Τελευταία Νέα
Speculator

Όργιο στρεβλώσεων στις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων – Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Όργιο στρεβλώσεων στις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων – Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Όσο χαμηλότερα κοιτάζει κάποιος τις αποτιμήσεις των εισηγμένων τόσο η στρέβλωση γίνεται πιο έντονη
Μπορεί η σύγκριση αποτιμήσεων μεταξύ μη ομοειδών επιχειρήσεων να μην αποτελεί βασικό κριτήριο για την εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά δείχνει πως στην ελληνική κεφαλαιαγορά η απουσία επενδυτών και εμπορευσιμότητας μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες στρεβλώσεις.
Εξαιρώντας τις μετοχές όπου οι επενδυτές ποντάρουν σε ένα δυνατό growth story και σπεύδουν να προεξοφλήσουν τη μεγάλη άνοδο των κερδών των επόμενων χρήσεων, απομένουν πολλές εταιρείες χωρίς παρόμοιο αντικείμενο, αλλά με ίδιες σχεδόν αποτιμήσεις και χαοτική διαφορά στην ποιότητα του ισολογισμού.
Όσο χαμηλότερα κοιτάζει κάποιος τις αποτιμήσεις τόσο η στρέβλωση γίνεται πιο έντονη.
Για παράδειγμα η Επίλεκτος έχει αποτίμηση 13 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης και έχει υψηλό δανεισμό λόγω μεγάλων επενδύσεων αλλά και συνεχιζόμενες μεγάλες ζημιές.
Στη χρήση που έληξε 30/6/19 κατάφερε να βγάλει κέρδη λόγω διαγραφής υποχρεώσεων και να βελτιώσει λίγο την καθαρή θέση.
Από την άλλη η Νάκας με αποτίμηση σχεδόν 13 εκατ. ευρώ βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις του πίνακα με τις μερισματικές αποδόσεις των εισηγμένων, έχει καλή ακίνητη περιουσία και ελάχιστο τραπεζικό δανεισμό.
Η Moda Bagno και η Newsphone έχουν αντίστοιχες αποτιμήσεις με τη Σελόντα και τη ΑΝΕΚ. Η Σελόντα είχε περάσει στις τράπεζες και με τη διαδικασία πώλησης θα δώσει και μονάδες και θα κάνει και αύξηση κεφαλαίου, αλλά πάλι ο δανεισμός της θα είναι μεγάλος.
Αναδιάρθρωση χρεών έχει κάνει η ΑΝΕΚ, αλλά και πάλι τα προβλήματα είναι μεγάλα.
Και οι δύο διαπραγματεύονται στην επιτήρηση σε αντίθεση με τις Moda και Newsphone που βρίσκονται σε κανονική διαπραγμάτευση και έχουν καλύτερη διάρθρωση ισολογισμού, χωρίς υψηλή μόχλευση.
Η Περσεύς, η Byte και η Κυριακούλης έχουν λίγο χαμηλότερη αποτίμηση από την Ελβιεμέκ, η οποία επί χρόνια προσπαθούσε να βρει κεφάλαια για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο και να αποκτήσει αντικείμενο.
Η Ελβιεμέκ είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης καθώς δε δημοσίευσε εξάμηνο και οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν διάθεση να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις.
Η Κλουκίνας-Λάππας και η Inform Λύκος έχουν χαμηλότερη αποτίμηση από αυτή που είχε η Creta Farms πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευση.
Η μόχλευση της Creta Farms ήταν μεγάλη εδώ και χρόνια και η αδυναμία παραγωγής θετικών ταμειακών ροών και κερδών έδειχναν την πορεία στους… μυημένους.     
Η Μύλοι Λούλη έχουν αποτίμηση λίγο χαμηλότερη από τη Νίκας, η οποία επίσης έχει περάσει από διαδικασία αναδιάρθρωσης, αύξησης κεφαλαίου κ.α. αλλά ακόμα ο ισολογισμός δείχνει πως η δημιουργία κερδών δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Στην ίδια αποτίμηση είναι και η Νηρεύς.
Η Forthnet, η οποία μάλλον θα εξαγοραστεί από εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει σχεδόν ίδια αποτίμηση με την Πλαστικά Θράκης, αλλά τα θεμελιώδη έχουν χαοτική διαφορά.
Η Άβαξ έχει ίδια αποτίμηση με την Ιντρακόμ Κατασκευές και ανήκουν και στον ίδιο κλάδο.
Όμως η μόχλευση της Άβαξ είναι μεγάλη και θα γίνει αύξηση κεφαλαίου, αλλά μικρή, ενώ η Ιντρακόμ Κατασκευές δείχνει πως ανακάμπτει πιο γρήγορα.
Τέλος, η Ιντερτέκ, η Χαϊδεμένος και η Λανακάμ έχουν χαμηλότερη αποτίμηση από την Ακρίτας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης