Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι 4 λόγοι για τους οποίους η «εμπορική συμφωνία» ΗΠΑ - Κίνας παραμένει φάρσα

Rabobank: Οι 4 λόγοι για τους οποίους η «εμπορική συμφωνία» ΗΠΑ - Κίνας παραμένει φάρσα
Η Rabobank θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει ούτε συμφωνία Φάσης 2 μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Απαισιόδοξη είναι η Rabobank για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, παρά τα οικονομικά στοιχεία και τις αυξημένες προσδοκίες των αγορών.
Κατά 128.000 αυξήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, με το αποτέλεσμα να υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις, που σύμφωνα με το CNBC ήταν στις 75.000.
Μικρή αύξηση σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας (έφτασε στο 3,6%), αλλά κινήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις και κοντά στο χαμηλό των τελευταίων 50 ετών (3,5%).
Το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 3% σε ετήσια βάση.
Η μεταποίηση έχασε 36.000 θέσεις εργασίας, που ήταν και οι μεγαλύτερες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2009.
Σε αυτό είχε επίπτωση και η μακρά απεργία στη General Motors, καθώς οι απεργοί, οι οποίοι δεν πληρώνονταν λόγω της κινητοποίησης κατά τη διάρκεια της έρευνας του υπουργείου Εργασίας, θεωρήθηκαν ως άνεργοι.
Υπενθυμίζεται ότι η απεργία των 46.000 εργαζομένων της General Motors τέλειωσε την προηγούμενη Παρασκευή.
Στην τρίτη κατά σειρά μείωση επιτοκίων από την αρχή του 2019 κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), με αποτέλεσμα αυτά να διαμορφώνονται πλέον στην κλίμακα 1,5% έως 1,75%.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν αισιοδοξία στις αγορές, ενώ μάλιστα προστίθεται και άλλο ένα: η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας και ο τερματισμός του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου, ο οποίος διαρκεί από το 2018.
Ο πρόεδρος Trump αναζητεί ήδη μέρος για να υπογραφεί η συμφωνία Φάσης 1 με την Κίνα, όμως κατά την Rabobank, αυτό είναι μια φάρσα.
Παρουσιάζει μάλιστα 4 λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό.
1) Η Nancy Pelosi, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε πως οι Δημοκρατικοί θα ακολουθήσουν σκληρότερη στάση απέναντι στην Κίνα, από ό,τι οι Ρεπουμπλικανοί.
2) Ο επικεφαλής του υπ. Εμπορίου της Κίνας, αναφορικά με την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων δήλωσε πως «φυσικά είναι χρήσιμο για τους αγρότες, αλλά δνε είναι αυτό που αναζητούμε».
3) Η συμφωνία Φάσης 1 μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ φαίνεται να είναι ένα «άδειο καλάθι» και δύσκολα θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση.
Μέσω συνέντυξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχουν φυσιολογικοί λόγοι ώστε να μην ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας».
Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι άδειες για τις αμερικανικές εταιρείες προκειμένου να συνεχίσουν τις συνεργασίες τους με τη Huawei Technologies «θα έρθουν πολύ σύντομα».
Αυτό συμβαίνει επειδή οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν τα μάρκες αντί, ή γιατί δεν θέλει κάποιον που να πουλά την τεχνολογία αυτή στο Πεκίνο;
4) Στην έκθεση Shanghai Import Expo δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα. Ποια ήταν η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών σε αμερικανικά δολάρια τον Σεπτέμβριο 2019; Η απάντηση: μείον 8,5%. Η Αυστραλία στέλνει κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιβεβαιώσει το θετικό της είδησης, αλλά όπως φαίνεται, η ιδέα ότι η Κίνα είναι μια νέα πηγή παγκόσμιων εισαγωγών αποτελεί επιστημονική φαντασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης