Κομισιόν: Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού στην Ισπανία - Ζητά αλλαγές στον προϋπολογισμό 2020

Κομισιόν:  Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού στην Ισπανία - Ζητά αλλαγές στον προϋπολογισμό 2020
O ισπανικός προϋπολογισμός περιέχει αύξηση κατά 3,8% των πρωτογενών κρατικών δαπανών
«Σημαντικούς κινδύνους» για εκτροχιασμό από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει για τη Ισπανία οι Βρυξέλλες διαπιστώνει η Κομισιόν και ζητεί να επικαιροποιηθούν οι τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2020, που θα κατατεθούν για έγκριση στο ισπανικό Κοινοβούλιο.
Στην επιστολή που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος επί των Οικονομικών Valdis Dombrovskis και ο αρμόδιος επίτροπος Pierre Moscovici, προς την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών Nadia Calvino, τονίζουν πως στο δημοσιονομικό νομοσχέδιο που υπέβαλε η Μαδρίτη προς έγκριση στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τηρεί τις κοινοτικές απαιτήσεις για ρύθμιση του δομικού ελλείμματος, τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών και τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως τα δημοσιονομικά μέτρα που περιέχονται στον υποβληθέντα προϋπολογισμό προβλέπουν μείωση του δομικού ελλείμματος κατά 0,1% του ΑΕΠ, που υπολείπεται από τον προτεινόμενο στόχο του 0,65%.
Η διαφορά είναι 6,6 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα πρέπει να καλύψει μέσω φόρων και περιστολής κρατικών δαπανών.
Επίσης, ο ισπανικός προϋπολογισμός περιέχει αύξηση κατά 3,8% των πρωτογενών κρατικών δαπανών, που υπερβαίνει κατά πολύ το αποδεκτό 0,9% από τις Βρυξέλλες.
Η Επιτροπή με αυστηρό τόνο καλεί τη Μαδρίτη να υποβάλει νέα δημοσιονομικά μέτρα προς έγκριση και να «εξασφαλίσει την τήρηση των προτάσεών» της.
Από την πλευρά της, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Maria Jesus Montero απαντά πως τα στοιχεία που εστάλησαν στις Βρυξέλλες δεν ήταν τα τελικά μέτρα που προτείνει ο προϋπολογισμός του 2020, καθώς δεν συμπεριελάμβαναν τα έσοδα από επιπλέον μέτρα.
Επίσης, υποστήριξε πως η επιστολή των Βρυξελλών δεν αποτελεί μία επίπληξη για την Ισπανία, αλλά υπογραμμίζει «την ανάγκη να έχει η χώρα έναν προϋπολογισμό και γι' αυτό χρειαζόμαστε μία πλήρως λειτουργική κυβέρνηση» και γι' αυτό η Κομισιόν «είναι το ίδιο ανήσυχη και σκεπτική με την ισπανική κυβέρνηση».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS