Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μειώνεται ο φόρος σε όλα τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια - Η διάταξη θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο

Μειώνεται ο φόρος σε όλα τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια - Η διάταξη θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο
Δεν έχει καταστεί γνωστό ακόμη το ύψος της μείωσης καθώς είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς
Σε μείωση φόρου προχωράει η κυβέρνηση σε ότι αφορά αποδόσεις όλων των κρατικών ομολόγων και όλων αμοιβαίων.
Μάλιστα η σχετική διάταξη θα εισέλθει στο νομοσχέδιο που αύριο (4/11) κατατίθεται στη Βουλή.
Ωστόσο δεν έχει καταστεί γνωστό ακόμη το ύψος της μείωσης καθώς είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς το θέμα αυτό κυρίως ως προς τη δημοσιονομική του επίπτωση.
Πάντως το κουπόνι των ομολόγων που στην παρούσα φάση φορολογείται με 15% θα υφίσταται μικρότερο φόρο, ενισχύοντας έτσι τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων.
Με τον τρόπο αυτόν θα βοηθηθούν όλες οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών που ετοιμάζονται για το νέο έτος.
Εκτιμάται πως πρώτη η Alpha Bank θα προχωρήσει σε έκδοση Core Tier II ενώ αναμένεται αναχρηματοδότηση της Core Tier II  έκδοσης και της Eurobank.
Oι άλλες δύο τράπεζες θα προχωρήσουν και αυτές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λίγο αργότερα μέσα στο  2020 .
Σύμφωνα με έγκuρες πηγές οι τίτλοι των τραπεζών στο προσεχές διάστημα θα κινηθούν σε επίπεδο 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Η έναρξη της διαδικασίας μείωσης του φόρου ξεκίνησε για να βοηθηθούν όλες οι τιτλοποιήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες αλλά και ο Ηρακλής.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε τις συζητήσεις κατ' αρχήν για τους τίτλους του Ηρακλή όπως άλλαξε ρότα καθώς καθώς κάτι τέτοιο κινδύνευε να χαρακτηριστεί ως state aid με δεδομένο πως τα υπόλοιπα ομόλογα θα έφεραν στο ακέραιο τη τη φορολογία.
Ετσι η κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει πλάνο και να προχωράει σε μείωση του φόρου για όλα τα ομόλογα, αφού πρώτα συμφωνήσει με τους θεσμούς τη δημοσιονομική επίπτωση που θα έχει καθολική μείωση σε όλες τις κατηγορίες των ομολόγων
Η μείωση του φόρου στα ομόλογα σχεδιάζεται στόχο έχει τα ελληνικά ενεργητικά να γίνουν πιο ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο, ανταγωνιζόμενα ενεργητικά όπως αυτά που προσφέρονται στο Λουξεμβούργο για παράδειγμα.
Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι θεσμοί δε θα φέρουν ιδιαίτερες αντιρρήσεις για το θέμα αυτό ιδιαίτερα, εάν η μείωση έχει σπονδυλωτή μορφή και δεν γίνει με μιάς
Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και η μείωση στη φορολόγηση των αποδόσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων με στόχο την τόνωση της συγκεκριμένης αγοράς που μπορεί να συμβάλει σε επενδύσεις στη χώρα μας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης