Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνάντηση Μητσοτάκη - τραπεζιτών στις 24 Οκτωβρίου 2019 - Βασικό θέμα οι πρόσθετες χρεώσεις

tags :
Συνάντηση Μητσοτάκη - τραπεζιτών στις 24 Οκτωβρίου 2019 - Βασικό θέμα οι πρόσθετες χρεώσεις
Το θέμα δεν θα είναι το μοναδικό, αλλά το κυρίαρχο της ατζέντας
To θέμα των χρεώσεων των τραπεζών είναι αυτό που θα συζητήσουν την Πέμπτη 24/10 στο Μέγαρο Μαξίμου  οι τραπεζίτες μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πηγές το θέμα αν δεν  είναι και το μοναδικό της διμερούς αυτής συζήτησης είναι σίγουρο πως θα χαρακτηριστεί ως το κυρίαρχο της ατζέντας.
Η συνάντηση αυτή έγινε γνωστή από το χθεσινό τραπεζικό forum δια στόματος του κ. Άδωνι Γεωργιάδη υπουργού ανάπτυξης, ο οποίος προανήγγειλε από βήματος πως ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Πέμπτη με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών χωρίς ωστόσο να καθορίσει την ατζέντα.
Ομως στο χαρτοφυλάκιο του υπουργού είναι θέματα ανταγωνισμού όπως και θέματα ιδιωτικού χρέους.
Υπ’ αυτήν την έννοια και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά και στο βαθμό που του αναλογεί ο Ηρακλής μπορεί να απασχολήσουν τη συζήτηση.
Στο τραπεζικό forum θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Γεωργιάδης είπε στους τραπεζίτες πως με την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα θα έχουν την απαραίτητη προστασία προκειμένου να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα αλλά πάντα με έλεγχο τα καθήκοντά τους.
Ο κ. Γεωργιάδης υπήρξε προτρεπτικός προς τις τράπεζες να ακούν την κοινωνία ενώ δε δίστασε αναφερόμενος στους τραπεζίτες να σημειώσει πως στο θέμα των χρεώσεων, υπάρχει η αίσθηση ότι «συνεννοηθήκατε» όπως είπε και έτσι πρέπει να το «αντιμετωπίσετε» όπως είπε ο υπουργός.
Αντίστοιχο ήταν το μήνυμα και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο ίδιος ρωτήθηκε για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την επιλογή των συστημικών τραπεζών να επιβάλουν τέλη  και  προμήθειες στις  διαδικτυακές και στις συναλλαγές  από τα ΑΤΜ  τη στιγμή μάλιστα που τράπεζες και κυβέρνηση παρακινούν τους πολίτες σε ηλεκτρονικές συναλλαγές με στόχο το όφελος των καταναλωτών αλλά και της οικονομίας από τη φοροδιαφυγή.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως ο μεγάλος όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών τελικώς μειώνει το διοικητικό κόστος και πως αυτό θα πρέπει να διαμορφώνει υποχώρηση στις χρεώσεις των συναλλαγών και όχι αύξηση.
Η δε κυβέρνηση  όπως προανήγγειλε θα πάρει σχετιές πρωτοβουλίες.
Οι χρεώσεις καθώς παρουσίασαν μεγάλη αύξηση ξεσήκωσαν μια θύελλα αντιδράσεων.
Από την πλευρά τους τα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε μια φάση που κυριολεκτικά τρώνε τις σάρκες τους καθώς οι πηγές κερδοφορίας παραμένουν περιορισμένες και οι προμήθειες είναι πραγματικά μέσον προς την κατεύθυνση επιβίωσης.
Ετσι λοιπόν όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει διάλογο προς την κατεύθυνση αυτήν με τις τράπεζες αφού ας σημειωθεί πως οι πανομοιότυπες προμήθειες και μάλιστα σε επίπεδο υψηλό δημιουργούν ένα είδους θέμα.
Ας σημειωθεί άλλωστε πως οι τράπεζες κλήθηκαν το περασμένο διάστημα να απαντήσουν ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο σε ότι αφορά τις χρεώσεις (προμήθειες κλπ) από την επιτροπή
Στο τραπεζικό forum 11ου Risk Management & Compliance, ο κ Παύλος Μυλωνάς Ceo της Εθνικής σημείωσε  πως οι τράπεζες δεν έχουν έσοδα από παραδοσιακές συναλλαγές ενώ ο κ. Μεγάλου, Ceo της Τράπεζας Πειραιώς μίλησε για επενδύσεις που έχουν γίνει προκειμένου οι καταναλωτές  να χρησιμοποιούν το ψηφιακό δίκτυο και αυτό πρέπει να χρεώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης