Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς καταφέρνει ο Maduro να παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ... μέσω Ρωσίας

tags :
Πώς καταφέρνει ο Maduro να παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ... μέσω Ρωσίας
Πώς καταφέρνει ο Maduro να παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Μια νέα έκθεση του Bloomberg αποκαλύπτει ένα από τα «σύνθετα υλικοτεχνικά κατορθώματα» που ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro χρησιμοποίησε για να επιβιώσει από την απομόνωση που του επέβαλαν οι ΗΠΑ από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά έχουν αποσταλεί από τη Ρωσία στη Βενεζουέλα, παρέχοντας μια σωτηρία στη νοτιοαμερικανική χώρα καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ περιορίζουν την πρόσβασή της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», καταλήγει το Bloomberg.
Αναφερόμενος σε στοιχεία που έλαβε από ομάδα ερευνών στον τελωνειακό τομέα, η έκθεση αναφέρει ένα «συνολικό ποσό 315 εκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ» που μεταφέρθηκαν σε έξι παραδόσεις με πτήσεις από τη Μόσχα στο Καράκας, από τον Μάιο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2019.

 
Η πηγή των χρημάτων περιλαμβάνει την τράπεζα Evrofinance Mosnarbank με έδρα τη Μόσχα και τη ρωσική κρατική ελεγχόμενη εταιρεία Gazprombank, η οποία ιδρύθηκε ως κοινοπραξία με τη Bandes (Banco de Desarrollo Economico y Social de Venezuela) της Βενεζουέλας.
Στην Bandes επιβλήθηκαν κυρώσεις πριν από μήνες από την Ουάσινγκτον δεδομένου ότι εκτιμάται πως ο Maduro τη  χρησιμοποιεί ως μέσο έκτακτης ανάγκης για να παρακάμψει τις κυρώσεις και να μεταφέρει κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό.
 


Μεταξύ άλλων μεθόδων που βασίζεται στο Καράκας για πρόσβαση σε μετρητά περιλαμβάνουν μυστικές πωλήσεις χρυσού και κρυπτονομισμάτων σύμφωνα με την έκθεση.
Η κυβέρνηση Maduro, επίσης, μελετά τρόπους να επεκτείνει τη χρήση κρυπτονομισμάτων, ενώ επίσης χρησιμοποιεί ένα «εναλλακτικό» παγκόσμιο σύστημα πληρωμών που λειτουργεί στη Ρωσία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης