Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ γνώριζε ότι η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία συνδεόταν με την έρευνα κατά του Biden

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ γνώριζε ότι η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία συνδεόταν με την έρευνα κατά του Biden
Στην αρχική κατάθεσή του, ο Sonland είχε αρνηθεί ότι γνώριζε για οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της εκταμίευσης της βοήθειας και της έρευνας των Ουκρανών σε βάρος των Biden
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Gordon Sonland παραδέχτηκε ότι είχε συνδέσει την εκταμίευση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία με την έναρξη έρευνας εκ μέρους του Κιέβου σε βάρος του πολιτικού αντιπάλου του Donald Trump, του Joe Biden.
Καταθέτοντας στις Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων που διενεργούν έρευνα σε βάρος του Trump, ο Sonland (στενός σύμμαχος του Ρεπουμπλικανού προέδρου και χορηγός του) είπε ότι είχε εξηγήσει σε έναν σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenski ότι η στρατιωτική βοήθεια «αναμφίβολα» δεν θα αποδεσμευόταν εάν το Κίεβο δεν ανακοίνωνε δημοσίως ότι επρόκειτο να ερευνήσει τις δραστηριότητες της οικογένειας Biden στη χώρα.
Σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συμπληρωματικής κατάθεσης που έδωσε στις Επιτροπές την Δευτέρα ο Sonland, στις αρχές Σεπτεμβρίου «ελλείψει αξιόπιστης εξήγησης για την αναστολή της βοήθειας, υπέθεσα ότι η αναστολή αυτή συνδεόταν με την προτεινόμενη ανακοίνωση καταπολέμησης της διαφθοράς», στην οποία θα αναφερόταν η εταιρεία Burisma, ο εργοδότης του Hunter Biden.
Η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων επικεντρώνεται στο τηλεφώνημα μεταξύ του Ρεπουμπλικανού προέδρου Donald Trump και του Ουκρανού ομολόγου του, του Volodymyr Zelenski, στις 25 Ιουλίου.
Ο Trump ζήτησε από τον Zelenski να ξεκινήσει το Κίεβο εισαγγελική έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, του Δημοκρατικού Joe Biden και του γιου του, Hunter.
Ο τελευταίος ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma, για την οποία διεξαγόταν έρευνα για διαφθορά στην Ουκρανία.
Ο Trump «πάγωσε» σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία λίγο πριν γίνει αυτό το τηλεφώνημα.
Οι Δημοκρατικοί τον κατηγορούν για κακοδιαχείριση των χρημάτων των φορολογούμενων, που προορίζονταν για έναν ευάλωτο σύμμαχο των ΗΠΑ, προκειμένου να αποκομίσει προσωπικό όφελος.
Στην αρχική κατάθεσή του, στις 17 Οκτωβρίου, ο Sonland είχε αρνηθεί ότι γνώριζε ότι υπήρχε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της εκταμίευσης της βοήθειας και της έρευνας των Ουκρανών σε βάρος των Biden.
Οι Δημοκρατικοί έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα την κατάθεση του Kerr Volker, του πρώην ειδικού απεσταλμένου του Trump για την Ουκρανία.
Άλλοι μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι ο Volker, ο Sonland και ο υπουργός Ενέργειας Rick Perry ήταν γνωστοί με το προσωνύμιο «Τρεις Αμίγκος» και ήταν οι αρμόδιοι για τον ανεπίσημο δίαυλο επικοινωνίας του Trump με τους Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ο Volker παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου τον Σεπτέμβριο.
Στις 3 Οκτωβρίου κατέθεσε επί οκτώ ώρες, κεκλεισμένων των θυρών, στις τρεις Επιτροπές.
Ο Perry, που είναι πρώην κυβερνήτης του Τέξας, έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από το υπουργείο Ενέργειας την 1η Δεκεμβρίου.
Μέχρι στιγμής, έχει αρνηθεί να καταθέσει.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης