Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζεται η συσσώρευση με χαμηλό όγκο παρά την άνοδο στις ξένες αγορές

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζεται η συσσώρευση με χαμηλό όγκο παρά την άνοδο στις ξένες αγορές
ΑΓΟΡΑ: Αρκετά σοβαρά έως και πολύ σοβαρά θέματα βρίσκονται σε φάση αναμονής. Πολλές εισηγμένες έχουν ανακοινώσει «πρωτοβουλίες» και η αγορά περιμένει την εξέλιξή τους. Κάποιες από αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές και μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του ΧΑ (μερικές το έχουν κάνει ήδη με την πρώτη ανακοίνωση).

Η αύξηση κεφαλαίου για παράδειγμα της Lamda Dev. είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την εταιρεία αλλά συνολικά για την ελληνική οικονομία. Η στήλη θεωρεί το Ελληνικό game changer για την ανάπτυξη της χώρας το οποία μαζί με κάποιες άλλες μεγάλες επενδύσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα.

Η αύξηση θα καλυφθεί και ήδη το ενδιαφέρον τρίτων, ήτοι εκτός βασικών μετόχων, είναι μεγάλο. Το μεγάλο ερώτημα είναι η τιμή που θα γίνει η αύξηση. Με το βασικό μέτοχο να έχει πρόσφατα πουλήσει μετοχές στα 7 ευρώ η αγορά συμπεραίνει πως θα γίνει λίγο χαμηλότερα.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση υπάρχουν επίσης εταιρείες από τις οποίες η αγορά περιμένει νέα. Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η εξυγίανση της ΔΕΗ κ.α. Για τη στήλη οι τράπεζες είναι το «κλειδί». Πως θα μπορέσουν να στηρίξουν την ανάπτυξη; Έχουν κεφάλαια ή πρέπει να αναζητήσουν ώστε να ισχυροποιηθούν και να τα κατευθύνουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Από εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης επίσης υπάρχουν «ανοικτά μέτωπα». Περιμένουμε την εξέλιξη αυτής της συγχώνευσης που έχει ανακοινωθεί μεταξύ ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος και τι θα περιλαμβάνει. Την ολοκλήρωση της πώλησης των Νηρέα και Σελόντα, την ολοκλήρωση ή μη της πώλησης του Πόρτο Καρράς από την Τεχνική Ολυμπιακή και φυσικά το τίμημα, την αύξηση κεφαλαίου της Trastor και να μην ξεχνάμε και της Πανγαία που είναι μεγάλη.

Η απορρόφηση της Αλουφόντ από την Αλουμύλ, οι εταιρείες ακινήτων που ετοιμάζουν εταιρείες όπως η Viohalco, Φουρλής κ.α., η αύξηση της Άβαξ και φυσικά και η διαδικασία πώλησης των Forthnet και Creta Farms από τις τράπεζες. Φυσικά υπάρχουν και άλλα, αλλά αυτά μας έρχονται πρόχειρα στη σκέψη μας.

ΧΑ: Αν και οι ξένες αγορές έχουν ανοίξει με άνοδο και θετική ψυχολογία, η εγχώρια αγορά στο ξεκίνημα διατηρεί τις τάσεις συσσώρευσης και υποχωρεί οριακά με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Η αναβάθμιση από τη DBRS μόνο των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας ίσως είναι κάτι που δεν περίμενε η επενδυτική κοινότητα. Ήθελε κάτι παραπάνω…

Από την άλλη οι τράπεζες έχουν δώσει καλή κίνηση και νομίζουμε πως για περάσει πάνω από τις 900 μονάδες η αγορά θέλει περισσότερο χρήμα. Στην παρούσα φάση δεν πρέπει να έχουμε παράπονα ακόμα και αν δεν το περάσει το 900άρη. Έκανε πολλά για φέτος το ΧΑ.

COCA COLA: Παραμένει αδύναμη και βγαίνουν πολλά κομμάτια. Ξανά προς τα 27 ευρώ οδεύει η μετοχή και λίγο κάτω από τα 27 ευρώ είναι και τα χαμηλά έτους. Η αποτίμηση στα 10 δισ. ευρώ.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Καλό growth, καλό το εννεάμηνο, καλή και η εκτίμηση της διοίκησης για τη νέα χρονιά. Στο +8% η μετοχή και στα 1,77 ευρώ που δίνει αποτίμηση 44,4 εκατ. ευρώ.

ΕΚΤΕΡ: Το γεγονός ότι τα 1,25 ευρώ τα έχει κρατήσει και βγαίνουν αγοραστές πιο πάνω αποτελεί θετική εξέλιξη. Η αποτίμηση είναι λίγο κάτω από 15 εκατ. ευρώ. Αν δεν χαλάσει το κλίμα στην αγορά και να δώσει συνολικά καλύτερα σημεία εισόδου για τις μετοχές, η αποτίμηση δεν είναι πλέον ακριβή. Παρακολουθούμε τη μετοχή έχοντας στη σκέψη μας και όσα αναφέρει η λογιστική εξαμήνου για τη ρευστότητα στο τέλος του 2019.

CENTRIC: Ωραία τα μπινταρίσματα στη μετοχή, καλή και η τεχνική της εικόνα. Στα 0,2470 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 15 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης