Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες ισορροπίες στη Συρία – Putin και Erdogan ορίζουν την επόμενη ημέρα – Στους χαμένους Κούρδοι και ΗΠΑ

Νέες ισορροπίες στη Συρία – Putin και Erdogan ορίζουν την επόμενη ημέρα – Στους χαμένους Κούρδοι και ΗΠΑ
Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν σε κοινές περιπολίες στη Συρία – Στα 30 χλμ από τα σύνορα με την Τουρκία οι Κούρδοι
(upd) Κοινό μέτωπο στη Συρία δημιουργούν, πλέον, Ρωσία και Τουρκία, με μεγάλους χαμένους της όλης δραματικής υπόθεσης τους Κούρδους, οι οποίοι καλούνται, πλέον, να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ελέγχουν και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Μόσχας, αλλά και τις ΗΠΑ, οι οποίες πλέον διαπιστώνουν πως χάρη στην πολιτική του Donald Trump δεν έχουν κανένα λόγο για την επόμενη ημέρα της Συρίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ευρύτερες ισορροπίες στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Κατά την χθεσινή τους πολύωρη συνάντηση – διήρκεσε περισσότερο από 7 ώρες – στο Σότσι στη νότια Ρωσία, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin και ο Τούρκος ομόλογος του, Rejep Tayip Erdogan κάθισαν και αποφάσισαν πως θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα στη Συρία μετά τον 8ετή εμφύλιο πόλεμο.
Και από το τραπέζι των αποφάσεων έλειπαν οι ΗΠΑ.
Ρωσία και Τουρκία ανακοίνωσαν μια ευρεία συμφωνία – ο Erdogan την χαρακτήρισε ιστορική -, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό ανταποκρίνεται στις επιθυμίες της Άγκυρας, μια και απομακρύνει από τα νότια σύνορα της τους Κούρδους μαχητές της YPG, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες.
Παράλληλα όμως απαντά και στο μεγάλο φόβο των Κούρδων, ότι η αποχώρηση τους από τις περιοχές που περιλαμβάνονται στη ζώνη ασφαλείας δεν θα συνοδευτεί από «εκκαθαρίσεις» των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζει η Άγκυρα.
Και αυτό θα γίνει γιατί την αποχώρηση τους θα επιβλέπουν Ρώσοι στρατιώτες και κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας.
Image

Συναντίληψη Putin – Erdogan

Συγκεκριμένα, Putin και Erdogan συμφώνησαν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών τους θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στη Συρία, ενώ η δήλωση Putin ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί ο διαμελισμός των συριακών εδαφών» είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Κούρδους να ξεχάσουν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στην ευρύτερη περιοχή.
Μάλιστα ο Putin εμφανίστηκε να κατανοεί πλήρως τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος, όπως ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε «υπερασπίζεται τα εθνικά του συμφέροντα».
Η Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, πρέπει να απαλλαγεί από την παράνομη ξένη στρατιωτική παρουσία, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «στο έδαφος» της Συρίας δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την λειτουργία της Συνταγματικής Επιτροπής.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip τόνισε ότι οι κουρδικές ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν να αποχωρούν από σήμερα Τετάρτη 23/10  από τη ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας.
Ουσιαστικά δηλαδή οι Κούρδοι έλαβαν… παράταση 150 ωρών (αρχής γενομένης από το μεσημέρι τις 23ης Οκτωβρίου) προκειμένου να εγκαταλείψουν τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται.
Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το διάστημα των 150 ωρών θα αρχίσουν οι κοινές περιπολίες δυτικά και ανατολικά από το σημείο που πραγματοποιείται η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης».
Οι κοινές περιπολίες θα πραγματοποιούνται σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.
Η Ρωσία και η Τουρκία, συμφώνησαν επίσης να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές τρομοκρατίας και να αντιταχθούν στις αποσχιστικές τάσεις στην Συρία.

Cavusoglu: Ρωσία και ΗΠΑ μας στηρίζουν

Σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία έχει στο πλευρό της τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
«Οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου αποδέχονται τη νομιμότητα της Τουρκικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στη Βόρεια Συρία» δήλωσε αναφερόμενος στις ΗΠΑ και στη Ρωσία.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας έχουν αποτρέψει την εγκαθίδρυση ενός κράτους τρομοκρατίας στη Βόρεια Συρία, μεταξύ των οποίων το Καμισλί, ενώ τόνισε ότι «οι τρομοκράτες του YPG/PKK πρέπει να υποχωρήσουν 30 χλμ. νότια των τουρκικών συνόρων στη Συρία».
Ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στον Σύρο πρόεδρο, Bashar al-Assad, λέγοντας ότι δεν έχει την ικανότητα να εφαρμόσει τη συμφωνία Adana του 1998 μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
«Δεν έχουμε καμία άμεση επαφή με το συριακό καθεστώς» τόνισε.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους Κούρδους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατόπιν της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας και της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, οι Κούρδοι αναγκάστηκαν να κάνουν μια σειρά από παραχωρήσεις.
Η συμφωνία Putin – Erdogan ζητά από τους Κούρδους του YPG να υπαναχωρήσουν πίσω από τη σημερινή γραμμή των εχθροπραξιών καθώς και να αποσυρθούν από τις στρατηγικής σημασίας πόλεις Manbij και Tal Rifaat.
Παράλληλα η συμφωνία προβλέπει ότι οι Κούρδοι έχουν πλέον ένα νέο εγγυητή για την ασφάλεια τους, τη Ρωσία, η οποία πλέον θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα και όπλα στη Συρία στο πλαίσιο του νέου διευρυμένου ρόλου της.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al Assad εκτίμησε ότι «αυτοί που είχαν αυτονομιστικά σχέδια ευθύνονται για τις εξελίξεις που υπήρξαν», αναφερόμενος στους Κούρδους.
Υπενθύμισε εξάλλου την «πλήρη εναντίωσή του σε οποιαδήποτε εισβολή στο συριακό έδαφος υπό οποιοδήποτε όνομα και πρόφαση» και επανέλαβε  ότι τελικά η κυβέρνησή του θα αποκτήσει τον έλεγχο του συνόλου της Συρίας.

Peskov (Κρεμλίνο): Οι ΗΠΑ πρόδωσαν και εγκατέλειψαν τους Κούρδους της Συρίας

Την θέση ότι οι ΗΠΑ πρόδωσαν και εγκατέλειψαν τους Κούρδους της Συρίας διατύπωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σε δηλώσεις του και στον απόηχο της συμφωνίας Putin – Erdogan, ο Peskov κάλεσε τους Κούρδους να αποχωρήσουν από την τουρκο-συριακή μεθόριο όπως προβλέπει η συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα «χτυπηθούν» από τον τουρκικό στρατό.
Οι δηλώσεις αυτές του Peskov έγιναν σε ρωσικά ΜΜΕ και κατόπιν πληροφοριών ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τους Κούρδους να παραμείνουν κοντά στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας και να συνεχίσουν τη μάχη κατά τουρκικού στρατού.

Νικητές και χαμένοι

Putin και Erdogan κατόπιν των γεγονότων που εκτυλίσσονται από τις αρχές Οκτωβρίου προβάλλουν ως οι πλέον κερδισμένοι γεωπολιτικά «παίκτες» στην περιοχή.
Αν και Ρωσία και Τουρκία υποστήριξαν διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας – η Μόσχα στήριξε τον πρόεδρο Bashar al Assad, η Άγκυρα τους Σύρους αντάρτες – κατέληξαν σε μια συμφωνία κοινής αποδοχής, η οποία αφενός δεν επαναχαράσσει τα σύνορα αφετέρου αποτρέπει αποσχιστικά κινήματα.
Ο Putin είπε ότι Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, κάτι που μπορεί να παρουσιάσει ως επιτυχία της εξωτερικής του πολιτικής ενώ στα «κέρδη» του, μπορεί να συμπεριληφθεί και ότι έβαλε την Άγκυρα να διαπραγματευτεί απευθείας με το καθεστώς της Δαμασκού.
Από την πλευρά της η Τουρκία κατάφερε να απομακρύνει από τα σύνορα της αυτό που θεωρούσε ως τη μεγαλύτερη απειλή, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, το οποίο φέρεται να έχει επαφές με το YPG, το οποίο Τουρκία και ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.
Σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί πως  θα λειτουργήσουν οι κοινές περιπολίες Ρωσίας – Τουρκίας ενώ αδιευκρίνιστο είναι πως οι Τούρκοι και οι σύμμαχοι τους θα αντιμετωπίσουν τους ένοπλους σχηματισμούς των Κούρδων που θα έχουν απομείνει μέσα στη «ζώνη ασφαλείας».
Πάντως κάθε επίθεση κατά Κούρδων πολιτών πλέον θα λογίζεται ως αποτυχία της Μόσχας.
Ο μεγαλύτερος χαμένος πάντως δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ.
Η ξαφνική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που άφησε τους Κούρδους εκτεθειμένους ήταν δώρο στον Putin ενώ, όπως αναφέρει το CNN, η χθεσινή συμφωνία ήρθε να προστεθεί στην ταπείνωση των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα για τους Αμερικάνους να φύγουν από τη Συρία.
Image

Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας: Δεν υπάρχει λόγος για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Την θέση ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος τη δεδομένη στιγμή για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία διατυπώνει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας και στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Τούρκου ομόλογου του Rejep Tayip Erdogan.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέπει ποτέ να δημιουργηθεί ένας «διάδρομος τρομοκρατίας» στα νότια σύνορα της και η μάχη μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, το οποίο επιβεβαιώνει ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Κούρδων της Συρίας από τις περιοχές που προέβλεπε η συμφωνία της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.
«Αποδείξαμε ότι εκπληρώνουμε όλες τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε» υποστηρίζει το υπ. Άμυνας της Τουρκίας, το οποίο και με αφορμή τα όσα συμφωνήθηκαν χθες Τρίτη 22/10 μεταξύ Putin – Erdogan, επισημαίνει πως οι κοινές περιπολίες των Τούρκων και των Ρώσων στρατιωτών θα αρχίσουν από σήμερα Τετάρτη 23/10 με απώτερο στόχο να συνδράμουν στην αποχώρηση των Κούρδων μαχητών της YPG/PKK με τον οπλισμό του σε μια απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας.
Η αποχώρηση αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 150 ωρών.
«Δημιουργώντας ένα διάδρομο ειρήνης, θα διασφαλίσουμε την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων αδερφών στα σπίτια και στη γη τους» επισημαίνει το υπ. Άμυνας της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης