Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ευέλικτη» παράταση του Brexit έως 31 Ιανουαρίου 2020 ενέκρινε η ΕΕ - «Όχι» της Βουλής των Κοινοτήτων για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

tags :
«Ευέλικτη» παράταση του Brexit έως 31 Ιανουαρίου 2020 ενέκρινε η ΕΕ - «Όχι» της Βουλής των Κοινοτήτων για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου
Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου 2019 τάχθηκαν 299 βουλευτές, αλλά βάσει του βρετανικού κοινοβουλευτικού κανονισμού, χρειάζονταν 434 βουλευτές
(upd) Μία ακόμη ήττα υπέστη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρόταση για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου 2019, μία απόφαση, πάντως, που θεωρούνταν αναμενόμενη καθώς σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η δυνατότητα να συγκεντρωθεί μία πλειοψηφία 434 βουλευτών.
Στη σημερινή (28/10) ψηφοφορία 299 βουλευτές στήριξαν την πρόταση για πρόωρες εκλογές, ενώ 70 τάχθηκαν κατά.
Όπως ξεκαθάρισε ο Johnson η κυβέρνηση θα καταθέσει ένα «βραχυχρόνιο νομοσχέδιο» (short bill: νομοσχέδιο η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30 ημέρες) μέσω του οποίου θα ζητά πρόωρες εκλογές.
Το εν λόγω «βραχυχρόνιο νομοσχέδιο» μπορεί να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία και όχι με ενισχυμένη, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn τόνισε ότι «θα εξετάσουμε εξονυχιστικά το νομοσχέδιο του Johnson», ζητώντας παράλληλα να αποσυρθεί από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία...

Image
Είχε προηγηθεί η αποδοχή από την ΕΕ του αιτήματος της Βρετανίας για παράταση της περιόδου αποχώρησης από την ΕΕ έως τις 31 Ιανουαρίου 2019.
H απόφαση, η οποία προβλέπει την αναβολή του Brexit για τρεις μήνες, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, συμπεριλαμβάνει την πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να πάψει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ νωρίτερα, είτε την 30ή Νοεμβρίου είτε την 31η Δεκεμβρίου, σε περίπτωση επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν από τις ημερομηνίες αυτές, αναμένεται να επισημοποιηθεί και εγγράφως, όπως αναφέρει στο tweet του ο Tusk.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η επίσημη απόφαση θα ληφθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Image
O Βρετανός πρωθυπουργός με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε δεκτή την απόφαση για παράταση της όλης διαδικασίας του Brexit έως και την 31η Ιανουαρίου 2019.
Image
Image
 Μόλις 23% των Βρετανών αναμένουν Brexit έως την 31η Ιανουαρίου 2019

Όπως αποδεικνύεται οι πολίτες της Βρετανίας είναι βέβαοι ότι δεν πρόκειται, τουλάχιστον σύντομα, να υπάρξει Brexit.
Ή τουλάχιστον αυτό δείχνει δημοσκόπηση της YouGov, σύμφωνα με την οποία μόλις το 23% των Βρετανών θεωρούν ότι η χώρα τους θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020 (σ.σ.: την τελική ημερομηνία της νέας παράτασης που δόθηκε από την ΕΕ), με ένα 23% να θεωρεί ότι η έξοδος μπορεί να γίνει νωρίτερα, ενώ υπάρχει και ένα 22% που θεωρεί ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από την Ένωση!
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης