Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Bercow εγκατέλειψε το προεδρείο της βρετανικής Βουλής μετά από 10 χρόνια και 14.000 βροντερά «Order!»

Ο Bercow εγκατέλειψε το προεδρείο της βρετανικής Βουλής μετά από 10 χρόνια και 14.000 βροντερά «Order!»
Ο Bercow ήταν ο νεότερος που ανέλαβε το αξίωμα του «speaker» της Βουλής των Κοινοτήτων, θα μείνει στην ιστορία ως εμβληματική φιγούρα του κοινοβουλίου για τις πληρωμένες απαντήσεις του και για την κατάργηση της περούκας και της... γραβάτας
Ο συντηρητικός πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων John Bercow, έγινε πρόσωπο κλειδί του Brexit με τα κεραυνοβόλα «Order!» και τις πληρωμένες απαντήσεις του και σήμερα 31/10 ήταν η τελευταία του μέρα στο αξίωμα αφού το υπηρέτησε πιστά για 10 χρόνια.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η 31η Οκτωβρίου επρόκειτο να μείνει στην Ιστορία ως το τέλος μισού αιώνα συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Είναι λογικό που στα 56 του χρόνια ο «speaker» της Βουλής αποφάσισε για γυρίσει σελίδα στην δική του καριέρα αυτήν την ημερομηνία.
Όμως η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβλήθηκε για τρίτη φορά.
Την στιγμή που αρχίζει η νέα σεζόν αυτού του σίριαλ χωρίς τέλος, η σεζόν των πρόωρων εκλογών, η χώρα χαιρετά μία από πιο εμβληματικές προσωπικότητες της πολιτικής της σκηνής.
Ο διάδοχός του θα επιλεγεί την Δευτέρα ανάμεσα σε εννέα υποψήφιους.
Με την μαύρη μεταξωτή του τήβεννο και τις πολύ χαρακτηριστικές του γραβάτες, ηγήθηκε των συνεδριάσεων με την περίφημη βροντερή του κραυγή «Order!» 14.000 φορές σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BBC.
Συντηρητικός, ταπεινής καταγωγής, έγινε το καρφί στο μάτι διαδοχικών συντηρητικών κυβερνήσεων.
Ο David Cameron προσπάθησε να τον πετάξει από την θέση του.
Ματαίως...
Δύο φορές αυτήν την χρονιά αρνήθηκε την διεξαγωγή ψηφοφοριών, πρώτα στην Teresa May και έπειτα στον Boris Johnson, για τις συμφωνίες τους για το Brexit, με την επίκληση της αρχής ότι το ίδιο κείμενο δεν μπορεί να εισαχθεί δύο φορές προς συζήτησιν, προκαλώντας το στρατόπεδό του των Τόρις να τον κατηγορήσει για μεροληπτική στάση.
Αλλά τις επικρίσεις των Συντηρητικών προκάλεσε και η θέση του κατά της εκφώνησης ομιλίας του Donald Trump ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου το 2018 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χωρίς περούκα
Γεννημένος στις 19 Ιανουαρίου 1963, ο John Bercow είναι παιδί ταπεινής εβραϊκής οικογένειας του βόρειου Λονδίνου. Έπειτα από σπουδές Πολιτικών Επιστημών, γίνεται δημοτικός σύμβουλος της λονδρέζικης συνοικίας του Λάμπεθ σε ηλικία 23 ετών.
Το 1997, εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής, στην περιφέρεια του Μπάκιγχαμ, βορειοδυτικά του Λονδίνου.
Το 2009, αναλαμβάνει την προεδρία της Βουλής των Κοινοτήτων, υπό κυβέρνηση Εργατικών, με την υπόσχεση να κάνει την ρήξη σε σχέση με τις πρακτικές του προκατόχου του, ο οποίος είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο με αποδείξεις εξόδων.
Στα 46 του χρόνια, ο John Bercow είναι ο νεότερος που καταλαμβάνει αυτό το υψηλό αξίωμα και αποφασίζει να ανανεώσει λίγο το ενδυματολογικό πρωτόκολλο: καταργεί την περούκα για τον ίδιο και το 2017 αποφασίζει να επιτρέψει στους βουλευτές να παρίστανται στις συνεδριάσεις χωρίς γραβάτα.
Ωστόσο, επικρίθηκε για τα έξοδα ανακαίνισης του διαμερίσματός του στο Ουέστμινστερ και για την «τυραννική» του συμπεριφορά προς το επιτελείο του.
Η σύζυγός του, η Sally Bercow, έδωσε θέμα στα βρετανική ταμπλόιντ όταν φωτογραφήθηκε καλυμμένη μόνο με ένα σεντόνι για περιοδικό, συμμετείχε σε τηλεριάλιτι και έβαλε υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές με το Εργατικό Κόμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης