Στην 8ετία Draghi οι επενδυτές κέρδισαν 27% από τα γερμανικά ομόλογα και 90% από τα ιρλανδικά – Θα συνεχιστεί το ράλι επί Lagarde;

Στην 8ετία Draghi οι επενδυτές κέρδισαν 27% από τα γερμανικά ομόλογα και 90% από τα ιρλανδικά – Θα συνεχιστεί το ράλι επί Lagarde;
Η Lagarde φτάνει ακριβώς την ώρα που η νομισματική πολιτική φαίνεται να φτάνει στα όριά της
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi είναι ο καλύτερος φίλος της αγοράς ομολόγων.
Όμως οι επενδυτές δεν περιμένουν την ίδια υποστήριξη από τη διάδοχό του Christine Lagarde.
Όταν ο Draghi ανέλαβε την ηγεσία της ΕΚΤ πριν από οκτώ χρόνια, τα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης αυξήθηκαν, με το γερμανικό χρέος να αποδίδει 27% και το Ιρλανδικό σχεδόν 90%, όπως δείχνουν οι δείκτες Bloomberg Barclays.
Για τους επενδυτές των ομολόγων ήταν ένα... όνειρο, όπως αναφέρει το Bloomberg.  
Ο Draghi μείωσε τα επιτόκια δύο ημέρες μετά την έναρξη της θητείας του και συνέχισε να ανταποκρίνεται στη διάσημη υπόσχεσή του το 2012 να κάνει "ό,τι χρειάζεται" για να διαφυλάξει το ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό εφάρμοσε ένα πρόγραμμα αγοράς τίτλων, εισήγαγε αρνητικά επιτόκια και έδωσε μέτρα στήριξης τραπεζών.
Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019, θα είναι η τελευταία φορά του Draghi, πριν ολοκληρώσει τη θητεία του στις 31 Οκτωβρίου.
Η Lagarde φτάνει ακριβώς την ώρα που η νομισματική πολιτική φαίνεται να φτάνει στα όριά της.
Η πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επαίνεσε τα κίνητρα της ΕΚΤ, αλλά μπορεί να ζητήσει από τις κυβερνήσεις δημοσιονομική στήριξη για να συμβάλουν στην κινητοποίηση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.
Ενώ οι αυξήσεις των δημόσιων δαπανών είναι αμφίβολες, η προοπτική μεγαλύτερης προσφοράς χρήματος που θα επέφεραν τέτοια μέτρα θα μπορούσε να απειλήσει το ρεκόρ των τίτλων της περιοχής.

Ο καλύτερος φίλος της Ιρλανδίας

"Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πιθανώς φτάνει στο σημείο της μείωσης των θετικών επιπτώσεων", δήλωσε ο Tracy Chen, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής δομημένης πίστωσης στην Brandywine Global Investment Management, η οποία εποπτεύει περιουσιακά στοιχεία 75 δισ. Δολαρίων.
"Η Lagarde προτιμά τη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής περισσότερο από ό,τι ο Draghi.
Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω sell off στους κρατικούς τίτλους", πρόσθεσε.
Ο αντίκτυπος της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής του Draghi έχει αφήσει ένα διαρκή σημάδι στα γερμανικά κρατικά ομόλογα, τους τίτλους αναφοράς της περιοχής.
Το επιτόκιο των δεκαετών bunds ήταν περίπου 2%, όταν ο Draghi ανέλαβε στην ΕΚΤ και υποχώρησε σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο, στο -0,74% φέτος - καθώς όλη η καμπύλη αποδόσεων της Γερμανίας έγινε αρνητική.
Τα ομόλογα της Ιταλίας δείχνουν μια ακόμη πιο εντυπωσιακή πορεία, με την απόδοση των 10ετών να μειώνεται από σχεδόν 7,5% το 2011 σε 0,75% φέτος.
Έτσι, η Lagarde παίρνει το τιμόνι της ΕΚΤ με τις αποδόσεις των ομολόγων κοντά σε χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών, καθιστώντας δύσκολο για κάθε κεντρικό τραπεζίτη να λάβει περαιτέρω πρωτοπουλίες.
Η αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα ενδέχεται να επιτύχουν μια αρχική εμπορική συμφωνία, ενώ παράλληλα θα μειωθεί ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχει ήδη συμβάλει στην άνοδο των αποδόσεων του δημόσιου χρέους παγκοσμίως αυτό το μήνα.
Το δεκαετές επιτόκιο της Γερμανίας αυξήθηκε σε -0,37%, ενώ το αμερικανικό ομόλογο αναφοράς 10 ετών αποδίδει στο 1,79%, από τα χαμηλά του 1,43% τον προηγούμενο μήνα.
Κατά την συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε -0,5% και τη βελτίωση των όρων του προγράμματος μακροπρόθεσμων τραπεζικών δανείων.
Ωστόσο, η απόφαση προκάλεσε την εξέγερση αρκετών μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς η επανάληψη των αγορών ομολόγων θεωρήθηκε υπερβολική από ορισμένους φορείς.
Μετά από αυτά, οι στρατηγικοί αναλυτές δεν αναμένουν περαιτέρω αλλαγές πολιτικής αυτήν την εβδομάδα.
"Μπορεί να υπάρξει κάποια απροθυμία για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, ακόμη και εν όψει της αυξανόμενης οικονομικής χαλάρωσης, δεδομένης της αυξανόμενης συνειδητοποίησης ότι η νομισματική πολιτική έχει φθάσει στα όρια της", ανέφερε ο Antoine Bouvet, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της ING Bank.
Παρόλα αυτά, τα δημοσιονομικά κίνητρα μεγάλης κλίμακας από τη Γερμανία είναι μια απομακρυσμένη δυνατότητα, ακόμη και όταν οι αξιωματούχοι της Angela Merkel έχουν αρκετές επιλογές.
Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz έχει υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δράσει σε περίπτωση οικονομικής κρίσης - την οποία δεν θεωρεί επικείμενο κίνδυνο.

Οι επενδυτές στρέφονται προς το δημόσιο χρέος ως ασφαλές λιμάνι

Σε αντίθεση με την ΕΚΤ, η Fed θεωρείται ότι έχει αρκετή πυρηνική δύναμη στη νομισματική της πολιτική - με τρίτη μείωση του επιτοκίου φέτος, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν ξεπεράσει τα γερμανικα φέτος.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών bund θα φθάσουν στο τέλος του επόμενου έτους στο -0,2%.
"Με τον Mario Draghi, υπήρχε πραγματικά το συναίσθημα ότι ήταν κύριος του σύμπαντος", δήλωσε ο Markus Allenspach, επικεφαλής έρευνας σταθερού εισοδήματος και μέλος της επενδυτικής επιτροπής στη Julius Baer.
Μάνει να δούμε τώρα τις νέες ιδέες της Lagarde", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS