Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θεοχάρης: Η στροφή της οικονομίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης είναι αδιαπραγμάτευτη

Θεοχάρης: Η στροφή της οικονομίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης είναι αδιαπραγμάτευτη
Δηλώσεις του υπ. Τουρισμού στην 4η Ευρώ-αραβική Σύνοδο
Στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός και οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχει, δημιουργούν ένα νέο πεδίο δράσης.
Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε στην ομιλία του, ότι για την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού, η στροφή της οικονομίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, είναι αδιαπραγμάτευτη και πρώτη στην ατζέντα.
«Η βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προώθηση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας» είπε και συνέχισε: «Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης την ανάδειξη θεματικών τουριστικών προϊόντων, τη διασφάλιση ποιοτικών τουριστικών υποδομών και την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που καταγράφουν ανάπτυξη διεθνώς, έχουν σημαντικές προοπτικές και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επόμενη ημέρα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που θέλουμε να στραφεί στο τρίπτυχο 'βιωσιμότητα, ποιότητα, αυθεντικότητα'».
Ο υπουργός Τουρισμού πρόσθεσε επίσης, ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες και η πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικά δίκτυα κ.ά.) «Η ελληνική κυβέρνηση είναι στη διάθεση του επενδυτικού κοινού», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «ο τουρισμός έχει εγκαθιδρυθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο νούμερο ένα μοχλός ανάπτυξης».
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Φραγκόγιαννης, υφυπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι η κοινή ιστορία Ευρώπης - Μέσης Ανατολής είναι γεμάτη με προκλήσεις και ευκαιρίες.
Στη συνέχεια, έκανε μία σύντομη περιγραφή της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν από το νέο κλίμα που διαμορφώνεται.
Όπως είπε, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, ενώ η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού είναι σημαντική.
Ο κ. Φραγκόγιαννης πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με νομοθετικά κίνητρα, μείωση φορολογίας κ.ά., με άμεσο στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας στους επενδυτές και την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο Νίκος Παππάς, πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, έκανε μια σύντομη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε, διπλασίασε τις επενδύσεις, οδήγησε σε μεγάλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, σε ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων κ.ά. .
Σχετικά, τόνισε ότι «το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν να πείσουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάκαμψης στην οικονομία - οι οποίες επετεύχθησαν τα δυόμιση τελευταία χρόνια - αλλά κυρίως ότι η οικονομία μας είναι δυνατόν να ξεκολλήσει από το ξεπερασμένο μοντέλο που υποθέτει ότι μόνο ο τουρισμός και η οικοδομή μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».
Πρόσθεσε επίσης, ότι η διάσκεψη αναδεικνύει την ξεχωριστή σχέση της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη ευρύτερα περιοχή.
Τα εθνικά της συμφέροντα ταυτίζονται με τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής.
Η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, η διεθνής συνεργασία και οι δρόμοι της συνανάπτυξης που έχουν ανοίξει τον προηγούμενο καιρό, είναι πράγματα τα οποία θέλουμε να δούμε να διαφυλάσσονται ως κόρες οφθαλμού και από τη κυβέρνηση της χώρας αυτή την περίοδο».
Ο πρόεδρος ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις ήδη δραστηριοπούνται με επιτυχία στις αραβικές χώρες σε διάφορους τομείς.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, με διεύρυνση και σε νέους τομείς, καθώς η Ελλάδα έχει μία εξαιρετική γεωπολιτική θέση στη Μεσόγειο και αποτελεί γέφυρα για τη Μέση Ανατολή. Είπε επίσης, ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικό κλίμα και μοναδικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, που την καθιστούν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ πλέον είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και ήδη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις γι' αυτό.
Στη σημασία αλλά και τη διάρκεια των αραβικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Ρασάντ Μαμπγκέρ γενικός γραμματέας του Αραβο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Μάλιστα, τόνισε ότι οι 'Αραβες δεν επενδύουν μόνο, αλλά παράλληλα εισάγουν προϊόντα από Ελλάδα, με το εμπορικό ισοζύγιο να είναι πολύ υπέρ της χώρας μας.
Ο Βασίλης Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρηματιών, και διευθύνων σύμβουλος του Athens Medical Group, τόνισε στην παρέμβασή του, ότι υπάρχει ακόμα τεράστιο πεδίο για επενδύσεις, και η επιχειρηματική κοινότητα είναι εδώ για να στηρίξει τις επενδύσεις ως μοχλό ανάπτυξης, για να αλλάξει ρυθμό η ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε επίσης, ότι μπορούμε να έχουμε συνεργασίες και συνέργειες σε πολλούς τομείς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη ναυτιλία, τα logistics, τη μεταφορά και αποθήκευση ενέργειας, στα ακίνητα και τον ποιοτικό τουρισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης