Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια κέρδη στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,11% και τις 23.330,32 μονάδες ο Nikkei

tags :
Ήπια κέρδη στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,11% και τις 23.330,32 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,38% στις 27.793 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (7/11) οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της είδηση ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν σε μείωση των δασμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,11% στις 23.330,32 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Mitsubishi Motors και Kobe Steel υποχώρησαν κατά -6,82% και -5,51% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας στο +0,01% και τις 2.144,29 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,38% στις 27.793 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1% και τις 6.726,60 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shangahi Composite παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας στο +0,02% και τις 2.978,71 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,57% στις 9.917,49 μονάδες.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Gao Feng, δήλωσε ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τη σταδιακή αναθεώρηση των δασμών στα εμπορεύματα, διευκρινίζοντας ότι το ποσό της δασμολογικής ελάφρυνσης που θα έρθει στην πρώτη φάση, και που θα υπογραφεί τις προσεχείς εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.
«Το πόσοι δασμοί θα ακυρωθούν, μπορεί να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης» είπε ο Gao Feng, υποστηρίζοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες να ακυρώσουν σε διάφορες φάσεις τους δασμούς που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου.
Ο εμπορικός πόλεμος των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως έχει αποτελέσει την κύρια ανησυχία των επενδυτών από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα, με τη δυναμική των τελευταίων εβδομάδων να «γέρνει» τουλάχιστον προς μία μερική συμφωνία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων της Bryn Mawr Trust, Jeff Mills, οι δύο χώρες έχουν κίνητρο ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία, καθώς η οικονομία της Κίνας έχει καταγράψει επιβράδυνση εξαιτίας των δασμών, ενώ στις ΗΠΑ, η επιδείνωση του εμπορικού πολέμου μειώνει τις πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου Donald Trump.
Ο κ. Mills είναι αισιόδοξος ότι η οι τρεις μειώσεις επιτοκίων που πραγματοποίησε φέτος η Federal Reserve θα δώσουν «ζωή» στην αμερικανική οικονομία, σε συνδυασμό με τη μείωση των εμπορικών εντάσεων, τονίζοντας ότι «ο κόσμος γνωρίζει ότι οι αλλαγές στα επιτόκια επηρεάζουν την οικονομία με σημαντική καθυστέρηση, αλλά τείνουν να μην επικεντρώνονται σε αυτό».
«Αυτό που είδαμε το περασμένο έτος είναι η οικονομία που απορροφά την άνοδο των επιτοκίων που βιώσαμε το 2018», πρόσθεσε ο κ. Mills, εκτιμώντας ότι στις αρχές του επόμενου έτους η οικονομία θα αρχίσει να δέχεται ώθηση από τις τρεις μειώσεις επιτοκίων της Fed.
Ήπια κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι η άνοδος των αποθεμάτων στις ΗΠΑ για την περασμένη εβδομάδα αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +0,10% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 61,80 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,16% στα 56,44 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληρφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο της τάξεως των 7,9 εκατ. βαρελιών κατά την περασμένη εβδομάδα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος των αποθεμάτων θα περιοριστεί στα 1,5 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση 1,8 εκατ. βαρελιών, ενώ τα αποθέματα προϊόντων διύλισης πετρελαίου υποχώρησαν κατά 622 χιλ. βαρέλια.
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μία μεγάλο έκπληξη από την EIA», δήλωσε ο διευθυντής της Tyche Capital Advisors, Tariq Zahir, προσθέτοντας ότι «ενώ τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν πτώση πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, τα αποθέματα αργού κατέγραψαν σημαντική άνοδο».
Παράλληλα, ο κ. Zahir τόνισε ότι «τώρα μπορούμε να αναμένουμε ορισμένους αρνητικούς παράγοντες να τεθούν σε ισχύ κατά τις επόμενες εβδομάδες», διευκρινίζοντας πως «ο κίνδυνος που νοιώθουμε ειδικά με την πρόσφατη άνοδο των αποθεμάτων και τη μείωση των προβλέψεων για τη ζήτηση θα ασκήσει πιέσεις στις τιμές της αγοράς ενέργειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης