Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Πεκίνο υποστηρίζει την «ειδική διοικητική περιοχή» του Χονγ Κονγκ, αλλά δεν ανέχεται ουδεμία «αυτονομιστική συμπεριφορά»

Το Πεκίνο υποστηρίζει την «ειδική διοικητική περιοχή» του Χονγ Κονγκ, αλλά δεν ανέχεται ουδεμία «αυτονομιστική συμπεριφορά»
Το ΚΚΚ θα «τελειοποιήσει» το σύστημα επιλογής ηγέτη για το Χονγκ Κονγκ, καθώς η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού προκειμένου να διαλύσει μια πορεία με μάσκες Guy Fawkes
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «τελειοποιήσει» το σύστημα για την επιλογή του ηγέτη του Χονγκ Κονγκ έπειτα από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, καθώς η αστυνομία στην πρώην βρετανική αποικία έκανε χρήση αντλιών νερού προκειμένου να διαλύσει μια θεματική πορεία με μάσκες Guy Fawkes.
Το κόμμα ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως θα υποστηρίξει την «ειδική διοικητική περιοχή» του Χονγ Κονγκ, το οποίο επέστρεψε στην Κίνα το 1997, και δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε «αυτονομιστική συμπεριφορά» είτε εκεί είτε στο γειτονικό Μακάο, μια πρώην πορτογαλική αποικία που επέστρεψε και πάλι στην κινεζική διακυβέρνηση δύο χρόνια αργότερα.
Ορισμένοι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, οργισμένοι γι' αυτό που θεωρούν ανάμιξη της Κίνας στις ελευθερίες του εδάφους, ζητούν ανεξαρτησία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που μερικές φορές εξελίσσονται σε βίαιες ταραχές.
Το αίτημα για ανεξαρτησία είναι κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο, το οποίο αρνείται ότι αναμιγνύεται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.
Την ίδια ώρα που η ανακοίνωση του κόμματος μεταδιδόταν από το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η ηγέτιδα του Χονγκ Κονγκ Carrie Lam δήλωνε πως είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping στη Σαγκάη.
«Εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το Χονγκ Κονγκ, ιδιαίτερα λόγω των κοινωνικών ταραχών που έχουμε δει τους τελευταίους τρεις μήνες και εξέφρασε την υποστήριξή του στις διάφορες ενέργειες που ανέλαβε η κυβέρνηση της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Αναφερόμενη στη συμφωνία του 1997 βάσει της οποίας το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στη διακυβέρνηση της Κίνας, η Lam είπε: «... Σε αυστηρή συμφωνία με την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα» (θα συνεχίσουμε) να υποστηρίζουμε το κράτος δικαίου και να προσπαθούμε να θέσουμε τέλος στη βία».
Το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» εγγυάται τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, περιλαμβανομένου ενός ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος, για 50 χρόνια.
Η Lam αρνήθηκε τις ευρέως διαδεδομένες φήμες ότι η κυβέρνησή της εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστίας για τους διαδηλωτές σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών.
«Με απλά λόγια, δεν θα συμβεί», είπε.
 
 Διαδηλωτές με τη μάσκα του Guy Fawkes
 Μετά τους εορτασμούς του Χάλοουιν στις 31 Οκτωβρίου, εκατοντάδες διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ τίμησαν τη σημερινή επέτειο του Guy Fawkes στην τουριστική περιοχή Τσιμ Σα Τσουί του Κόουλουν φορώντας τις λευκές, χαμογελαστές μάσκες του Guy Fawkes που έγιναν δημοφιλείς από χάκερ κατά του κατεστημένου, την ταινία “V for Vendetta” και διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο.
Ορισμένοι διαδηλωτές έσπασαν φωτεινούς σηματοδότες και ένα εστιατόριο που θεωρήθηκε πως υποστηρίζει το Πεκίνο, και η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού, κοντά στο μουσείο Επιστήμης, όπως έχει κάνει πολλές νύχτες τους πέντε μήνες των διαδηλώσεων.
Ορισμένοι διαδηλωτές προσήχθησαν ενώ άλλοι διέφυγαν.
Η επέτειος του Guy Fawkes γιορτάζεται με πυροτεχνήματα και φωτιές κάθε χρόνο τις 5 Νοεμβρίου στη Βρετανία. Ομοιώματα των «Guys» καίγονται, σε ανάμνηση εκείνης της νύχτας του 1605 όταν ο Φοκς συνελήφθη για «συνωμοσία της πυρίτιδας» με σκοπό την ανατίναξη του Κοινοβουλίου.
«Είμαστε εδώ για να πούμε στην κυβέρνηση ότι δεν τους φοβόμαστε και ότι εκείνοι πρέπει να φοβούνται εμάς», δήλωσε ο μασκοφόρος 27χρονος διαδηλωτής Pete, μπροστά από τον τεράστιο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο στο λιμάνι.
Η Lam απαγόρευσε τον περασμένο μήνα τις μάσκες επικαλούμενη έκτακτες εξουσίες από την εποχή της αποικιοκρατίας για πρώτη φορά σε περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά οι διαδηλωτές αψήφησαν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση.
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε μια σημαντική συνάντηση της ηγεσίας γνωστή ως ολομέλεια την περασμένη εβδομάδα, το ΚΚΚ ανέφερε ότι θα βελτιώσει το σύστημα εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και στο Μακάο, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Το κόμμα αποφάσισε να «εγκαθιδρύσει ένα στιβαρό νομικό σύστημα και μηχανισμό επιβολής προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια στις ειδικές διοικητικές περιοχές και να τις υποστηρίξει να ενισχύσουν την επιβολή του νόμου».
Το κόμμα θα «τελειοποιήσει» τους μηχανισμούς διορισμού και απολύσεων για τους ηγέτες και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των δύο περιοχών, προστίθεται στο κείμενο, επαναλαμβάνοντας σχόλια ενός Κινέζου κοινοβουλευτικού αξιωματούχου την περασμένη εβδομάδα. Και πάλι, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες.
Θα τελειοποιήσει επίσης το σύστημα βάσει του οποίου το κόμμα έχει πλήρη δικαιοδοτική εξουσία στο Χονγκ Κονγκ, σε συμφωνία με το Σύνταγμα, ανέφερε το Xinhua.
Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν εναντίον ενός νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, το οποίο έχει εν τω μεταξύ αποσυρθεί, και κλιμακώθηκαν στα μέσα Ιουνίου εναντίον της Κίνας.
Οι διαδηλωτές εξακολουθούν να διεκδικούν γενικό δικαίωμα ψήφου και τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη φερόμενη αστυνομική βαρβαρότητα, μεταξύ άλλων.
Οι διαδηλώσεις, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Σι αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2012, έλαβαν ευρεία υποστήριξη.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στα συλλαλητήρια, που πραγματοποιούνταν συνήθως τα Σαββατοκύριακα, έχει μειωθεί αισθητά από τα εκατομμύρια που είχαν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις του Ιουνίου, όμως η βία και οι βανδαλισμοί έχουν κλιμακωθεί.
Οι αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν άδεια σε πολλές πρόσφατες διαδηλώσεις, καθιστώντας τες εξαρχής παράνομες με τους ακτιβιστές να διακινδυνεύουν τη σύλληψη.
Πολλοί τραυματισμοί έχουν σημειωθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων αλλά κανένας θάνατος.
Ένας 22χρονος φοιτητής σε πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος τραυματίστηκε στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου, ήταν σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με νοσοκομειακές αρχές.
Ένας άνδρας μαχαίρωσε τουλάχιστον δύο ανθρώπους την Κυριακή και δάγκωσε το αυτί ενός πολιτικού κόβοντας ένα κομμάτι προτού ξυλοκοπηθεί από διαδηλωτές.
Σε βάρος ενός 48χρονου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πρόκληση τραυματισμού.
Η Lam εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους τραυματίες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον 22χρονο φοιτητή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης