Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς έντονη εκροή καταθέσεων και πανικό η επαναλειτουργία των τραπεζών στον Λίβανο

Χωρίς έντονη εκροή καταθέσεων και πανικό η επαναλειτουργία των τραπεζών στον Λίβανο
Οι αναλυτές και οι τραπεζίτες είχαν εκφράσει γενικευμένες ανησυχίες σχετικά με την άμεση πρόθεση των καταθετών να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους
Οι τράπεζες του Λιβάνου δεν διαπίστωσαν καμία «έκτακτη» και μαζική εκροή καταθέσεων την Παρασκευή ή το Σάββατο (2/11/2019), τις δύο πρώτες ημέρες που ξανάνοιξαν για συναλλαγές με το κοινό μετά από διακοπή δύο εβδομάδων λόγω των μεγάλων διαδηλώσεων, δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζών της χώρας.
«Η αντίδραση αυτή ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Ωστόσο, οι άνθρωποι είχαν πολλές ερωτήσεις και δώσαμε όσο το δυνατόν περισσότερες εγγυήσεις », δήλωσε ο Salim Sfeir, επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζών του Λιβάνου στο Reuters.
Οι αναλυτές και οι τραπεζίτες είχαν εκφράσει γενικευμένες ανησυχίες σχετικά με την άμεση πρόθεση των καταθετών να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους ή να τις μεταφέρουν στο εξωτερικό, όταν ανοίξουν οι τράπεζες.
Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου οδήγησαν τον Λίβανο σε πολιτική αναταραχή καθώς αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προκάλεσαν την παραίτηση του Saad al-Hariri από την πρωθυπουργία.
«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις φήμες και να αποφύγουμε τον πανικό για να αποτρέψουμε τυχόν περιττές και αδικαιολόγητες αποσύρσεις καταθέσεων», δήλωσε ο Sfeir.
Όταν οι τράπεζες άνοιξαν τις πόρτες τους την Παρασκευή, δεν επιβλήθηκαν capital controls αλλά οι πελάτες αντιμετώπισαν νέoyw περιορισμούς στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης