Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Πειραιώς: Ο όμιλος δεν υπόκειται σε καμία ποινική έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές

tags :
Τράπεζα Πειραιώς: Ο όμιλος δεν υπόκειται σε καμία ποινική έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές
Πειραιώς:Ο όμιλος δεν υπόκειται σε καμία ποινική έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές
Σε σχέση με τα σημερινά (1/11)  δημοσιεύματα, η Τράπεζα Πειραιώς θα ήθελε να επιβεβαιώσει ότι δεν υπόκειται σε καμία ποινική έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές.
Η Τράπεζα Πειραιώς παραπέμπει τα ενδιαφερόμενα μέρη στην ανακοίνωση της ΕΚΤ για την νομική υπόθεση του 2015.
Επιπλέον, όπως επιβεβαιώνεται σε μεταγενέστερη ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, δεν υπάρχουν περαιτέρω διαδικασίες που να αφορούν την ίδια την Τράπεζα.
Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε κληροδοτημένες υποθέσεις που χρονολογούνται από το 2014 και το 2015.
Δεν αναμένεται καμία επίδραση στα οικονομικά της Τράπεζας Πειραιώς ή πρόσθετη υποχρέωση αποτέλεσμα της παρούσας διαδικασίας.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στις 23 Σεπτεμβρίου 2019

Στην επιβολή προστίμου ύψους 5,15 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε η ΕΚΤ και όπως αναφέρει προχωρά σε αυτήν την κίνηση καθώς οι αρμόδιοι ελεγκτές ανακάλυψαν παραβιάσεις των κανόνων της ευρωζώνης και μάλιστα κατά τη διάρκεια έξι διαδοχικών τριμήνων μεταξύ 2015 και 2017, προσθέτοντας ότι η όλη διαδικασία έλαβε χώρα υπό την προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ΕΚΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.150.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η ποινή επιβλήθηκε για παραβάσεις των διατάξεων περί ιδίων κεφαλαίων που προβλέπονται στο άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 (CRR) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 παράγραφος 2 και το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο (ΕΕ) αριθ. 241/2014, που δεσμεύτηκε υπό την καθοδήγηση της πρώην διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., ταξινομούσε κεφαλαιακά μέσα των οποίων η αγορά χρηματοδοτήθηκε άμεσα ή έμμεσα από την εποπτευόμενη οντότητα ως μέσα κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 κατά τη διάρκεια έξι διαδοχικές τριμηνιαίες περιόδους αναφοράς μεταξύ 2015 και 2017, τόσο σε ατομικό όσο και σε ενοποιημένο επίπεδο.
Μεταξύ των άλλων χρηματοδοτικών ενεργειών, η Τράπεζα Πειραιώς εξασφάλισε την εγγύηση ότι έπρεπε να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων που χορηγήθηκαν σε ορισμένους μη εξυπηρετούμενους οφειλέτες που χρησιμοποίησαν τα ποσά που ελήφθησαν με την αποδεσμευμένη εξασφάλιση για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.
Το καθήκον της ΕΚΤ να επιβάλλει κυρώσεις απορρέει από το άρθρο 18 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2013 του Συμβουλίου, της 15ης Οκτωβρίου 2013, για την ανάθεση ειδικών καθηκόντων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά πολιτικές που αφορούν την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η απόφαση επιβολής κυρώσεων μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τους όρους και εντός των προθεσμιών που προβλέπονται στο άρθρο 263 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
 
Από το 2017, η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση της διοικητικής της ομάδας τόσο σε ανώτατο όσο και σε μεσαίο επίπεδο, στην υιοθέτηση εκ μέρους των επιχειρηματικών μονάδων της Τράπεζας διαδικασιών και μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της απόδοσης κεφαλαίων προσαρμοσμένης για τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, καθώς και στην πλήρη αναθεώρηση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της επισκόπησης και ενίσχυσης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, των πολιτικών και των διαδικασιών της Τράπεζας. Επιπλέον, η συνολική ανανέωση των εταιρικών αρχών και αξιών συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό έργο σε εξέλιξη για την Τράπεζα.
H Τράπεζα έχει προχωρήσει σε καίρια βήματα για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων για τον εντοπισμό και την πρόληψη κινδύνων. Θα συνεχίσει να προβαίνει σε βελτιώσεις των διαδικασιών και ελέγχων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανονισμούς σε συνεργασία με τους εποπτικούς φορείς, ενώ πλέον επικεντρώνεται στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου "Agenda 2023"."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης