Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατ' αρχήν συμφωνία για τη διαδοχική μείωση των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Χαμηλά ο πήχης από το Πεκίνο - Τις προσεχείς εβδομάδες η υπογραφή

tags :
Κατ' αρχήν συμφωνία για τη διαδοχική μείωση των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Χαμηλά ο πήχης από το Πεκίνο - Τις προσεχείς εβδομάδες η υπογραφή
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το ποσό της δασμολογικής ελάφρυνσης που θα έρθει στην πρώτη φάση
Σε κατ' αρχήν συμφωνία κατέληξαν Κίνα και ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αναλογικά και σταδιακά τους δασμούς στα εμπορεύματα.
Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Gao Feng, τονίζοντας ότι το ποσό της δασμολογικής ελάφρυνσης που θα έρθει στην πρώτη φάση, και που θα υπογραφεί τις προσεχείς εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας,
Όπως είπε ο Gao Feng, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, η αναλογία των δασμών που θα ακυρωθούν, πρέπει να είναι η ίδια.
«Το πόσοι δασμοί θα ακυρωθούν, μπορεί να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης» είπε ο Gao Feng, υποστηρίζοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες να ακυρώσουν σε διάφορες φάσεις τους δασμούς που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι έπειτα από 16 μήνες αντεγκλήσεων και ανταλλαγών επιπρόσθετων δασμών, καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να δώσει εικόνα αδυναμίας στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.
Η Κίνα αξιώνει να καταργηθούν ή να μειωθούν αρκετοί δασμοί, ώστε η συμφωνία να μην προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό.
Οι δύο κυβερνήσεις θα εξακολουθήσουν να εργάζονται για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε βαθμό που θα επιτρέψει να υπογραφεί «προκαταρκτική» συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσά τους πιθανόν ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο.
Ωστόσο το πού θα υπογραφεί το κείμενο με τη σειρά του μετατρέπεται πλέον σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με τις προτάσεις εκατέρωθεν να συμπεριλαμβάνουν από την Αλάσκα ως την Ελλάδα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump έχει δηλώσει πως θα μπορούσαν να υπογράψουν τη συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping στην Αιόβα, Πολιτεία με την οποία ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας έχει ιστορικούς δεσμούς και η οποία θα είναι ανάμεσα στις πλέον ωφελημένες από την αύξηση των εξαγωγών αμερικανικών αγροτοβιομηχανικών προϊόντων στην Κίνα που θα προκύψει.
Από την άλλη, Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως το Πεκίνο έριξε στο τραπέζι την ιδέα η συμφωνία να υπογραφτεί στην Ελλάδα, όπου ο πρόεδρος Xi Jinping αναμένεται να αφιχθεί για επίσκεψη την Κυριακή (10/11), πριν κατόπιν να ταξιδέψει για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή οικονομική σύνοδο που θα αρχίσει τη 13η Νοεμβρίου.
Αρκετές πηγές ενημερωμένες για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων θεωρούν πως η υπογραφή της συμφωνίας στην Ελλάδα δεν είναι πολύ πιθανή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης