Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαμηλότερες προμήθειες υποσχέθηκαν οι τράπεζες στον Κ. Μητσοτάκη – Ζήτησαν αποκατάσταση των εγγυήσεων του Δημοσίου που κατέπεσαν

tags :
Χαμηλότερες προμήθειες υποσχέθηκαν οι τράπεζες στον Κ. Μητσοτάκη – Ζήτησαν αποκατάσταση των εγγυήσεων του Δημοσίου που κατέπεσαν
Οι τραπεζίτες μολονότι φαίνεται πως έχουν ανάγκη τις υψηλές προμήθειες υποσχέθηκαν πως θα δουν εκ νέου την τιμολογιακή πολιτική
Προμήθειες τραπεζών, καταπτώσεις του Δημοσίου, Ηρακλής και πρώτη κατοικία αποτέλεσαν τα βασικά θέματα που συζήτησαν οι τραπεζίτες κατά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ φαίνεται πως οι αλλαγές στο φόρο των ομολόγων των τραπεζών θα αποτελέσουν αντικείμενο του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου.
Σε ότι αφορά τις προμήθειες των τραπεζών ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί κατέστησαν σαφές πως δεν είναι επιθυμητό σε μια περίοδο που γίνεται αγώνας δρόμου για ενίσχυση των ψηφιακών εφαρμογών και συναλλαγών οι πολίτες να καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα κόστη για τις συναλλαγές αυτές.
Οι τραπεζίτες μολονότι φαίνεται πως έχουν ανάγκη τις υψηλές προμήθειες υποσχέθηκαν πως θα δουν εκ νέου την τιμολογιακή πολιτική σε μια άλλη βάση δίνοντας κίνητρα με τη σειρά τους για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Το θέμα της κατάπτωσης των  εγγυήσεων του Δημοσίου σε τράπεζες που έχουν δανείσει με βάση αυτήν την εγγύηση πελάτες τους συζήτησαν κυβέρνηση και τραπεζίτες.
Ας σημειωθεί πως το θέμα αυτό αφορά κυρίως την Εθνική και την Πειραιώς (από δάνεια της Αγροτικής ΕΤΒΑ κλπ)  και το Δημόσιο θα πρέπει με κάποιο τρόπο είτε να πληρώσει είτε να αποκαταστήσει τις εγγυήσεις αυτές προς τις τράπεζες.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας στην οποία έχουν υποβληθεί 48.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί περίπου 6 ήταν θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση.
Το θέμα αυτό θα εξεταστεί σε βάθος μαζί με τις αλληλοεπιδράσεις του Νόμου Κατσέλη, και τις βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό προκειμένου να τρέξει η διαδικασία σε καλύτερη βάση.
Σε ότι αφορά τον Ηρακλή οι τράπεζες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εισέλθουν στο σχήμα ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της θα έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο Νοέμβριο.
Σε ότι αφορά φορολογικά θέματα αναμένεται στο επόμενο νομοσχέδιο να περιλαμβάνονται διατάξεις για την αλλαγή της φορολογίας των ομολόγων των τραπεζών (φόρος 15% στο κουπόνι).
Στη σημερινή συνάντηση στου Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό μετείχαν  από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.
Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Κυβερνητικές πηγές: Μη αποδεκτές οι αυξήσεις στις χρεώσεις - Πρέπει να επανεξετασθούν

Στο θέμα των χρεώσεων επικέντρωσε σημαντικό μέρος της συζήτησης με τους τραπεζίτες ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι «Έχετε αναγγείλει αυξήσεις.
Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε.
Είναι εξαιρετικά αρνητικό.
Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο.
Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά των εκπροσώπων των τραπεζών, ειπώθηκε ότι «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα».
Δεσμεύθηκαν όμως να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.
Στη συνάντηση που έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, τονίστηκε η θετική επίδραση που έχει στην οικονομία και στις τράπεζες το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά τις  εκλογές της 7ης Ιουλίου με το νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, τη μεγάλη υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την άρση των capital controls και την  αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων.
Εκτιμήθηκε δε ότι η επίδραση αυτή θα ενισχυθεί μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα.
Στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, τονίστηκε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου μείωσής τους σε μονοψήφιο ποσοστό ως το 2022, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι   η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει με τους θεσμούς τον οδικό χάρτη για την ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων που εφαρμόζονται σήμερα, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μέσα στο 2020 ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και ο υφιστάμενος μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο οποίος βελτιώθηκε το προηγούμενο διάστημα ώστε «να σώσουμε τα σπίτια αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Κι από τις δύο πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση, ώστε να προχωρήσουν περισσότεροι πολίτες σε ρύθμιση.
Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν στην πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνότερη χρηματοδότηση και πώς η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς και η ανάγκη διοχέτευσης δανείων σε προγράμματα της «πράσινης οικονομίας».
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς για τη συνεργασία αυτό το τρίμηνο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας, ευχαρίστησε την Ένωση Τραπεζών για την χορηγία ύψους 500.000 ευρώ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αγορά αυτοκινήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.


Ποιες λύσεις έχει στη διάθεσή του το Δημόσιο για τις καταπτώσεις των εγγυήσεων

Οι καταπτώσεις των εγγυήσεων ήλθαν στην επιφάνεια με βάση τη συζήτηση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι τραπεζίτες πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης..
Πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί σε ευπαθείς ομάδες  (σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι κλπ)  αλλά και σε επαγγελματικές (γεωργούς, δάνεια με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ) τα οποία στην πλειονότητά τους καταγγέλθηκαν όμως οι τράπεζες δεν έχουν λάβει προβλέψεις επί των δανείων αυτών και τούτο διότι τα έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει αποπληρώσει τα δάνεια αυτά αλλά ούτε και έχει αντικαταστήσει την εγγύηση.
Ετσι λοιπόν ή οι τράπεζες θα λάβουν προβλέψεις ή το Δημόσιο θα κληθεί να αντικαταστήσει τις εγγυήσεις που κατέπεσαν. Να σημειωθεί πως το θέμα αυτό χρονίζει, οι θεσμοί δεν επιτρέπουν την αποπληρωμή των εγγυήσεων αυτών και οι τράπεζες ενόψει stress tests πρέπει να βρουν λύση.
Το θέμα αφορά  περίπου 600.000 δάνεια που έχουν κατά καιρούς χορηγηθεί από τις τράπεζες, και υπολογίζεται πως μόνον ένα 8% αυτών έχει αποπληρωθεί.
Η επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών υπολογίζεται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως για κάποια από τα δάνεια αυτά υπάρχουν εξασφαλίσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ ωστόσο κοινωνικά και άλλα κριτήρια δυσκολεύουν τους πλειστηριασμούς επί των ενεχύρων.
Ενόψει stress tests το Δημόσιο είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία αν και το κόστος των εγγυήσεων είναι πολύ μεγάλο.
Ωστόσο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις εγγυήσεις αυτές υπό την άδεια των θεσμών.
Αν πάντως οι εγγυήσεις δεν αποπληρωθούν οι τράπεζες είναι δύσκολο να αναλάβουν την ευθύνη αναχρηματοδότησης της οικονομίας και θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα stress tests καθώς θεωρητικά να υποχρεωθούν σε προβλέψεις τουλάχιστον 700-800 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς κυρίως η δεύτερη από χορηγήσεις της παλιάς Αγροτικής και της ΕΤΒΑ που έχει ενσωματώσει.
Τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν εξαιρεθεί από τη δυνατότητα πώλησής τους σε funds και στις εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.
Φυσικά δεν περιλαμβάνονται ούτε στο νέο πλαίσιο προσωρινής προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σε μια σχετικά πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζαββό και τις τράπεζες είχε συζητηθεί  η χρήση ενός τμήματος  από το «ταμειακό απόθεμα ασφαλείας», δηλαδή από την τελευταία δόση του δανείου που έχει χορηγήσει ο ESM στο ελληνικό Δημόσιο στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου και τώρα παραμένει αναξιοποίητο και άτοκο σε ειδικό λογαριασμό.
Τα χρήματα θα επιστρέψουν στην πραγματική οικονομία μέσα από χορηγήσεις.
Το θέμα όμως θα πρέπει να λάβει την έγκριση των θεσμών.
Ηδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει συζητήσει το θέμα με τους θεσμούς, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο με την αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης