Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί υστερεί στο ταμπλό του ΧΑ η μετοχή του ΟΛΘ έναντι του ΟΛΠ – Τι δείχνουν τα θεμελιώδη

tags :
Γιατί υστερεί στο ταμπλό του ΧΑ η μετοχή του ΟΛΘ έναντι του ΟΛΠ – Τι δείχνουν τα θεμελιώδη
Η υποαπόδοση της μετοχής του ΟΛΘ δίνει ελκυστικότερους δείκτες έναντι του ΟΛΠ, του οποίου η μετοχή έχει καταγράψει υπεραπόδοση από την αρχή του έτους
Δεν είναι η πρώτη φορά που η σύγκριση των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας (Πειραιά και Θεσσαλονίκης) θα δείξει ότι το λιμάνι της συμπρωτεύουσας διαπραγματεύεται με discount.
Με βάση ωστόσο τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης, ένα μέρος από το discount φαίνεται πως μπορεί να δικαιολογηθεί, αφού ο ΟΛΘ δεν ακολούθησε την πορεία του ΟΛΠ και δε βελτίωσε τα μεγέθη του.
Από την άλλη η διαπραγμάτευση του ΟΛΠ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η «δραστηριοποίηση» market maker και φυσικά η βελτίωση της πορείας των αποτελεσμάτων τα τελευταία εξάμηνα έχουν ενεργοποιήσει περισσότερους επενδυτές και αυτό έχει αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής.
Η μετοχή του ΟΛΠ από την αρχή του έτους καταγράφει απόδοση 56%, μία απόδοση που είναι ανώτερη από αυτή της αγοράς, ενώ ο ΟΛΘ ενισχύεται μόλις κατά 6%.
Λόγω της μικρότερης απόδοσης έναντι του ΟΛΠ, η μείωση των EBITDA και των καθαρών κερδών εξακολουθεί να δίνει καλύτερους
Η πορεία των κερδών των δύο λιμανιών έδειξε πως έξοδα που αυξήθηκαν για τον ΟΛΘ μειώθηκαν για τον ΟΛΠ.
Πιο αναλυτικά, στον ΟΛΘ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 εφαρμόστηκαν μέτρα για τη βελτίωση της απόδοσης και της αποδοτικότητας του Λιμένα, τα οποία περιλάμβαναν την αναδιάρθρωση του τιμοκαταλόγου του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2019.
Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν είχαν ένα μικρό θετικό αντίκτυπο στην δημιουργία εσόδων το πρώτο εξάμηνο του 2019 και αναμένεται να εξακολουθούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα στη συνέχεια.
Το συνολικό λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 32,1% από το πρώτο εξάμηνο του 2018 έως το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Η αύξηση του λειτουργικού κόστους ήταν αναμενόμενη, καθώς αφορά πρωτίστως την αύξηση του τιμήματος παραχώρησης – τόσο όσον αφορά την πραγματική καταβλητέα ποσοστιαία αύξησή του, όσο και την αιτιώδη επίπτωση των αυξημένων εσόδων – αλλά και τις αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών τεχνικής διαχείρισης, της δομής μισθοδοσίας η οποία περιλαμβάνει τώρα το 13ο και 14ο μισθό, καθώς και άλλα πρόσθετα κόστη που προκύπτουν ως συνέπεια της αναδιοργάνωσης της εταιρείας.
Image
Το συνολικό λειτουργικό κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2019 είναι αντίστοιχο με εκείνο του δεύτερου εξαμήνου του 2018.
Για τον ΟΛΠ το μέγιστο και καθοριστικό μέγεθος των λειτουργικών εξόδων αποτελούν οι αμοιβές προσωπικού οι οποίες κατά το α΄ εξάμηνο του 2019 παρουσίασαν μείωση και ανήλθαν σε  28 εκατ. ευρώ έναντι 28,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.
Η μείωση οφείλεται κυρίως στην μείωση του προσωπικού λόγω της χορήγησης κινήτρων εθελούσιας αποχώρησης σε όσους εργαζομένους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με οποιεσδήποτε διατάξεις και σύμφωνα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που όρισε η διοίκηση.
Στον ΟΛΘ έγιναν προσλήψεις στο πρώτο εξάμηνο.
Στον ΟΛΠ το «Αντάλλαγμα Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου» παρουσίασε σημαντική μείωση κατά ποσό 1,6 εκατ. ευρώ λόγω εφαρμογής του ΔΠΧΑ 16.
Με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου 2019 ο ΟΛΠ είχε καθαρά κέρδη 15,8 εκατ. ευρώ από 13,2 εκατ. ευρώ και EBITDA 31,6 εκατ. ευρώ από 25,7 εκατ. ευρώ.
Στη χρήση 2018 υπενθυμίζεται πως τα καθαρά κέρδη είχαν ανέλθει στα 27,9 εκατ. ευρώ από 11,3 εκατ. ευρώ το 2017 και τα EBITDA στα 56,7 εκατ. ευρώ από 34,6 εκατ. ευρώ.
Δημιουργούνται επομένως οι προϋποθέσεις για βελτίωση μεγεθών στο σύνολο του 2019.
Ο ΟΛΘ εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ και EBITDA 14,6 εκατ. ευρώ από 16,4 εκατ. ευρώ.
Στη χρήση 2018 είχε κέρδη 17,1 εκατ. ευρώ από 7,2 εκατ. ευρώ και EBITDA 27,6 εκατ. ευρώ από 18,8 εκατ. ευρώ.
Ίσως εδώ το σύνολο της χρήσης 2019 να μην είναι δείξει βελτίωση.
Παρά όμως την παραπάνω πορεία οι δείκτες εξαμήνου του ΟΛΘ δείχνουν πως παίζει με p/bv 1,78 φορές, p/e 33,7 φορές και EV/EBITDA 12 φορές.
Ο ΟΛΠ παίζει με p/bv 2,66 φορές, p/e 35,9 φορές και EV/EBITDA 19,1 φορές.
Ο ΟΛΘ έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό, εξέλιξη που βελτιώνει περαιτέρω το p/e.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης