Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Παρασκευή 8/11 ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών επαφών Λαϊκού Κόμματος - Πράσινων για νέα κυβέρνηση

tags :
Αυστρία: Παρασκευή 8/11 ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών επαφών Λαϊκού Κόμματος - Πράσινων για νέα κυβέρνηση
Ο εντολοδόχος καγκελάριος δεν θέλησε να σχολιάσει το ενδεχόμενο άρνησης των Πράσινων να διαπραγματευτούν με το Λαϊκό Κόμμα του, απομένουν οι Σοσιαλδημοκράτες ως μόνη εκδοχή διαπραγμάτευσης ενός κυβερνητικού συνασπισμού
Η απόφαση ως προς την έναρξη συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας αυστριακής κυβέρνησης ίσως ανακοινωθεί μεθαύριο, Παρασκευή 8/11, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιεί εδώ και δύο εβδομάδες με το κόμμα των Πρασίνων, ο εντολοδόχος καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Sebastian Kurz.
Μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών, ο νικητής των πρόσφατων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου στην Αυστρία Kurz, πρόκειται να ενημερώσει τα κομματικά όργανα και να δημοσιοποιήσει στη συνέχεια τις σχετικές αποφάσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη προς τούτο ημερομηνία, ενώ και από την πλευρά των Πρασίνων αναφέρεται πως τα ηγετικά όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν για τη λήψη απόφασης ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής του σε κυβερνητικές διαπραγματεύσεις.
Σε δηλώσεις του, μετά τον χθεσινοβραδινό προτελευταίο γύρο των επαφών των δύο κομματικών αντιπροσωπειών, ο εντολοδόχος καγκελάριος δεν θέλησε να σχολιάσει το γεγονός ότι σε περίπτωση άρνησης των Πράσινων να εισέλθουν σε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις με το Λαϊκό Κόμμα του, απομένουν οι Σοσιαλδημοκράτες (σ.σ. το δεύτερο σε δύναμη στη Βουλή) ως μόνη εκδοχή διαπραγμάτευσης ενός κυβερνητικού συνασπισμού.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι το (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων -- με οποίο υπήρξαν κυβερνητικοί εταίροι μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019 - έχει ανακοινώσει την απόφαση του να μην συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση και να περάσει στην αντιπολίτευση, έδωσε αόριστη απάντηση στην ερώτηση εάν θα ζητούσε από τους Ελεύθερους να ξανασκεφθούν εκ νέου την απόφασή τους.
Από τα μέσα της προπερασμένης εβδομάδας, ο Sebastian Kurz συνεχίζει τις διερευνητικές επαφές μόνο με τους Πράσινους σε επίπεδο αντιπροσωπειών και κατ΄ ιδίαν με τον αρχηγό τους Werner Kogler, καθότι τα υπόλοιπα κόμματα αποχώρησαν από αυτές, ζητώντας να υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες πλέον διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Μετά την αρχική αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών, του δευτέρου σε δύναμη κόμματος στη νέα Βουλή, από τις διερευνητικές επαφές του Sebastian Kurz, που είχαν ξεκινήσει και με τα τέσσερα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει πλέον σε αυτές, ανακοίνωσε και το μικρότερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).
Ο εντολοδόχος καγκελάριος είχε τονίσει πως πλέον έχει εστιάσει στις συνομιλίες με τους Πράσινους, που έχουν πλέον απομείνει ο μόνος συνομιλητής του στις διερευνητικές επαφές και οι οποίοι θεωρούνται από αναλυτές στη Βιέννη ως πιθανός μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του.
Στο πλαίσιο της εντολής που είχε λάβει στις 7 Οκτωβρίου από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Alexander van der Bellen, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και εντολοδόχος καγκελάριος είχε αρχικά διερευνητικές συνομιλίες με τους αρχηγούς και με αντιπροσωπείες των άλλων τεσσάρων κομμάτων.
Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων - που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019, όταν διαλύθηκε ο συνασπισμός τους -- να μη συμμετέχουν πλέον στις διερευνητικές συνομιλίες, ο Sebastian Kurz είχε δύο επιλογές για τον κυβερνητικό εταίρο του.
Την απαραίτητη πλειοψηφία των 92 εδρών, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής, ο ίδιος θα μπορούσε να εξασφαλίσει, τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και με τους Πράσινους, ωστόσο, μετά τον δεύτερο γύρο των επαφών, πριν τρεις εβδομάδες, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν δηλώσει πως δεν είναι διαθέσιμοι για παράλληλες συνομιλίες με τα άλλα κόμματα και για κωλυσιεργία, ζητώντας από τον Sebastian Kurz να προχωρήσει σε συγκεκριμένες και αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.
Με την ανακοίνωση παρόμοιας πρόθεσης και από το μικρότερο κόμμα της Βουλής, το ΝΕΟΣ, ο Sebastian Kurz επικεντρώθηκε στη συνέχιση των επαφών του μόνον με τους Πράσινους, χωρίς να είναι γνωστό πότε και εάν τελικά θα προχωρήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατάθεση των θέσεων από τα δύο κόμματα και στην ενδεχόμενη προετοιμασία ενός κοινού κυβερνητικού προγράμματος.
Στη νέα Βουλή, που προέκυψε από τις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 71 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό 40, το Κόμμα των Ελευθέρων 30 έδρες, οι Πράσινοι 26, το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) 15.
Ανεξάρτητη βουλευτής είναι η Philipa Strache, η σύζυγος του πρώην αντικαγκελάριου και πρώην αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Heinz Crhistian Strache, ο οποίος είχε παραιτηθεί στις 18 Μαΐου από όλα τα αξιώματά του, μετά τις αποκαλύψεις για φερόμενη άμεση εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως «Υπόθεση Ίμπιζα», για το οποίο διενεργείται έρευνα σε βάρος του από την Εισαγγελία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης