Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δείκτες ανακτησιμότητας συζητά το υπουργείο Οικονομικών για τις εταιρίες διαχείρισης NPEs

tags :
Δείκτες ανακτησιμότητας συζητά το υπουργείο Οικονομικών για τις εταιρίες διαχείρισης NPEs
Απανωτές συναντήσεις με τους φορείς της τραπεζικής αγοράς πραγματοποιεί ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός με αντικείμενο το πρόγραμμα Ηρακλής
Απανωτές συναντήσεις με τους φορείς της τραπεζικής αγοράς πραγματοποιεί ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός με αντικείμενο το πρόγραμμα Ηρακλής.
Μακροσκελής ήταν η συνάντηση με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος όπου συζητήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα θέματα εμπέδωσης του δανείου και κυρίως της ανακτησιμότητας που ενδέχεται να αποτελέσει δείκτη βάση του οποίου οι servicers θα αναλαμβάνουν κομμάτια του χαρτοφυλακίου.
Ιδιαίτερα αυστηροί άλλωστε δείχνουν οι όροι που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο  για τους servicers στο στοιχείο το οποίο δεν αποκλείεται να επηρεάσει στο τέλος της διαδρομής τις τιμές των τίτλων.
Ο Διαχειριστής  όπως αναφέρεται στο σ/ν μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση καταπτώσεως της εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου και υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του τιτλοποιούμενου χαρτοφυλακίου υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, του προϋπολογισθέντος ποσού εισπράξεων το οποίο ελήφθη υπόψη από τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Η διαδικασία της ταχείας και αποτελεσματικής αντικατάστασης του Διαχειριστή , καθώς και ότι ο Διαχειριστής δεν έχει στην περίπτωση αυτή ουδεμία αξίωση αποζημιώσεως ή άλλη, με αφορμή την αντικατάστασή του, πρέπει να προβλέπονται συμβατικά αναφέρει το νομοσχέδιο.
Ο νέος Διαχειριστής δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένος με τον προηγούμενο Διαχειριστή.
Ολα τα παραπάνω αναμένεται να αποτελέσουν κομμάτι της διαβούλευσης που έτσι και αλλιώς έχει ξεκινήσει μεταξύ υπουργείου και τραπεζών αλλά και εταιριών διαχείρισης. Ας σημειωθεί πως όταν το σχέδιο φθάσει σε πιο προχωρημένη μορφή θα κληθούν και οι θεσμοί να πουν την άποψή τους.
Συνάντηση όπως πραγματοποιείται και με τον Martin Czurda, Ceo του ΤΧΣ για θέματα αντιστοίχου ενδιαφέροντος. Σημειώνεται πως το ΤΧΣ και οι αρμοδιότητες του Υπουργείου σε πολλά σημεία συμπίπτουν και αυτό αποτελεί ένα ζήτημα προς εξέταση αφού η θητεία του ΤΧΣ έχει ημερομηνία λήξης. Αυτός άλλωστε είναι και ένας λόγος που δύσκολο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να αποτελέσει επιβλέποντα εντολοδόχο (monitoring trustee ) του project Hρακλής

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης