Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Blackrock εισηγείται στην Eurobank και συνολικά στις τράπεζες να εμφανίσουν πλήρως NPEs και κεφάλαια ενόψει των stress tests του 2020

tags :
Η Blackrock εισηγείται στην Eurobank και συνολικά στις τράπεζες να εμφανίσουν πλήρως NPEs και κεφάλαια ενόψει των stress tests του 2020
Γιατί όμως οι τράπεζες πρέπει να έχουν ενσωματωμένα όλα τα κεφάλαια και όλα τα NPEs ενόψει των stress tests;
O αμερικανικός οίκος Blackrock εισηγείται στην Eurobank και γενικά στις ελληνικές τράπεζες ενόψει των stress tests του Ιουλίου 2020 να εμφανίσουν στους ισολογισμούς χρήσης 2019 πλήρως τα κεφάλαια και τα NPEs τα προβληματικά τους ανοίγματα.
Με βάση ορισμένα μοντέλα της Blackrock οι ελληνικές τράπεζες έχουν συμφέρον να εμφανίσουν στους ισολογισμούς τους όλα τα κεφάλαια τους και όλα τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα.
Έτσι εξηγείται και γιατί έχει καθυστερήσει το deal της Eurobank με την Pimco για τα 26 δισεκ. NPEs.
Άπαξ και χάθηκε το χρονοδιάγραμμα για 30 Σεπτεμβρίου είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί και να καταγραφεί στον ισολογισμό πριν τον Ιανουάριο του 2020.
Οπότε η Eurobank μέσα στις προσεχείς 6-10 ημέρες θα κλείσει το deal με την Pimco αλλά αυτό θα καταγραφεί τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2020 στον ισολογισμό.
Πρακτικά η Eurobank θα εμφανιστεί 31 Δεκεμβρίου 2019 με όλα τα κεφάλαια και τα προβληματικά ανοίγματα, όπως προτείνει και η Blackrock καθώς τα stress tests του Ιουλίου 2020… θα λάβουν υπόψη ως παραδοχές τον ισολογισμό χρήσης 2019.

Γιατί όμως οι τράπεζες πρέπει να έχουν ενσωματωμένα όλα τα κεφάλαια και όλα τα NPEs ενόψει των stress tests;

Με βάση την μεθοδολογία της Blackrock οι ελληνικές τράπεζες είναι προτιμότερο να διαθέτουν όλα τα χαρτοφυλάκια NPEs και όλα τα κεφάλαια ενόψει των stress tests.
Ο βασικός λόγος σχετίζεται με όρους που θα τεθούν στο stress tests και θα αφορούν π.χ. την συγκρισιμότητα μεταξύ των τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος, τον πυρήνα των προβλέψεων έναντι των προβληματικών δανείων, την δομή των κεφαλαίων.
Κατά την Blackrock όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα θα επωφεληθούν εάν έχουν ενισχυμένους ισολογισμούς.
Π.χ. εάν η Eurobank είχε αφαιρέσει από τον ισολογισμό της τα NPEs του Pillar και Cairo τα 9,7 δισεκ. NPEs με την αντίστοιχη απομείωση περί τα 1,3 δισεκ. κεφάλαια θα είχε πιο δυσμενή αξιολόγηση στο stress tests.
Το bankingnews στο παρελθόν είχε αναφέρει ότι μεταξύ των όρων που θα τεθούν στο stress tests είναι το κριτήριο του μέσου όρους της ευρωζώνης και τι ενέργειες κάνουν οι τράπεζες για να πιάσουν τους στόχους αυτούς.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι ο μέσος όρος των NPLs στην ευρωζώνη πλην Ελλάδος είναι 3,5% και στην Ελλάδα 43% ή 75 δισεκ. ευρώ.

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews
Τα stress tests τον Ιούλιο 2020 δεν θα είναι περίπατος – Γιατί οι ελληνικές τράπεζες θέλουν αξιολόγηση με όλα τα NPEs

Τα stress tests του Ιουλίου 2020 δεν θα είναι περίπατος.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να το παρουσιάζουν ως άνετα λόγω καλύτερων μακροοικονομικών δεδομένων και προοπτικών της Ελλάδας αλλά ο βαθμός δυσκολίας έχει αυξηθεί για τρεις βασικούς λόγους:

1. Θα είναι τα πρώτα στρες τεστ της Lagarde ως επικεφαλής της ΕΚΤ. Η Lagarde προφανώς και δεν θέλει να δημιουργήσει τραπεζικό πρόβλημα αλλά δεν μπορεί και να μην αποτιμήσει την πραγματικότητα
2. Οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν με κριτήρια που ισχύουν στην Ευρωζώνη ως προς τα NPEs. Ο μέσος όρος των προβληματικών δανείων στην Ευρώπη είναι 3,5% του συνόλου των δανείων, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα είναι 46% ή 75 δισ. NPEs.
3. Όλες οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν με ισολογισμό 2019, οπότε καμία δεν θα προλάβει να έχει ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς, ακόμη και η Eurobank. Πιθανότητα η Eurboank να μην προλάβει να αφαιρέσι από τον ισολογισμό του 2019 τα 9,7 δισ. NPEs οπότε στα stress tests πιθανότητα να αξιολογήθεί με όλα τα NPEs. Ωστόσο κατά μία ιδιαίτερη σύμπτωση οι τράπεζες φαίνεται να θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να έχουν όλα τα NPEs στον ισολογισμό τους αντί να προσπαθούν να τα μειώσουν.

Σημειώνεται ότι:

- Η Alpha Bank ανακοίνωσε την τιτλοποίση 10 δισ. κόκκινων δανείων στα μέσα Νοεμβρίου 2019 αλλά το deal θα ολοκληρωθεί καλοκαίρι του 2020
- Η Eurobank πιθανότατα στον ισολογισμό του 2019 θα συμπεριλάβει όλα τα NPEs. Το σχέδιό της πάντως είναι να προχωρήσει η συμφωνία με την Pimco για τιτλοποίηση 9,7 δισ. NPEs και συνολική αξιοποίηση κόκκινων δανείων 26 δισ.
- Αντιστοίχως Πειραιώς και Εθνική θα έχουν όλα τα NPEs στους ισολογισμούς χρήσης 2019.

Το ερώτημα είναι γιατί θέλουν οι ελληνικές τράπεζες να είναι φορτωμένοι οι ισολογισμοί τους με προβληματικά ανοίγματα πριν τα stress tests.
Η απάντηση λίαν συντόμως…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης