Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλα γίνονται για το πετρέλαιο της Συρίας - Που στοχεύει ο Trump, τι ζητά ο Erdogan

tags :
Όλα γίνονται για το πετρέλαιο της Συρίας - Που στοχεύει ο Trump, τι ζητά ο Erdogan
Τα συνολικά αποθέματα εκτιμώνται σε 2,5 δισεκατομμύρια βαρέλια και τουλάχιστον το 75% αυτών των αποθεμάτων βρίσκονται στα πεδία γύρω από το Deir Al Zor
Αν και δεν είναι ακόμα βέβαιο αν το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο για τη Συρία, ο Donald Trump είναι διατεθειμένος να διατηρήσει ένα μικρό αμερικανικό στρατιωτικό στη Συρία για να «ασφαλίσει το πετρέλαιο».
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Trump, ένα ιδανικό σενάριο είναι να εγκατασταθεί μια πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ στη Συρία, ώστε να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα της χώρας.
"Πάντα αν μπαίνεις σε μια χώρα, πρέπει να κρατήσεις το πετρέλαιο", ανέφερε ο Trump πρόσφατα σε μια από τις πολλές στιγμές κυνικής ειλικρίνιας για το τι συμβαίνει σε μια χώρα που έχει καταστραφεί από τους πολέμους την τελευταία δεκαετία.
Σε απάντηση, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος κατά του ISIL, Brett McGurk, ο οποίος υπηρέτησε τόσο υπό τις διοικήσεις του Obama όσο και του Trump, δήλωσε το προφανές: «Το πετρέλαιο ανήκει στο συριακό κράτος».
"Ίσως υπάρχουν πολλοί διεκδικητές, αλλά θα ήταν παράνομο για μια αμερικανική εταιρεία να καταλάβει και να εκμεταλλευτεί αυτά τα περιουσιακά στοιχεία."
Προφανώς, οι ΗΠΑ δεν "χρειάζονται" το συριακό πετρέλαιο, αλλά θα χρησιμοποιήσουν τα αποθέμτα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας οικονομικού στραγγαλισμού κατά της Δαμασκού και της Τεχεράνης.
Η κατεστραμένη οικονομία της Συρίας έχει υποστεί περαιτέρω πίεση καθώς εδώ και χρόνια έχει αποκοπεί από το δικό της εγχώριο ενεργειακό εφοδιασμό.
Αυτά τα αποθέματα κατελήφθησαν από το ISIS ανατολικά του Ευφράτη και στη συνέχεια από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Αλλά παραμένει το ερώτημα: πόσο πραγματικά διακυβεύει το πετρέλαιο στη Συρία;

Τα συνολικά αποθέματα εκτιμώνται σε 2,5 δισεκατομμύρια βαρέλια και τουλάχιστον το 75% αυτών των αποθεμάτων βρίσκονται στα πεδία γύρω από το Deir Al Zor.
Τα τρέχοντα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου φτάνουν στο SDF [υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ], που σήμερα υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.
Αυτά τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν εάν με τη βοήθεια των ΗΠΑ στη συνέχεια, το SDF μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιο στη Δαμασκό και / ή το Κουρδιστάν, και στο Ιράκ, το οποίο με τη σειρά του θα πουλήσει στην Τουρκία.
Η τρέχουσα κατανάλωση πετρελαίου στην Τουρκία είναι περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.
Τα αποθέματα της Συρίας είναι 2,5 δισεκατομμύρια βαρέλια και η ημερήσια παραγωγή μπορεί να αυξηθεί γρήγορα σε περίπου 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Επομένως, το SDF μπορεί να καλύψει τουλάχιστον το ένα πέμπτο των αναγκών της Τουρκίας μέσω του Ιράκ.
Η Τουρκία θα επιδιώξει επίσης να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στο πετρελαϊκό πεδίο της Συρίας Rumeilan στα βορειοανατολικά, αν ολοκληρώσει την εισβολή της στη βορειοανατολική ζώνη.
Μεταξύ αυτών, η Άγκυρα και το SDF (με την προστασία των στρατιωτικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου) μπορούν σύντομα να ελέγξουν μέχρι και το 90% των 2,5 δισ. αποθεμάτων του πετρελαίου της Συρίας.
Τα 2,5 δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποθέματα πετρελαίου της Συρίας είναι μάλλον «αμελητέα» σε σύγκριση με εκείνα της Σαουδικής Αραβίας, με πετρελαϊκά αποθέματα στα 268 δισ. βαρέλια (πάνω από 100 φορές περισσότερα από αυτά της Συρίας).
Αλλά αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το SDF πωλεί προς το παρόν το πετρέλαιο της Συρίας σε περίπου 30 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης