Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Στουρνάρας έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το προσκήνιο αλλά σίγουρα δουλεύει μεθοδικά στο παρασκήνιο

Ο Στουρνάρας έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το προσκήνιο αλλά σίγουρα δουλεύει μεθοδικά στο παρασκήνιο
Στα βασικά θέματα λοιπόν ο Στουρνάρας είχε άστοχες προβλέψεις σε βαθμό που εγείρεται το ερώτημα κάνει για την θέση του διοικητή της ΤτΕ ο Στουρνάρας;
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είναι σχεδόν εξαφανισμένος.
Έχουν συμβεί τόσα σημαντικά γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα, Ηρακλής, προμήθειες τραπεζών, συσκέψεις τραπεζιτών με τον πρωθυπουργό και ο Στουρνάρας είναι άφαντος.
Το βασικό ερώτημα είναι το εξής
Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να τον αντικαταστήσει ή ο Στουρνάρας δουλεύει μεθοδικά ώστε να του ανανεωθεί η θητεία που λήγει τον Μάιο του 2020;
Ο Στουρνάρας επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει πάνω του την κόντρα εκπροσωπώντας εν μέρει και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Στουρνάρας επί ΝΔ εξαφανίστηκε και το βασικό ερώτημα είναι το εξής είναι χρήσιμος ο Γιάννης Στουρνάρας;
Η άποψη του bankingnews είναι ότι η θητεία κάθε κεντρικού τραπεζίτη πρέπει να είναι εφάπαξ δηλαδή μια φορά ήδη θητεία 6 ετών είναι πολύ μεγάλη και 12 χρόνια ο ίδιος διοικητής θα θυμίζει σταλινικά καθεστώτα.
Όμως η ανανέωση ή μη της θητείας Στουρνάρα θα πρέπει να γίνει με τεχνοκρατικά κριτήρια, όχι με όρους δημοσίων σχέσεων, ρόλο στον οποίο επιδίδεται συχνά ο διοικητής της ΤτΕ.
Εάν δει κανείς το παρελθόν του Γιάννη Στουρνάρα θα διαπιστώσει ότι δεν είναι ο πλέον επιτυχημένος, αντιθέτως έχει προβεί σε πράξεις που τον έχουν εκθέσει καθώς ως διοικητής προέταξε τα προσωπικά του συμφέροντα και ζητήματα.
Να θυμηθούμε τις επιτυχίες Στουρνάρα;
1)Είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή.
Τελικώς η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή.
2)Είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει επιτυχώς στις αγορές.
Συνέβη το ακριβώς αντίθετο η Ελλάδα βγήκε αλλεπάλληλες φορές και με ΣΥΡΙΖΑ και με ΝΔ.
3)Πρότεινε λύση για την συλλογική αντιμετώπιση των NPEs στις ελληνικές τράπεζες και η πρόταση του αυτή απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Γεννάται το ερώτημα έχει ξανασυμβεί κεντρικός τραπεζίτης και κεντρική τράπεζα να υποβάλλει πρόταση για ένα τόσο σοβαρό θεσμικό θέμα που άπτεται άμεσα του εποπτικού τους ρόλου… και η πρόταση αυτή να απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Προφανώς και δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο.
Στα βασικά θέματα λοιπόν ο Στουρνάρας είχε άστοχες προβλέψεις σε βαθμό που εγείρεται το ερώτημα κάνει για την θέση του διοικητή της ΤτΕ ο Στουρνάρας;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης