Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ –Με μικρές απώλειες παρά το καλό κλίμα στο εξωτερικό

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ –Με μικρές απώλειες παρά το καλό κλίμα στο εξωτερικό
ΑΓΟΡΑ: Με μικρές απώλειες, ήτοι συνεχίστηκε η συσσώρευση, το κλείσιμο και με το τζίρο και πάλι χαμηλό. Στις ευρωπαϊκές αγορές η άνοδος ήταν σημαντική ενώ ο Dow είναι σε νέα ιστορικά υψηλά. Άρα η συνεδρίαση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή με τέτοιο κλίμα στο εξωτερικό.

Ο ΟΠΑΠ λόγω στάθμισης υποχώρησε σημαντικά, ενώ υποχώρησε και η Alpha Bank αλλά και η Eurobank. Από την άλλη τα πακέτα που έγιναν στη Jumbo βοήθησαν τη μετοχή να πάρει τα πάνω της, ενώ ωραία εικόνα είχαν τα ΕΛΠΕ και προς το κλείσιμο βοήθησε και η Motor Oil.

Στα μικρομεσαία είδαμε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις και ελάχιστους πρωταγωνιστές. Δε μπορούμε να πούμε πως μας ικανοποίησε η συνεδρίαση. Θα θέλαμε σήμερα κάτι καλύτερο.

ΟΠΑΠ: Ο βασικός μέτοχος αύξησε το ποσοστό του και η στάθμιση στους δείκτες μειώνεται. Όσοι το περίμεναν, την περασμένη Παρασκευή προφανώς και πούλησαν σε καλύτερες τιμές για να αγοράσουν αύριο (5/11) στο κλείσιμο. Θα υπάρξουν εκροές και ήδη φάνηκε στη σημερινή συνεδρίαση. Υπολογίζονται συνολικά στα 30 εκατ. ευρώ για FTSE και MSCI.

Στο χαμηλό ημέρας και στα 9,60 ευρώ έκλεισε η μετοχή με απώλειες 3,32% και υψηλό όγκο 667 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 3,08 δισ. ευρώ.

ΕΛΠΕ: Αύριο (5/11) μετά το κλείσιμο της αγοράς δημοσιεύει αποτελέσματα και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη. Η Optima περιμένει στο τρίτο τρίμηνο καθαρά EBITDA 192 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 19% και καθαρά κέρδη 73 εκατ. ευρώ από 110 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο 9μήνου περιμένει καθαρά κέρδη 145 εκατ. ευρώ από 238 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 39%.

Οι αναλυτές περιμένουν βελτίωση στο τρίτο τρίμηνο έναντι των δύο προηγούμενων. Η διοίκηση άλλωστε από τη δημοσίευση του εξαμήνου τόνισε πως τα περιθώρια βελτίωσης έχουν ανακάμψει σημαντικά. Η επίδραση λόγω IMO είναι σημαντική και θα βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα στο τέταρτο τρίμηνο. Για το σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 199 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή είχε ωραία συμπεριφορά σήμερα και έκλεισε με άνοδο 1,42% και στα 8,59 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι και τα 8,67 ευρώ.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (απάντηση): Συνεχίζουν να βγαίνουν κομμάτια και όπως έχουμε ξαναγράψει θεωρούμε πως βγαίνουν από τη βασική μέτοχο που είχε κάνει και σχετική ανακοίνωση πριν λίγο καιρό. Μαζεύεται βέβαια η προσφορά αν και φαίνεται πως οι αγοραστές δε βιάζονται.

Η αποτίμηση έχει υποχωρήσει στα 8 εκατ. ευρώ και πλέον η μετοχή είναι πιο ελκυστική. Η καθαρή θέση είναι στα 16,4 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 34,5 εκατ. ευρώ. Στο εξάμηνο υπήρχαν απαιτήσεις 18,3 εκατ. ευρώ, αποθέματα 8,3 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 1,9 εκατ. ευρώ. Μειωμένες ήταν οι πωλήσεις και η ζημιά ανήλθε στις 369 χιλ. ευρώ από 115 χιλ. ευρώ. Στο -6,93% και στα 0,3760 ευρώ με όγκο 155 χιλ. τεμάχια.

LAMDA: Με καλό όγκο η μετοχή και έγινε σε καλύτερες τιμές από το προηγούμενο κλείσιμο. Έκανε και δύο πακέτα των 100 χιλ. τεμαχίων το κάθε ένα στα 7,15 ευρώ ανά μετοχή. Κλείσιμο στα 7,21 ευρώ με συνολικό όγκο 401 χιλ. τεμάχια.

ΚΛΜ: Βγήκαν πωλήσεις λόγω των εξελίξεων με τη βρετανική Mothercare που όμως δεν επηρεάζουν την ελληνική εισηγμένη. Αύριο θα έχουμε να πούμε περισσότερα και θετικότερα. Στα 0,7960 ευρώ και στο -0,50% με όγκο 31 χιλ. τεμάχια. Χαμηλό ημέρας στα 0,77 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σύμφωνα με philenews.com προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών χθες η εταιρεία ΑΚΤΩΡ με σκοπό να ανατρέψει την απόφαση της ΔΕΦΑ για αποκλεισμό της από την κοινοπραξία που επέλεξε η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου, για τη κατασκευή και λειτουργία του τερματικού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο.

Ο αποκλεισμός έγινε μετά από απόφαση της Επιτροπής Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων για «οριζόντιο αποκλεισμό» από διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, μετά από αίτημα του δημάρχου Πάφου «για επιβολή οριζόντιου αποκλεισμού των εταιρειών HELECTOR CYPRUS LTD, ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., ΕΛΛΑΚΤΩΡ και άλλων και οποιουδήποτε σχετιζόμενου με αυτές φυσικού ή νομικού προσώπου ή ένωσης».

Μεγάλοι οι πωλητές και πάλι στη μετοχή. Στα 1,7880 ευρώ και στο -2,51% με όγκο 278 χιλ. τεμάχια. Στο κλείσιμο έμειναν απούλητα άλλα 15 χιλ. τεμάχια. Χαμηλό στα 1,7780 ευρώ και υψηλό στα 1,83 ευρώ.

FORTHNET: Στο +8% και στα 0,49 ευρώ με όγκο 35 χιλ. τεμάχια. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι τράπεζες θα κρατήσουν ποσοστό. Από τις πρώτες μέρες που βγήκε το θέμα της πώλησης είχαμε γράψει πως θα θέλαμε να κρατήσουν ποσοστό μέσω μετοχοποίησης δανείων αντί να τα διαγράψουν για να είναι και καλύτερο το σχήμα μετοχικά. Για να δούμε.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης