Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα stress tests τον Ιούλιο 2020 δεν θα είναι περίπατος – Γιατί οι ελληνικές τράπεζες θέλουν αξιολόγηση με όλα τα NPEs

Τα stress tests τον Ιούλιο 2020 δεν θα είναι περίπατος – Γιατί οι ελληνικές τράπεζες θέλουν αξιολόγηση με όλα τα NPEs
Οι τρεις λόγοι που οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν έναν... δύσκολο Ιούλιο 2020
Τα stress tests του Ιουλίου 2020 δεν θα είναι περίπατος.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να το παρουσιάζουν ως άνετα λόγω καλύτερων μακροοικονομικών δεδομένων και προοπτικών της Ελλάδας αλλά ο βαθμός δυσκολίας έχει αυξηθεί για τρεις βασικούς λόγους:

1. Θα είναι τα πρώτα στρες τεστ της Lagarde ως επικεφαλής της ΕΚΤ. Η Lagarde προφανώς και δεν θέλει να δημιουργήσει τραπεζικό πρόβλημα αλλά δεν μπορεί και να μην αποτιμήσει την πραγματικότητα
2. Οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν με κριτήρια που ισχύουν στην Ευρωζώνη ως προς τα NPEs. Ο μέσος όρος των προβληματικών δανείων στην Ευρώπη είναι 3,5% του συνόλου των δανείων, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα είναι 46% ή 75 δισ. NPEs.
3. Όλες οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν με ισολογισμό 2019, οπότε καμία δεν θα προλάβει να έχει ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς, ακόμη και η Eurobank. Πιθανότητα η Eurboank να μην προλάβει να αφαιρέσι από τον ισολογισμό του 2019 τα 9,7 δισ. NPEs οπότε στα stress tests πιθανότητα να αξιολογήθεί με όλα τα NPEs. Ωστόσο κατά μία ιδιαίτερη σύμπτωση οι τράπεζες φαίνεται να θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να έχουν όλα τα NPEs στον ισολογισμό τους αντί να προσπαθούν να τα μειώσουν.

Σημειώνεται ότι:

- Η Alpha Bank ανακοίνωσε την τιτλοποίση 10 δισ. κόκκινων δανείων στα μέσα Νοεμβρίου 2019 αλλά το deal θα ολοκληρωθεί καλοκαίρι του 2020
- Η Eurobank πιθανότατα στον ισολογισμό του 2019 θα συμπεριλάβει όλα τα NPEs. Το σχέδιό της πάντως είναι να προχωρήσει η συμφωνία με την Pimco για τιτλοποίηση 9,7 δισ. NPEs και συνολική αξιοποίηση κόκκινων δανείων 26 δισ.
- Αντιστοίχως Πειραιώς και Εθνική θα έχουν όλα τα NPEs στους ισολογισμούς χρήσης 2019.

Το ερώτημα είναι γιατί θέλουν οι ελληνικές τράπεζες να είναι φορτωμένοι οι ισολογισμοί τους με προβληματικά ανοίγματα πριν τα stress tests.
Η απάντηση λίαν συντόμως…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης