Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπόθεση Biden: Σύμβουλος του Trump κατέθεσε ότι «θορυβήθηκε» με όσα ζήτησε εκείνος από τον Ουκρανό ομόλογό του

Υπόθεση Biden: Σύμβουλος του Trump κατέθεσε ότι «θορυβήθηκε» με όσα ζήτησε εκείνος από τον Ουκρανό ομόλογό του
«Με θορύβησε το τηλεφώνημα» είπε ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου
Ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων του προέδρου Donald Trump για την Ουκρανία κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι αφού άκουσε τον πρόεδρο να ζητάει από τον Ουκρανό ομόλογό του να ερευνήσει έναν πολιτικό αντίπαλό του θορυβήθηκε τόσο πολύ που ανέφερε το θέμα σε έναν δικηγόρο του Λευκού Οίκου, ανησυχώντας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ο αντισυνταγματάρχης Alexander Widmann, ο διευθυντής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είναι ο πρώτος εν ενεργεία αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας που έχουν ξεκινήσει τρεις Επιτροπές της Βουλής σε βάρος του Trump.
Πριν φτάσει στο Καπιτώλιο, ορισμένοι σύμμαχοι του προέδρου, όπως η παρουσιάστρια του Fox News Λόρα Ίνγκραμ, προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την ακεραιότητά του και την πίστη του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Με θορύβησε το τηλεφώνημα», είπε ο Widmann, στην εναρκτήρια δήλωσή του. «Δεν νομίζω ότι ήταν προσήκον να ζητείται από μια ξένη κυβέρνηση να ερευνήσει έναν Αμερικανό πολίτη», πρόσθεσε.
«Αντιλήφθηκα ότι αν η Ουκρανία ξεκινούσε έρευνα σε βάρος των Μπάιντεν και της Burisma πιθανότατα αυτό θα ερμηνευόταν ως κομματικό παιχνίδι και αναμφίβολα θα κατέληγε να χάσει η Ουκρανία τη διακομματική υποστήριξη που είχε μέχρι τότε. Όλο αυτό θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», είπε.
Ο Widmann, ανέφερε τις ανησυχίες του στον νομικό σύμβουλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Το τηλεφώνημα αυτό οδήγησε στην καταγγελία ενός «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος», ο οποίος δεν κατονομάζεται αλλά είναι μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, από την οποία ξεκίνησε η έρευνα της Βουλής.
Στη γραπτή δήλωσή του ο Widmann, αρνήθηκε ότι ο ίδιος είναι ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος ή ότι γνωρίζει την ταυτότητα του προσώπου αυτού.
Σε συνομιλίες, στις 10 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, με Ουκρανούς αξιωματούχους, ο Βίντμαν είπε ότι ο πρώην δωρητής του Trump και νυν Αμερικανός πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Gordon Sonland τους είπε ότι θα πρέπει να υλοποιήσουν «συγκεκριμένες έρευνες προκειμένου να εξασφαλίσουν μια συνάντηση με τον πρόεδρο». Σε αυτό το σημείο, ο τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας John Bolton διέκοψε τη συνάντηση.
Σύμφωνα πάντα με τον Widmann, ο Sonland είπε σε άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, ενημερώνοντάς του μετά τη συνάντηση, ότι ήταν σημαντικό να επικεντρωθούν οι Ουκρανοί εισαγγελείς στο θέμα των εκλογών του 2016, στους Μπάιντεν και την Burisma.
«Επισήμανα στον πρεσβευτή Sonland ότι οι δηλώσεις του ήταν ακατάλληλες, ότι το αίτημα να ερευνηθεί ο Biden και ο γιος του δεν είχαν καμία σχέση με την εθνική ασφάλεια» είπε, επιμένοντας ότι εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες του στον νομικό σύμβουλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Η πρώην σύμβουλος του Trump για τη Ρωσία, Fiona Hill, είχε καταθέσει στις 14 Οκτωβρίου ότι και εκείνη θορυβήθηκε από τις δηλώσεις του Σόντλαντ για τον Μπάιντεν και την συμβούλευσαν να μιλήσει με τον δικηγόρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Άιζενμπεργκ.
Ο πρόεδρος Trump αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο και χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενη την έρευνα σε βάρος του για το σκάνδαλο της Ουκρανίας. «Γιατί καταθέτουν για το τηλεφώνημα άνθρωποι τους οποίους ούτε καν γνωρίζω. Απλώς διαβάστε τη γραπτή συνομιλία και η φάρσα της (έρευνας) παραπομπής θα τελειώσει. Η Ουκρανία είπε (ότι δεν ασκήθηκε) καμία πίεση», έγραψε στο Twitter σήμερα.
Στην κατάθεσή του ο Βίντμαν δήλωσε ότι είναι «πατριώτης» και ότι «είναι ιερό καθήκον και τιμή του να προασπίζεται» τις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως από κόμματα και πολιτικές.
Οι Δημοκρατικοί έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό του, με την βουλευτή Catherine Clarck να επισημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι επιτίθενται σε έναν άνθρωπο που έχει τιμηθεί με την Πορφυρή Καρδιά «επειδή δεν μπορούν να υπερασπιστούν τις ενέργειες του προέδρου». Η Πορφυρή Καρδιά απονέμεται σε ανθρώπους που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν ενώ υπηρετούσαν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης