Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναθέρμανση της αγοράς προσδοκά η κυβέρνηση με την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες

Αναθέρμανση της αγοράς προσδοκά η κυβέρνηση με την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες
Συνάντηση σήμερα 24/10 του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των τραπεζών
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Economist, σε ότι αφορά την αναστολή για 3 χρόνια του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2006, αποτελεί μέτρο - ανάσα το οποίο όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση θα τονώσει τον χώρο των ακινήτων.
Είναι μια κίνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης, εδώ και δέκα χρόνια, αγοράς ακινήτων που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.
Την ίδια ώρα, η εν λόγω πρωτοβουλία, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, βελτιώνει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς θα αυξήσει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Αυτή είναι μια από τις καλές οικονομικές ειδήσεις που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η δεύτερη είναι η «ισχυρή βεβαιότητά του», όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και αυτό θα γίνει από το 2021.
Στην ίδια εκδήλωση, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιό του ως ένα τρίγωνο το οποίο στη μια πλευρά έχει τις μεταρρυθμίσεις, στην άλλη την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και στην τρίτη ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια.

Το μεσημέρι η συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Μάλιστα, σήμερα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.  
Είναι μια συνάντηση που την περιμένουμε και σε ότι αφορά τις χρεώσεις στους καταναλωτές αλλά και σε ότι αφορά εν γένει στο άγος των κόκκινων δανείων που έχουν επιφορτιστεί οι τράπεζες τις οποίες δεν τους επιτρέπει να διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά και στα νοικοκυριά.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.
Aπό την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Από το βήμα της εκδήλωσης του Economist, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και αναφέρθηκε ενδεικτικά στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων projects που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας μέσα στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης