Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την άλλη εβδομάδα αποστέλεται στους θεσμούς ο Ηρακλής για τα NPEs των τραπεζών - Πέντε τομές στο νέο νομοσχέδιο

Την άλλη εβδομάδα αποστέλεται στους θεσμούς ο Ηρακλής για τα NPEs των τραπεζών - Πέντε τομές στο νέο νομοσχέδιο
Μεγάλες τομές αναμένεται να φέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα συστήνει το APS σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των τιτλοποιήσεων
Τη Δευτέρα (11/11) θα πραγματοποιηθεί η επόμενη σύσκεψη των νομικών των τραπεζών και των υπολοίπων νομικών που καταρτίζουν το θεσμικό πλαίσιο του Ηρακλή το οποίο εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να σταλεί στους θεσμούς.
Εν συνεχεία και εφόσον υπάρχουν παρατηρήσεις από τους θεσμούς θα ενσωματωθούν και αυτές με στόχο το σχέδιο νόμου να κατατεθεί άμεσα προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Μεγάλες τομές αναμένεται να φέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα συστήνει το APS σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των τιτλοποιήσεων όπως σημειώνουν έγκυρες και καλά ενημερωμένες πηγές.

1. Η διαμόρφωση πλατφόρμας στην οποία οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν αφού πιστοποιούνται να βλέπουν στοιχεία πιστοληπτικής ικανότητας και λειτουργίας του APS, στοιχεία  όπως οι ανακτήσεις των δανείων, το rating των τίτλων και άλλα θα αποτελέσει μια από τις προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία του εγχειρήματος, σημείωναν  οι πηγές καθώς αντίστοιχες πλατφόρμες δημιουργήθηκαν και για την πώληση των τίτλων των  APS σε Ιταλία, Ισπανία και άλλες χώρες που αντιμετώπισαν σημαντικό πρόβλημα κόκκινων δανείων.

2. Μολονότι δεν έχει πλήρως αποφασιστεί θεωρείται περίπου βέβαιο πως οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο ενώ αντιθέτως οι τίτλοι, οι ομολογίες ενδέχεται να διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο εάν και εφόσον χρειάζεται να έχουν μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και οι επενδυτές νιώθουν πιο άνετα με αυτό.

3. Θα ανοίξει πολύ γρήγορα η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα διαπραγματεύονται οι τίτλοι του Ηρακλή.  
Η λύση που μάλλον θα προκριθεί σε πρώτη τουλάχιστον φάση είναι αυτή του private placement διότι είναι αυτή που επιλέχθηκε ως λύση και από τις άλλες χώρες της Ευρώπης οι οποίες χρησιμοποίησαν παρόμοιο σχήμα.
Ωστόσο σε μια δεύτερη φάση δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο σε ειδική αγορά. Ο λόγος που δεν προκρίνεται εξ' αρχής κάτι τέτοιο είναι υπό το φόβο μην ασκηθούν κερδοσκοπικές πιέσεις και το εγχείρημα χαλάσει.

4. Το θέμα που απασχολεί την κατάρτιση του νομοσχεδίου στην παρούσα φάση είναι πως θα εξυπηρετούνται οι servicers.
Η πρόθεση του υπουργείο είναι να ακολουθηθεί η μέθοδος first come first served ( όποιος έρχεται πρώτος και είναι έτοιμος αυτός θα αναλάβει και πρώτος ένα κομμάτι τίτλων).
Κάτι τέτοιο ωστόσο μπορεί να "πετάξει" εκτός σχήματος μικρούς servicers που δεν θα έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν και υπ' αυτήν την έννοια το συγκκεριμένο θέμα διχάζει.
Ωστόσο το Υπουργείο δεν πρόκειται να καθυστερήσει και θα τρέξει την αγορά με όσους είναι ήδη προετοιμαζμένοι.

5. Θα υπάρξει ειδική υπηρεσία που θα ασχολείται με τον APS του Ηρακλή, που θα επιμορφώνει και θα διαμορφώνει παρατηρήσεις οι οποίες θα μπορούν δυντηικά να συμπληρώσουν το θεσμικό πλαίσιο όποτε αυτό χρειάζεται.

Παρά τις επιταχυνόμενες διαδικασίες πάντως οι τράπεζες εκτιμούν πως όλες οι τιτλοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει αλλά και όσες σχεδιάσουν θα οδηγηθούν για την επόμενη χρονιά καθώς δεν επιθυμούν να αποψιλώσουν τα κεφάλαιά τους στην παρούσα φάση και παραμονή των stress tests καθώς δεν προλαβαίνουν να κάνουν κεφαλαιακές ανακτήσεις ως το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης