Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σημαντικές συμφωνίες με την Κίνα προσδοκά η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαγκάη

Σημαντικές συμφωνίες με την Κίνα προσδοκά η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαγκάη
Ο ισχυρός άνδρας της Κίνας, ο κ. Xi Jinping, θα βρεθεί στην Αθήνα στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2019
Με σημαντικές συμφωνίες στις «αποσκευές» του που μπορεί να φέρουν τραπεζικά κεφάλαια στην Ελλάδα θα επιστρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Σαγκάη οι οποίες όπως φαίνεται δρομολογήθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Κινεζική πρωτεύουσα.  
Μια επίσκεψη που θα ολοκληρωθεί σήμερα με σειρά νέων επαφών καθώς είναι πολλές οι συναντήσεις που έχει ο πρωθυπουργός τόσο με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους όσο και με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών που κυριαρχούν στην σημαντικότερη οικονομία της Ασίας.
Στο τετ α τετ που είχε την Δευτέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον επικεφαλής της Bank Of China, της μεγαλύτερης τράπεζας στην Κίνα και της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, επισημάνθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα ανοίξει υποκατάστημα στην Ελλάδα και θα χρηματοδοτήσει πρωτοποριακά προγράμματα, επενδύσεις που έχουν να κάνουν με νέες τεχνολογίες, την ηλεκτροκίνηση, τις «έξυπνες» πόλεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τομείς στους οποίους η κυβέρνηση, θέλει να δώσει μεγάλη ώθηση.
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός μιλάει συχνά το τελευταίο διάστημα για την πράσινη οικονομία και αυτό έκανε και κατά την παραμονή του στη Σαγκάη.
Μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις επαφές μεταξύ επιχειρηματιών των δυο χωρών αυτές τις ημέρες στην Σανγκάη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ανοίξαμε μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων για επενδύσεις που έχουν σχέση με την ηλεκτροκίνηση, της «έξυπνες» πόλεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πιστεύω ότι θα προκύψουν πολύ σημαντικες συμφωνίες.
Ήταν μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή και μια πρόκληση για εμάς, να δοκιμάσουμε τι μπορούμε να πετύχουμε όταν εμφανιζόμαστε καλα οργανωμένοι».
Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμη μια σημαντική συνάντηση με μια άλλη μεγάλη τράπεζα της Κίνας, την εμπορική, η οποία επίσης ενδιαφέρεται να τοποθετήσει κεφάλαια στην Ελλάδα.
Κι αυτό, ενδεχομένως, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, θα είναι μια ανταπόδοση γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν τοποθετήσει τα τελευταία 15 χρόνια σημαντικά κεφάλαια στην Κίνα, κυρίως στα ναυπηγεία, έχουν παραγγείλει πλοία και η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάποια από αυτά τα χρήματα πρέπει να γυρίσουν και στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά την COSCO οι διαβουλεύσεις σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι συνεχείς και μάλιστα ο πρωθυπουργός έτυχε μιας πρωτότυπης υποδοχής στο Μέγαρο της επιχείρησης.
Σε ένα φολκλορικό σκηνικό, τον υποδέχτηκαν με έναν πρωτόγνωρο τρόπο για εμάς τους Δυτικούς καθώς όλο το προσωπικό είχε παραταχθεί στη σειρά.
Εκατοντάδες υπάλληλοι οι οποίοι κρατούσαν στα χέρια ελληνικά και κινέζικα σημαιάκια, φώναζαν «γεια σας, γεια σας, γεια σας» ενώ την ίδια ώρα ακουγόταν η μουσική από τα παιδιά του Πειραιά.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την ενίσχυση της παρουσίας της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέκρινε τους δύο πρώτους μήνες, όπως φρόντισε επανειλημμένα να επισημάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στους Κινέζους αξιωματούχους, το master plan της COSCO για τον Πειραιά όμως υπάρχουν ακόμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να επιμείνει να δοθούν ανταλλάγματα στις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα στο δήμο Κερατσινίου.
Είναι μια συζήτηση η οποία είναι ανοιχτή και θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα η οποία είναι σημαντική διότι ο ισχυρός άνδρας της Κίνας, ο κ. Xi Jinping, θα βρεθεί στην Αθήνα και μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα μεταβεί στο λιμάνι του Πειραιά κι εκεί θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει.
Στο πλαίσιο, αυτό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας στην Αθήνα στις 11 και 12 Νοεμβρίου.   

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης