Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mahdi (Πρωθυπουργός Ιράκ): Δεν είμαι προσκολλημένος στην εξουσία - Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

tags :
Mahdi (Πρωθυπουργός Ιράκ): Δεν είμαι προσκολλημένος στην εξουσία - Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Abdel Mahdi δήλωσε ότι δεν είναι προσκολλημένος στην εξουσία -Επανέλαβε την έκκλησή του προς το κοινοβούλιο να βρει τον αντικαταστάτη του προτού αυτός αποχωρήσει
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Abdel Mahdi δήλωσε ότι δεν είναι προσκολλημένος στην εξουσία, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του προς το κοινοβούλιο να βρει τον αντικαταστάτη του προτού αυτός αποχωρήσει.
«Υπάρχουν νόμιμα αιτήματα για την παραίτηση της κυβέρνησης αλλά αν παραιτηθεί χωρίς να ακολουθήσει μια γρήγορη, ομαλή εναλλακτική, τι θα συμβεί;
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει ως υπηρεσιακή», δήλωσε ο Abdel Mahdi στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Αν το κοινοβούλιο καθυστερήσει να βρει εναλλακτική, η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να υπογράψει συμφωνίες ή να δώσει το πράσινο φως για νέα σχέδια, πρόσθεσε.
Ένα κίνημα διαμαρτυρίας έχει ξεσπάσει στο Ιράκ από τις αρχές Οκτωβρίου και έχει αμαυρωθεί από πολλά αιματηρά επεισόδια.
Στο πρώτο κύμα των διαδηλώσεων από την 1η ως τις 6 Οκτωβρίου –ένα χρόνο αφού ο Abdel Mahdi ανέλαβε την πρωθυπουργία– οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τη διαφθορά των πολιτικών, την έλλειψη θέσεων εργασίας και την ελλιπή πρόσβαση του πληθυσμού σε καθαρό νερό και ηλεκτρική ενέργεια.
Αφού δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και κόπηκε η πρόσβαση στο Ίντερνετ για πολλές ημέρες, οι διαδηλωτές άρχισαν να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, τη διάλυση του κοινοβουλίου και την εκ βάθρων ανανέωση του πολιτικού συστήματος, το οποίο δημιουργήθηκε μετά το 2003 και τον θάνατο του S. Hussein.
«Ίσως να ανακουφιζόμασταν αν κάποιος άλλος αναλάμβανε το βάρος και αντιμετώπιζε αυτά τα δύσκολα γεγονότα.
Δεν πρόκειται για προσκόλληση στην εξουσία.
Πιστεύω ότι το υπουργικό συμβούλιο και οι κυβερνήτες θα ήταν έτοιμοι να υποβάλουν την παραίτησή τους, αν αυτό σήμαινε τη διάσωση της χώρας», τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι δεν θα ήταν σωστό να μείνουν οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας χωρίς επικεφαλής, καθώς ο πρωθυπουργός είναι και ο ανώτατος διοικητής του στρατού.
Νωρίτερα χθες τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το λιμάνι Ουμ Κασρ στην πετρελαιοπαραγωγό νότια επαρχία Βασόρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι 100 άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, αν και τελικά οι δυνάμεις ασφαλείας αποσύρθηκαν καθώς οι διαδηλωτές δεν εγκατέλειψαν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που είχαν στήσει σε σημείο του λιμανιού ώστε να εμποδίζουν τη μεταφορά προϊόντων από και προς αυτό.
Η καθιστική διαμαρτυρία στο λιμάνι Ουμ Κασρ ξεκίνησε την Πέμπτη.
Στο μεταξύ ο ΟΗΕ επέκρινε την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, χαρακτηρίζοντας τον μεγάλο αριθμό των νεκρών και των τραυματιών «απολύτως απαράδεκτο».
Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού A. Guterres δήλωσε «σοκαρισμένος από τον απολογισμό των νεκρών που είδαμε τις τελευταίες ημέρες στο Ιράκ», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους S. Duzaric, ενώ πρόσθεσε ότι οι Ιρακινοί πολίτες «πρέπει να μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα και ειρηνικά, οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση».
Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε χθες ανέφερε ότι τουλάχιστον 97 ακόμη άνθρωποι έχουν σκοτωθεί καθώς «στο δεύτερο κύμα των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στο Ιράκ στις 25 Οκτωβρίου συνεχίζονται οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι κακοποιήσεις».
Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε χθες σε tweet της ότι «έλαβε ανησυχητικές αναφορές για επιπλέον διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στο Ιράκ εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης βίας» και κάλεσε τις αρχές «να ελέγξουν τις δυνάμεις ασφαλείας και να σταματήσουν το παράνομο μπλοκάρισμα του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Σύμφωνα με τη NetBlocks, μια οργάνωση που ελέγχει την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο παγκοσμίως, η πρόσβαση χθες στο μεγαλύτερο μέρος του Ιράκ ήταν περιορισμένη.
Ανέφερε μάλιστα ότι η πρόσβαση στο ίντερνετ κόπηκε εντελώς τα μεσάνυκτα της Δευτέρας προς Τρίτη αλλά αποκαταστάθηκε μερικώς μετά τις 09:00 της Τρίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης