Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Alpha 20/11 ανακοινώνει 10 δισ NPEs και Tier 2 με 5%, η κυβέρνηση ετοιμάζει «σχέδιο ενίσχυσης» της Πειραιώς, το ΤΧΣ ποντάρει στην Εθνική

Η Alpha 20/11 ανακοινώνει 10 δισ NPEs και Tier 2 με 5%, η κυβέρνηση ετοιμάζει «σχέδιο ενίσχυσης» της Πειραιώς,  το ΤΧΣ ποντάρει στην Εθνική
Στις 20 Νοεμβρίου η Alpha bank θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για τον τρόπο μείωσης των NPEs με τιτλοποίηση 10 δισεκ. NPEs και με έκδοση ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης 500 εκατ και με επιτόκιο 5%
Ενδιαφέρουσες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στο τραπεζικό σύστημα οι οποίες αναμένεται να έχουν θετική επίδραση τόσο στον κλάδο όσο και στην οικονομία.
Συγκεκριμένα
1)Στις 20 Νοεμβρίου η Alpha bank θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για τον τρόπο μείωσης των NPEs με τιτλοποίηση 10 δισεκ. NPEs και με έκδοση ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης 500 εκατ και με επιτόκιο 5%.
2)Η Eurobank παρά τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια τελικώς θα κλείσει deal με την Pimco που αφορά 26 δισεκ. NPEs.
3)To TXΣ ο βασικός μέτοχος των τραπεζών εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο ποντάρει στην Εθνική τράπεζα και μετά τις διοικητικές αλλαγές που σημειώθηκαν θέλει να δει την τράπεζα να επιτυγχάνει του στόχους της.
4)Η κυβέρνηση σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή σχεδιάζει μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 να αναζητήσει την βέλτιστη εναλλακτική λύση για το Cocos το μετατρέψιμο σε μετοχές ομόλογο ύψους 2 δισεκ. ευρώ ώστε να βοηθήσει την τράπεζα.
Δεν μπορεί να υπάρξει παράταση της λήξης του Cocos σε 36 μήνες καθώς θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια και πιστωτικό γεγονός αλλά αναζητώνται άλλες λύσεις υποστηρικτικές προς την τράπεζα Πειραιώς.

Στις 20 Νοεμβρίου 2019 η Alpha bank ανακοινώνει τον οδικό χάρτη για την μείωση των NPEs

Η Alpha bank στις 20 Νοεμβρίου 2019 ανακοινώνει τον οδικό χάρτη για την μείωση των NPEs που περιλαμβάνει
-Τιτλοποίηση 10 δισεκ. NPEs με στόχο να μειωθούν τα προβληματικά ανοίγματα στα 11 δισεκ. ευρώ.
Για να ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση η οποία θα ενταχθεί 100% στο πρόγραμμα Ηρακλής της ελληνικής κυβέρνησης θα απαιτηθούν 8-12 μήνες.
-Η Alpha bank επίσης σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης tier 2 ύψους 500 εκατ με στόχο επιτόκιο 5% έναντι 8,25% που έκδωσε η Εθνική και 9,75% η Πειραιώς.
Εσχάτως οι αποδόσεις των tier 2 έχουν υποχωρήσει αισθητά, π.χ. το tier 2 της Εθνικής έχει υποχωρήσει στο 5,55%.  
Η Alpha bank με την κίνηση της αυτή δίνει μια πειστική απάντηση στην αγορά ότι διαθέτει ξεκάθαρο σχέδιο μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων.
Να σημειωθεί ότι ορισμένα short funds καραδοκούν…για καθυστερήσεις ώστε να ανοίξουν short θέσεις.

Η κυβέρνηση θέλει να επιλύσει θεσμικά το Cocos των 2 δισεκ. της Πειραιώς

Η τράπεζα Πειραιώς έλαβε έγκριση στις 4 Δεκεμβρίου 2019 τους τόκους ύψους 167 εκατ ευρώ του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές (Cocos) 2 δισεκ. ευρώ να το πληρώσει σε μετρητά και όχι σε μετοχές.
Ωστόσο ο νόμος που διέπει τα Cocos επιτρέπει στην Πειραιώς να υλοποιήσει αύξηση 167 εκατ μόνο κατά το ύψος των τόκων δηλαδή τα 167 εκατ ευρώ με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
Παρ΄ όλα αυτά η Πειραιώς αποφάσισε να πληρώσει με μετρητά και όχι με μετοχές.
Εν τω μεταξύ εντός των ημερών η Τράπεζα Πειραιώς θα ζητήσει άδεια από τον SSM για τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ υπό τον τίτλο Phoenix.
Μάλιστα η συγκεκριμένη τιτλοποίηση θα ενταχθεί στο νόμο που αφορά το σχέδιο Ηρακλής όπου το κράτος θα παράσχει εγγυήσεις στα senior bond που θα εκδώσει η Πειραιώς που υπολογίζονται σε 700 εκατ.
Ωστόσο στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θεσμικά θα πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε η Πειραιώς να απελευθερωθεί από το βάρος του Cocos μιας υποχρέωσης της Πειραιώς προς το ελληνικό δημόσιο ύψους 2 δισεκ.
Αναζητώνται ορισμένες εναλλακτικές όχι προς την κατεύθυνση της παράτασης αλλά στην δημιουργία π.χ. σχήματος balloon να πληρώνονται οι τόκοι στο τέλος κ.α.
Δεν είναι σαφές ποια είναι η βέλτιστη λύση αλλά η κυβέρνηση φαίνεται θέλει να βοηθήσει την Πειραιώς χωρίς οι παρεμβάσεις της να θεωρηθούν προφανώς state aid, κρατική βοήθεια.

Η Eurobank θα κλείσει deal με την Pimco παρά τις καθυστερήσεις

Όπως έχει ήδη αναφέρει το bankingnews πέραν από την Pimco οικονομικό έλεγχο στο πακέτο των 26 δισεκ. NPEs διεξάγουν Fortress και Bain Capital.
Παρ΄ όλα αυτά και παρά τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με την Pimco… η Eurobank το πιθανότερο σενάριο είναι να κλείσει τελικώς συμφωνία με την Pimco έως τέλη Νοεμβρίου 2019.
Ωστόσο ο τελικός διακανονισμός θα πραγματοποιηθεί Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2020.

Το ΤΧΣ ποντάρει την επιβίωση του στην Εθνική Τράπεζα

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ποντάρει την επιβίωση του στην Εθνική τράπεζα.
Το ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% ουσιαστικά στην Εθνική ποντάρει για να αποδείξει την χρησιμότητα του στην ελληνική οικονομία.
Οι κόντρες του παρελθόντος δεν υφίστανται… ωστόσο υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που χρήζουν μεγάλης προσοχής και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί για να μην δημιουργήσουν εσωστρέφεια.
Η Εθνική έχει τρία ενδιαφέροντα μέτωπα να αντιμετωπίσει τα οποία παρακολουθεί σθενά το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος.
Εν τω μεταξύ η αποχώρηση σοβαρής συμβουλευτικής εταιρίας έχει προκαλέσει… τουλάχιστον προβληματισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης