Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sanchez: Μόνο ενωμένες στην Ευρώπη Ισπανία και Καταλονία, είναι πιο δυνατές με καλύτερο μέλλον

Sanchez: Μόνο ενωμένες στην Ευρώπη Ισπανία και Καταλονία, είναι πιο δυνατές με καλύτερο μέλλον
«Ο Καταλανός ηγέτης θα πρέπει να ενεργεί ως πρόεδρος όλων των Καταλανών όχι μόνο όσων μοιράζονται τις πολιτικές πεποιθήσεις του […] Δεν θα επιτρέψω ένα ακόμη εθνικιστικό ξέσπασμα, που υπονομεύσει την επιτυχία της δημοκρατίας, που κουραστήκαμε να πετύχουμε
«Κανένα κράτος δεν θα επιτρέψει ποτέ την μονομερή απόσχιση μιας επικράτειας που αποτελεί συνιστώσα της επικράτειάς του συνταγματικά κατοχυρωμένη και κανένας δημοκράτης δεν θα πρέπει να υποστηρίζει μια διαδρομή σαν αυτή που διάλεξαν να περπατήσουν οι αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, οι οποίοι κέρδισαν λιγότερο από το 48% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές.
Ευρώπη σημαίνει ελευθερία, ειρήνη και πρόοδος πάνω απ'όλα.
Πρέπει να προχωρήσουμε με αυτές τις αξίες και να καταστήσουμε την Ευρώπη κυρίαρχο πρότυπο ενσωμάτωσης και κοινωνικής δικαιοσύνης που προστατεύει τους πολίτες της» υποστηρίζει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, σε άρθρο του που φιλοξενεί το Project Syndicate.
Στο άρθρο του για το ζήτημα της Καταλονίας και τους στόχους της πολιτικής του επί του θέματος, ο Sanchez υποστηρίζει, πως, «η Ευρώπη στην οποία επιδιώκουμε, η Ευρώπη που χρειαζόμαστε, η Ευρώπη που οικοδομούμε βασίζεται στη δημοκρατική σταθερότητα των κρατών μελών της και δεν μπορεί να δεχθεί τη μονομερή παραβίαση της ακεραιότητας της.
Η Ευρώπη που θαυμάζουμε χτίστηκε με βάση την αρχή της προστασία των διαφορετικών ταυτοτήτων, της ισότητας για όλους τους πολίτες και την απόρριψη εθνικιστικών ιδεολογιών και εξτρεμισμού.
Για το λόγο αυτό, η πρόκληση της απόσχισης στην Καταλονία, που επινοήθηκε εναντίον, αλλά και εκτός του συνταγματικού πλαισίου της Ισπανίας, και η αποσιώπηση της φωνής της πλειονότητας των Καταλανών που είναι ενάντια στην ανεξαρτησία, αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους.
Η διατήρηση αυτών των αξιών στην Καταλονία σήμερα σημαίνει προστασία της ανοικτής και δημοκρατικής Ευρώπης στην οποία κι εμείς ανήκουμε.
Η Ισπανία καθιέρωσε αυτές τις αξίες το 1978, όταν δημιούργησε και επικύρωσε ένα πλήρως δημοκρατικό σύνταγμα.
Αυτό το ιστορικό έγγραφο υιοθετήθηκε από σχεδόν το 88% των ψηφοφόρων σε δημοψήφισμα.
Στην Καταλονία, η υποστήριξη και η προσέλευση ήταν ακόμη υψηλότερες: περίπου το 90,5% των Καταλανών υποστήριξε το νέο σύνταγμα.
Έτσι, η Ισπανία διέφυγε από τη μακρά και σκοτεινή σκιά της δικτατορίας και έθεσε τα θεμέλια για ένα κράτος βασιζόμενο στο κράτος δικαίου, συγκρίσιμο σήμερα με τις μακρόπνοες δημοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης.
Οι ατομικές ελευθερίες, που αγωνίστηκαν και κέρδισαν οι Ισπανοί με διαφορετικές πεποιθήσεις και περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων πολλών Καταλανών, αποκαταστάθηκαν.
Το σύνταγμα του 1978 παρείχε επίσης μια καινοτόμο και προοδευτική απάντηση στην εδαφική ποικιλομορφία της Ισπανίας, θεωρώντας την ως αυθεντικό πλεονέκτημα άξιο αναγνώρισης.
40 χρόνια αργότερα, ο δείκτης δημοκρατίας, που δημοσιεύτηκε από τον Economist, χαρακτηρίζει την Ισπανία ως μια από τις 20 ολοκληρωμένες δημοκρατίες του κόσμου.
Η σύγχρονη Ισπανία είναι η δεύτερη πιο αποκεντρωμένη χώρα της Ευρώπης, ενώ η Καταλονία απολαμβάνει μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην ηπειρωτική Ευρώπη, με ευρείες εξουσίες σε σημαντικούς τομείς, όπως τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και επικοινωνίας, την υγεία, την εκπαίδευση και τις φυλακές.
Σήμερα όμως, η Καταλονία συνδέεται όχι μόνο με το πνεύμα της δημιουργικότητας και της πρωτοβουλίας, των αξιών που γενικά θαυμάζουμε σε όλο τον κόσμο, αλλά και με μια βαθιά κρίση που προκλήθηκε από τη μονομερή παραβίαση της συνταγματικής τάξης της Ισπανίας που επέφεραν οι αυτονομιστές ηγέτες της περιοχής το φθινόπωρο του 2017.
Οι ηγέτες της Καταλονίας αψήφησαν όλες τις απαιτήσεις και τα ψηφίσματα που διατύπωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο και πέρασαν αντισυνταγματική «αποσύνδεση», νόμους από το ισπανικό κράτος, πραγματοποίησε παράνομο δημοψήφισμα και κήρυξε την υποτιθέμενη Δημοκρατία της Καταλονίας.
Κανένα κράτος δεν θα επιτρέψει ποτέ την μονομερή απόσχιση μιας επικράτειας του συνταγματικά κατοχυρωμένης.
Και κανένας δημοκράτης δεν θα πρέπει να υποστηρίξει τη διαδρομή των ξεχωριστών ηγετών, που κέρδισαν λιγότερο από το 48% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές. Η παράδοξη προσπάθεια ανεξαρτησίας που κατέβαλαν, ξεσήκωσε λαϊκά πάθη και, με τη βοήθεια της σκόπιμης διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων, ενθάρρυνε μια βαθιά αίσθηση αδικίας και αντιπαράθεσης με την υπόλοιπη Ισπανία.
Πού ήταν η φωνή και η ψήφος αυτών των Καταλανών, της πλειοψηφίας, που αντιτάχθηκαν στην ανεξαρτησία;
Πού ήταν η φωνή εκείνων των Ισπανών που κοίταζαν, αμήχανα, την ευθεία παραβίαση των εγγυήσεων του Συντάγματός τους;
Η κυβέρνησή μου έχει διαφοροποιηθεί θέτοντας ως πρώτο και κύριο στόχο της, την επέκταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τα υψηλά πρότυπα που έχουμε θέσει σε θέματα όπως η ισότητα των φύλων.
Συνεπώς, δεν θα συμφωνούσαμε ποτέ ούτε καν με τον μικρότερο περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης.
Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας είναι ριζοσπαστικός υπερασπιστής της απόσχισης, αλλά δεν εμποδίζεται ούτε να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, ούτε εμποδίζει την δημόσια υπεράσπισή τους παρά τον πόνο και τη ζημιά που προκαλούν στην ειρηνική συνύπαρξη στην Καταλονία.
Το ίδιο ισχύει για τα αυτονομιστικά τοπικά συμβούλια και τις κυβερνήσεις, καθώς και για τις ενώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία.
Μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους όπως επιθυμούν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προωθούν και ενθαρρύνουν εγκληματικές πράξεις.
Όλοι οι Ισπανοί είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και το Σύνταγμα και η δημοκρατία είναι αδιαχώριστες πραγματικότητες.
Σύμφωνα με το δημοκρατικό κράτος δικαίου της Ισπανίας, το δικαστικό σώμα είναι πλήρως ανεξάρτητο και επιτρέπει την αναθεώρηση των αποφάσεων των εθνικών και διεθνών αρχών.
Η κυβέρνηση σέβεται και συμμορφώνεται με όλες τις δικαστικές αποφάσεις.
Αυτό περιλαμβάνει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ενάντια σε εννέα αυτονομιστές ηγέτες που κατηγορούνται για τις παράνομες πράξεις που διενήργησαν το φθινόπωρο του 2017.
Στην περίπτωση αυτή το Δικαστήριο ενήργησε με τη μεγαλύτερη διαφάνεια: όλη η διαδικασία μεταδόθηκε ζωντανά.
Οι αντιδράσεις στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν εξαιρετικά ποικίλες: ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι ήταν πολύ επιεικείς στην καταδίκη φυλάκισης μεταξύ εννέα και 13 ετών, άλλοι έχουν οργανώσει διαδηλώσεις κατά της ετυμηγορίας.
Ενώ ορισμένες από αυτές τις διαμαρτυρίες υπήρξαν ειρηνικές, άλλες κατέληξαν σε ακραίες βιαιοπραγίες.
Τα δικαιώματα διαμαρτυρίας και απεργίας είναι θεμελιώδεις πυλώνες της δημοκρατίας μας και σέβομαι πλήρως τους Καταλανούς πολίτες που άσκησαν ειρηνικά αυτό το δικαίωμα.
Ωστόσο, οι οργανωμένες και σκόπιμες πράξεις βίας που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Καταλονία τις τελευταίες εβδομάδες είναι κάτι άλλο και δεν αντιπροσωπεύουν καθόλου την ανοχή και το φιλόδοξο πνεύμα της περιοχής.
Η παράνομη προσπάθεια επίτευξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ακολούθησε ένα μονοπάτι το οποίος είναι πολύ οικείο στην σημερινή Ευρώπη.
Οδηγεί μέσα από ένα πλέγμα ψεύδους, στριμωγμένο από ψεύτικα νέα και ιογενή μηνύματα, και χρησιμεύει για να ενεργοποιήσει τους δεξιούς εξτρεμιστές και τους εχθρούς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Είναι η ίδια διαδρομή που λαμβάνουν όσοι διαχωρίζουν τις κοινωνίες εκμεταλλευόμενοι τη ρητορική της αντίδρασης για να ενθαρρύνουν την πόλωση και την αντιπαράθεση.
Σε πρόσφατο στάδιο, οι ηγέτες αυτού του κινήματος, όπως ο πρόεδρος της κύριας αυτονομιστικής οργάνωσης, δήλωσαν ότι μπορεί να είναι αναγκαία βία για να τους δοθεί μεγαλύτερη προσοχή.
Αν όμως μάθαμε τίποτα από την οδυνηρή και αιματηρή ιστορία της Ευρώπης, δεν υπάρχει καμία πολιτική φιλοδοξία να δικαιολογεί την προσφυγή στη βία, πολύ λιγότερο στην αποδοχή της βίας ως κομμάτι της κανονικότητας ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο.
Η κυβέρνησή μου ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόκληση με αναλογία και έλεγχο. Πιστεύω ακράδαντα ότι η συγκράτηση είναι η δύναμή μας.
Αντιδρούσαμε με ταχύτητα για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στους πολίτες της Καταλονίας, η πλειοψηφία των οποίων απορρίπτει το σημερινό ασταθές αδιέξοδο.
Έχουμε επίσης ενεργήσει με σύνεση για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο που προκύπτει από στιγμές έντασης στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υποδειγματικές προσπάθειες και γενναιότητα της αστυνομίας της Καταλονίας, με την υποστήριξη της εθνικής αστυνομίας, για τη διατήρηση της τάξης σε μια εποχή που οι ηγέτες της περιοχής τους απερίσκεπτα περιφρόνησαν το νόμο.
Είναι παράλογο, παράδοξο να γίνουμε μάρτυρες ενός Περιφερειακού προέδρου που αποκαλύπτει τη βία καταγγέλλοντας μια αστυνομική δύναμη, η οποία ενεργεί κατόπιν δικών του εντολών στην εκτέλεση των καθηκόντων της.
Είναι επίσης ένα σοβαρό σφάλμα.
Τον καλώ να καταδικάσει πλήρως και με σαφήνεια τη βία και να ξεκινήσει διάλογο με τον καταλανικό λαό που δεν επιθυμεί την ανεξαρτησία και με εκείνα τα κόμματα που δεν υποστηρίζουν την απόσχιση.
Πρέπει να αρχίσει να ενεργεί ως πρόεδρος όλων των Καταλανών όχι μόνο εκείνων που μοιράζονται τις πολιτικές πεποιθήσεις του.
Δεν θα επιτρέψω ένα ακόμη εθνικιστικό ξέσπασμα, που τροφοδοτείται από ψευδείς αφηγήσεις, να υπονομεύσει την επιτυχία της ισπανικής δημοκρατίας, την οποία οι πολίτες μας και τα θεσμικά όργανα εργάστηκαν σκληρά για να επιτύχουν.
Στη συζήτηση για το μέλλον της Καταλονίας, μόνο η θεραπεία των πληγών και η συνύπαρξη του λαού της Καταλανίας και της κοινωνίας, και όχι η ανεξαρτησία, είναι στην ημερήσια διάταξη.
Αυτή είναι η κύρια πρόκλησή μας: να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα καταλάβουν και θα αποδεχθούν ότι ένα μονομερές μονοπάτι προς την ανεξαρτησία αποτελεί άμεση προσβολή στις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.
Σε αυτή τη στιγμή, η επιμονή και η μετριοπάθεια είναι επιτακτικές.
Θα ενεργήσουμε με όλη τη σταθερότητα που απαιτείται για να υπερασπιστούμε την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά με την ευφυΐα να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο μπροστά μας.
Ποτέ δεν έχω απομακρυνθεί από το διάλογο εάν τα δύο μέρη είναι πρόθυμα να ενεργήσουν στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου.
Δεν θέλω να είμαι ηγέτης μας εναντίον τους.
Η δουλειά μου είναι να υπηρετήσω εξίσου όλους τους Ισπανούς.
Υπάρχουν διάφοροι τομείς διαλόγου που πρέπει να διερευνηθούν εάν οι αυτονομιστές ηγέτες εγκαταλείψουν τη μονομερή πορεία τους.
Μπορούμε να μιλάμε και να ακούμε ο ένας τον άλλον χωρίς απειλές.
Γνωρίζω ότι υπάρχουν ανοιχτές πληγές και ότι υπάρχει πόνος και απογοήτευση. Όμως, παρά το γεγονός αυτό, υπάρχει μια ευκαιρία για ελπίδα, αναγνωρίζοντας όσα επιτύχαμε μαζί και σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να βελτιώσουμε την ευημερία όλων των πολιτών μας.
Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, οι αυτονομιστές ηγέτες πρέπει να σεβαστούν το Σύνταγμα και τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
Η κυβέρνησή μου έχει τοποθετήσει την Ισπανία στην πρώτη γραμμή του σχεδίου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά τις μεγαλύτερες παγκόσμιες μας προκλήσεις.
Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε και να επεκτείνουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και να καταπολεμήσουμε την ανισότητα.
Αυτοί οι στόχοι ξεπερνούν ένα εθνικιστικό όραμα και χρειαζόμαστε την Καταλονία και την Καταλανική κοινωνία για να τους βοηθήσουμε να τα επιτύχουμε.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης