Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Το πιο σημαντικό πράγμα για πολλές δεκαετίες θα είναι η Ελλάδα - Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αποπληρώσει τα δάνεια

Regling (ESM): Το πιο σημαντικό πράγμα για πολλές δεκαετίες θα είναι η Ελλάδα - Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αποπληρώσει τα δάνεια
Ο Klaus Regling διεμήνυσε ότι ο ESM θα συνεχίσει παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες ακόμα
Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο μικροσκόπιο του ESM για πολλές δεκαετίες ακόμα απηύθυνε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
«Το πιο σημαντικό πράγμα για τον ESM για πολλές δεκαετίες θα είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ο ESM δάνεισε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει αυτά τα δάνεια» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA Journal).
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του, o Regling αναφέρθηκε αρκετές φορές στην Ελληνική κρίση αλλά και στα μέτρα που της επιβλήθηκαν.
«Παρέχουμε δάνεια σε χώρες που έχασαν την πρόσβαση τους στην αγορά.
Εκεί εκταμιεύσαμε 300 δισ. ευρώ τα τελευταία οκτώ χρόνια» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων «διότι παρέχουμε χρήματα σε χώρες και αυτό έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στην κοινωνία.
Εάν δεν παρείχαμε αυτή τη χρηματοδότηση, τότε οι χώρες που έχασαν την πρόσβαση τους στην αγορά θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες εν μια νυκτί στο ύψος των εσόδων που έχουν.
Αυτό σημαίνει ότι το δημοιονομικό έλλειμμα πρέπει να εξαφανιστεί εν μία νυκτί.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό αντιστοιχούσε στο 15% του ΑΕΠ της.
Έτσι όταν μια κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το 15% του ΑΕΠ της σε δαπάνες σε μια νύχτα, διότι μπορεί να δαπανήσει μόνο όσα είναι τα έσοδα της, αυτό έχει τεράστια αρνητική κοινωνική επίπτωση.
Θα πρέπει να μειώσουν τις συντάξεις, τους μισθούς, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να κάνει μειώσεις, αλλά ήταν μικρό σε σχέση με το τι θα είχε συμβεί εάν είχαν λάβει τα χρήματα από τον ESM».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης