Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan: H Aramco είναι για τη Σ. Αραβία, ότι η Apple για τις ΗΠΑ: Ναυαρχίδα ανάπτυξης

JP Morgan: H Aramco είναι για τη Σ.  Αραβία, ότι η Apple για τις ΗΠΑ: Ναυαρχίδα ανάπτυξης
Το Δεκέμβριο η μεγάλη «ναυμαχία» στα χρηματιστήρια μεταξύ Saudi Aramco και Apple, για την πρώτη θέση μεταξύ των πολυτιμότερων εταιριών στον κόσμο
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Saudi Aramco στο εσωτερικό και στα διεθνή χρηματιστήρια θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή  αγορά στην ιστορία των χρηματιστηρίων.
Το IPO της Aramco έχει σχεδιαστεί για να τροφοδοτήσει  τα σχέδια του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman για διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας του, πέρα από το πετρέλαιο.
Στην ερώτηση αν χρειαζόταν το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών της Aramco, ο αναλυτής της J.P. Morgan στο CNBC, διευκρινίζει: «έχετε υπόψη σας το όραμα 2030, ένα μεγαλόπνοο εθνικό σχέδιο μετασχηματισμού της οικονομίας του βασιλείου, κατά το οποίο θα επιδιωχθεί να αλλάξει το προφίλ της οικονομίας, ώστε να γίνει δεκτικό στις επενδύσεις και κυρίως να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI).
Αν σκεφτεί κανείς τα κίνητρα πίσω από την είσοδο της εταιρίας στο χρηματιστήριο, αντιλαμβάνεται πως, διαφοροποίηση από τον τομέα του πετρελαίου, σημαίνει επέκταση και σε άλλες βιομηχανίες πέραν των πετρελαϊκών, είτε πρόκειται για διύλιση, είτε για παραγωγή, είτε ακόμη για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες».
Η δημόσια εγγραφή είναι ένας από τους αγωγούς που θα οδηγήσουν σε αυτή την αλλαγή, δείχνει τη θέληση του βασιλείου «να ανοίξει τη χώρα».
Η Aramco λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο όπως η Apple για τις ΗΠΑ».
Είναι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση στον κόσμο, με τα αποθέματά της να θεωρείται ότι μπορούν να διαρκέσουν για 52 έτη, ενώ ταυτόχρονα είναι τα φθηνότερα σε επίπεδο τόσο εξόρυξης όσο και εξαγωγών.
Στις αρχές Οκτωβρίου, η Apple ξεπέρασε τη Microsoft σε κεφαλαιοποίηση ανακτώντας τον τίτλο της ως η πιο πολύτιμη (valuable) εταιρεία στον κόσμο.
Ωστόσο, αν η Saudi Aramco, η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο, εισπράξει 1,5 τρισ. δολάρια τον επόμενο μήνα μέσω του IPO, θα υπερβεί κατά πολύ την χρηματιστηριακή αξία του γίγαντα της τεχνολογίας.
Η είσοδος της Aramco στις χρηματιστηριακές αγορές αναμενόταν με ανυπομονησία τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες καθυστερήσεις λόγω της αστάθειας των τιμών του πετρελαίου, της αβεβαιότητας των αποτιμήσεων, της επιλογής της αγοράς που θα γίνει το IPO και των γεωπολιτικών γεγονότων - όπως η επίθεση με drones στις εγκαταστάσεις της τον Σεπτέμβριο.
Την Κυριακή, η Saudi Aramco δήλωσε ότι σκοπεύει να εισέλθει στην χρηματιστηριακή αγορά της Σ. Αραβίας, το Tadawul, τον Δεκέμβριο, ενώ το ενημερωτικό δελτίο της για το IPO, θα κυκλοφορήσει στις 9 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Aramco έχει προσλάβει εννέα τράπεζες, μεταξύ αυτών οι J.P. Morgan, η Morgan Stanley και η Εθνική Εμπορική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, για να την καθοδηγήσουν κατά τον πλέον αποδοτικότερο τρόπο στη χρηματιστηριακή αγορά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης