά την ανεύρεση αναδόχου μέχρι τα τέλη του 2020, χωρίς όμως να προσδιορίζει πότε θα είναι έτοιμη η προκήρυξη.
Προβλέπεται πως θα κατασκευαστούν 900 χιλιόμετρα δικτύων αποχέτευσης, από Μαραθώνα μέχρι Σαρωνίδα – Ανάβυσσο καθώς και τρία ΚΕΛ.Τα ΚΕΛ Γλυκών Νερών και Παιανίας θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2021, ενώ πιο πίσω πάει ο βιολογικός καθαρισμός της Ραφήνας και τα έργα στο δήμο Μαραθώνα.
Σε εκκρεμότητα, παραμένει η χωροθέτηση του αντίστοιχου κέντρου επεξεργασίας στο δήμο Σαρωνικού, ενώ προβλήματα (λόγω προσφυγών τεχνικών εταιρειών) υπήρξε στον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό για δίκτυα αποχέτευσης στην Παλλήνη (180 χιλιόμετρα με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ).
Όσο για το ΚΕΛ Κορωπίου, που κατασκευάζεται επί χρόνια, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ παρέπεμψε στην τοπική αυτοδιοίκηση που προωθεί το έργο.
 ΗΕΥΔΑΠ σήμερα
 Διαθέτει περίπου 2.200.000 ενεργούς μετρητές ενώ διαχειρίζεται περίπου 14.000 χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης και 9.500 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης.
Ο αναπληρωτής  διευθύνων σύμβουλος κ. Αναστάσιος Τόσιος είπε πως το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και σε πρωτοβουλίες για την ανανέωση τμήματος των δικτύων που ορισμένα τμήματά τους είναι άνω των 50 ετών και σε πρωτοβουλίες για την καλύτερη ανταπόκριση σε βλάβες, κ.λπ.
Ήδη έχει υλοποιήσει πιλοτικά έργα έξυπνων υδρομετρητών σε Χαλάνδρι και Παλαιό Φάληρο με την εγκατάσταση περίπου 80.000 συσκευών.
Η νέα διοίκηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί τη νέα σύμβαση  παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο που να σημειωθεί λήγει το Μάρτιο  του 2020.
 Ο διαγωνισμός της Ψυτάλλειας ύψους 280 εκατ. ευρώ.  
Τη νέα εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση της Ψυτάλλειας καθώς η παρούσα σύμβαση λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο του 2020.
Προσφορές  έχουν καταθέσει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΕΡΓΟΤΕΜ, η κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΤΕΡΝΑ – Suez International και η κοινοπραξία Χρ. Κωνσταντινίδης – Μυτιληναίος. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Σαχίνης αναφερόμενος στο διαγωνισμό συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ είπε ότι  βρίσκεται στη φάση της τεχνικής αξιολόγησης.  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης