Τελευταία Νέα
Διεθνή

Downing Street: Θα φύγουμε από την ΕΕ με τους όρους της συμφωνίας του Johnson

tags :
Downing Street: Θα φύγουμε από την ΕΕ με τους όρους της συμφωνίας του Johnson
Ανοιχτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ με τους όρους που προβλέπει η συμφωνία του Boris Johnson αναφέρει πηγή από τη Downing Street, τονίζοντας ότι η Βουλή των Κοινοτήτων περιέπλεξε την κατάσταση με την απόφαση της σχετικά με την ημερομηνία του Brexit.
«Η ιστορία του Brexit τελειώνει με τη συμφωνία του πρωθυπουργού.
Θα φύγουμε από την ΕΕ με συμφωνία, με τη συμφωνία του Johnson» ανέφερε υπό καθεστώς ανωνυμίας πηγή από το πρωθυπουργικό γραφείο της Μ. Βρετανίας.
Σε ερώτηση για το πότε θα γίνει το Brexit, δεδομένου ότι η 31η Οκτωβρίου είναι πλέον εκτός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος, η πηγή υποστήριξε πως σε αυτό το θέμα, ο έλεγχος περάσει στα χέρια του Κοινοβουλίου.
Σε ερώτηση για το εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές πριν τα Χριστούγεννα, η πηγή από τη Downing Street δεν το απέκλεισε.
«Ίσως, θα δούμε» ήταν η απάντηση.
Μετά τις πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου εγκρίθηκε μεν η Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αλλά όχι η fast track διαδικασία για έγκριση της έτσι ώστε το Brexit να υλοποιηθεί έως τις 31 Οκτωβρίου, όπως είχε δεσμευτεί ο Boris Johnson, πλέον η «μπάλα» των αποφάσεων έχει περάσει στην ευρωπαϊκή πλευρά, η οποία καλείται να δώσει την έγκριση της σε μια ακόμα αναβολή του Brexit.
Αν και θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η ΕΕ θα δώσει την έγκριση σε μια ακόμα αναβολή του Brexit – καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα σήμαινε ότι πάμε στις 31/10 σε ένα άτακτο Brexit το οποίο και προφανώς δεν επιθυμούν οι Ευρωπαίοι -, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι ποια θα είναι η χρονική διάρκεια αυτής της αναβολής.
Και σε αυτό το σημείο οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται αναποφάσιστοι, καθώς άλλοι μιλούν για μια αναβολή λίγων ημερών ή εβδομάδων έτσι ώστε να συζητηθεί και να εγκριθεί από Βουλή των Κοινοτήτων και από τη Βουλή των Λόρδων η Συμφωνία Αποχώρησης και άλλοι για μια τρίμηνη παράταση, δηλαδή έως την 31η Ιανουαρίου του 2020 με «παράθυρο» πάντως να διακοπεί νωρίτερα η «περίοδος χάριτος» εάν η βρετανική Βουλή εγκρίνει νωρίτερα τη Συμφωνία Αποχώρησης.
Πάντως και σε αυτό το σημείο υπάρχουν αρκετά «θολά» σημεία.
Καθώς δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βρετανική Βουλή επί της Συμφωνίας να κατατεθούν τροποποιητικές βελτιώσεις που ενδεχομένως να αλλάξουν τις ισορροπίες, όπως π.χ. να ζητηθεί να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση ή να ζητηθεί να υπάρξει δημοψήφισμα για τη συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές εκτιμούν πως αν δοθεί από την ΕΕ μια τρίμηνη αναβολή του Brexit, το πιθανότερο είναι ο Johnson να ζητήσει πρόωρες εκλογές προκειμένου να ξεκαθαρίσει όσο είναι δυνατό το τοπίο τόσο στη βρετανική πολιτική σκηνή όσο και στη βρετανική κοινή γνώμη για το εάν και πώς θα γίνει το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης