Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλαγές.... με μέτρο στις χρεώσεις εξετάζουν οι τράπεζες - Πιθανή η πώληση του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ

Αλλαγές.... με μέτρο στις χρεώσεις εξετάζουν οι τράπεζες - Πιθανή η πώληση του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ
Οι τράεζες θα προχωρήσουν σε μειώσεις αλλά όχι δραστικές
Χωρίς δραματικές αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται οι νέες χρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του από την περασμένη Παρασκευή τα τιμολόγια  όλων των τραπεζών.
Τα επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων μελετούν τις μεταβολές στις χρεώσεις τους, για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι πελάτες τους, μετά την απαίτηση της κυβέρνησης η οποία πραγματοποιεί μια σταυροφορία προκειμένου να ενισχυθεί όσο περισσότερο γίνεται ο αριθμός των συναλλαγών που διενεργούνται ηλεκτρονικά.
Ομως όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής είναι κάτι που μετρήθηκε για να λάβει χώρα και πρέπει εκ νέου να μετρηθεί προκειμένου να μεταβληθεί.
Αλλωστε οι τράπεζες όσο έχουν τη δαμόκλειο σπάθη των 75 δις. κόκκινων δανείων να επικρέμμεται, πολύ δύσκολα μπορούν να διαμορφώσουν έσοδα με πιστωτική επέκταση τ.
Είναι λοιπόν περίπου βέβαιο πως τα γενικά σύνολα εσόδων που έχουν προϋπολογισθεί δεν αλλάζουν.
Αλλαγές θα μπορέσουν να γίνουν σε επί μέρους τμήματα όπου κάπου θα υπάρξει μείωση και κάπου αλλού αύξηση.
Ενα μάλιστα μεγάλο τμήμα των εξόδων που μετακυλίονται προς την πελατεία των τραπεζών προέρχεται από τα διατραπεζικά συστήματα ΔΙΑΣ, και όχι από τις ίδιες τις τράπεζες.
Η εταιρεία ΔΙΑΣ Α.Ε. ιδρύθηκε στις 28 Ιουνίου 1989.
Μέτοχοι της εταιρείας είναι πιστωτικά ιδρύματα και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ΔΙΑΣ έχει αναπτύξει και λειτουργεί το σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ μέσω του οποίου διακινούνται και εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά διατραπεζικές πληρωμές τόσο εντός της χώρας όσο και διασυνοριακά.
Η ΔΙΑΣ αναπτύσσει υπηρεσίες πληρωμών, σε συνεργασία με τις τράπεζες, που απευθύνονται στο Δημόσιο, σε δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό των πληρωμών και το όφελος της εθνικής οικονομία.
Κάποιες τράπεζες σημείωναν πως δεν αποκλείουν το όλο θέμα να ανοίξει μια νέα συζήτηση που έχει και κατά το παρελθόν υπάρξει, να προμηθεύονται δηλαδή οι τράπεζες από πλατφόρμες του εξωτερικού με μικρότερες χρεώσεις τις υπηρεσίες της ΔΙΑΣ ή ακόμη και να προχωρήσουν σε πώληση της ΔΙΑΣ σε κάποιον από τους οίκους που παραχωρεί αντίστοιχες υπηρεσίες.
Οσον αφορά τις τράπεζες και τις άμεσες αλλαγές το πιο πιθανόν είναι πως αυτές θα λάβουν χώρα σε μια περιορισμένη περίμετρο.
Από τα πιστωτικά ιδρύματα εξετάζονται:

1. Nα αλλάξουν οι προμήθειες για επί μέρους επαγγελματικές και άλλες ομάδες όπως αγρότες, φοιτητές, άνεργοι υπερήλικες κλπ.
2. Να καταργηθούν κάποιες προμήθειες που υπερκοστολογήθηκαν και ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων όπως για παράδειγμα η εκτύπωση της συναλλαγής στο ATM.
3. Nα εξαιρεθούν από χρεώσεις τα ATMs  που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και οι χρήστες δεν έχουν εναλλακτικές στη διάθεσή τους.
4. Να υπάρξει τιμολόγηση με κλίμακα ώστε να επιβραβεύονται οι πελάτες που αυξάνουν τον αριθμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών τους και έτσι αυτοί να αντισταθμίζεται η χρεώση στο ATM.
5. Kάποιες χρεώσεις να πάψουν να επιβαρύνουν τους ιδιώτες και να μετακυλισθούν στις επιχειρήσεις.

Ας σημειωθεί πάντως πως η ΔΙΑΣ διαμορφώνει ένα ανελαστικό κομμάτι χρεώσεων και είναι περίεργο πως η Τράπεζα της Ελλάδος που μετέχει στη ΔΙΑΣ  και μάλιστα δικά της μέλη βρίσκονται στο προεδρείο δεν υπεραμύνθηκε ή δεν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το θέμα αυτό, όπως πράγματι είναι άξιο απορίας και το γεγονός πως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μετείχε στην εν λόγω σύσκεψη με τις τράπεζες και τον πρωθυπουργό.
Τα πιστωτικά ιδρύματα  πάντως θεωρούν πως σταδιακά και καθώς μειώνονται πολύ τα καταστήματά τους και η φυσική τους παρουσία εκ των πραγμάτων πολλοί πελάτες τους ακόμη και μη εξοικειμένοι θα στραφούν μοιραία στην ηλεκτρονική τραπεζική μη έχοντας άλλη λύση στη διάθεσή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης