Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις έως -4% επέδρασαν στο ΧΑ -0,55% στις 864 μον. – Μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα Ελλάδα 1,35%, Ιταλία 1,25%

tags :
Τραπεζικές πιέσεις έως -4% επέδρασαν στο ΧΑ -0,55% στις 864 μον. – Μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα Ελλάδα 1,35%, Ιταλία 1,25%
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας στις 835 μονάδες - Πιέσεις σε Alpha Bank και Εθνική
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 864 μονάδες με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες ενώ μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό στο 1,35% και το ιταλικό 1,25%.
Ειδικότερα στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η δεικτοβαρής Alpha Bank -3,63% και ακολούθησε η Εθνική στο -3,03% κλείνοντας και οι δύο στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Με απώλειες -1,07% έκλεισε η Eurobank ενώ κάλυψε περίπου το 60% του συνολικού όγκου των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων ενώ οριακά υποχώρησε η Πειραιώς στο -0,67% .
Στις αγορές ομολόγων συντελείται μια πρωτοφανής στρέβλωση που δεν θα έχει καλή κατάληξη, η περίπτωση Ελλάδος - Ιταλίας είναι χαρακτηριστική, η Ελλάδα διαθέτει ομόλογα σκουπίδια και η Ιταλία βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα αλλά το μεταξύ τους spread στα ομόλογα έχει μηδενίσει.
Εν τω μεταξύ έ
ντονα σημάδια κόπωσης καταγράφονται στην αγορά, καθώς δείκτες, μετοχές και ομόλογα έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ενώ οι νέοι καταλύτες απομακρύνονται από το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Από την άλλη, η άνοδος των προηγούμενων συνεδριάσεων στις διεθνείς αγορές λόγω της αισιοδοξίας για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, έχει δώσει  τη θέση της στην επιφυλακτικότητα, λόγω των αντιφατικών μηνυμάτων από τις δύο πλευρές.
Οι δυο χώρες συμφώνησαν να αρθούν κατά φάσεις οι επιπλέον δασμοί που επέβαλαν ο ένας στον άλλο χωρίς ωστόσο να παρουσιάσουν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Χωρίς αλλαγές όπως αναμενόταν η έλαβε χώρα η χθεσινή 7/11 αναδιάρθρωση στους δείκτες MSCI για την Ελλάδα, στην προγραμματισμένη αναθεώρηση των δεικτών.
Αντίθετα, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Κίνας έχει εμφανίσει σαφείς ενδείξεις χαλάρωσης της ανάπτυξής της εντούτοις σε αρκετούς δείκτες αναδυόμενων αγορών της MSCI  καταγράφεται σημαντική αύξηση της βαρύτητας των κινεζικών μετοχών Α (από 15% σε 20%)
Οι ελληνικές τράπεζες καθώς χρειάστηκαν 4 χρόνια για να προσεγγίσουν τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 - πλην της Πειραιώς – βρίσκονται σε υπερτιμημένη ζώνη ενώ σε αυτή την φάση έχουν πλήρως προεξοφλήσει όλα τα θετικά νέα.
Για τους επόμενους μήνες εκπλήξεις δεν θα έχουμε ενώ για να δούμε την χρηματιστηριακή αγορά  σε υψηλότερα επίπεδα απαιτούνται θετικές εξελίξεις τόσο στις παγκόσμιες οικονομίες οι οποίες βρίσκονται σε επιβράδυνση ενώ ειδικότερα στο εσωτερικό απατούνται βελτιώσεις στο ΑΕΠ, στην πιστοληπτική ικανότητα και στο ρυθμό μείωσης των NPEs στις τράπεζες.
Στην αγορά ομολόγων, μηδενίστηκε το spread Ελλάδας - Ιταλίας στο 10ετές και με τις δύο χώρες να δανείζονται καλύτερα από τις ΗΠΑ καθώς το 10ετές βρίσκεται στο 1,95%...επιβεβαιώνοντας την ακραία στρέβλωση που έχει δημιουργήσει η ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών
Το παράδοξο είναι ότι η Ελλάδα είναι junk bond, απέχει 3 βαθμίδες από την κατηγορία investment grade ενώ η Ιταλία ήδη διαθέτει επενδυτική βαθμίδα με βάση τους οίκους αξιολόγησης.
Πρόκειται για μια ακραία κερδοσκοπία που χρήζει προσοχής καθώς δημιουργείται μια ακραία φούσκα που δεν έχει προηγούμενο…όταν θα σκάσει η φούσκα αυτή θα προκληθεί πανικός.
Σήμερα, στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,35% και με το ιταλικό 10ετές στο 1,25%.
Από την άλλη, βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 139 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 6044 μονάδες βάσης
Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Ελλάκτωρ, CENER, ΕΧΑΕ.. ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο TITC +2,66%
Στο επίκεντρο βρέθηκε η Intralot -2,20% με χαμηλό ημέρας -3,78% λόγω της υποβάθμισης από τη Fitch CCC από CCC+

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,94% και τον Γενικό Δείκτη -0,15%.
Λίγο μετά τις 15:30 με πιέσεις στις τράπεζες οΓενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,62%.
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στη  δεικτοβαρή Alpha Bank στο -3,63% και στην Εθνική -3,03% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,40%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 835 μονάδες με πτώση -2,35%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,55% στις 864 μονάδες έχοντας υψηλό στις 870,17 μονάδες και χαμηλό στις 864,12 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,4 εκατ. ευρώ και όγκου 2,85 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ 35 χιλ. τεμάχια αξίας 805 χιλ. ευρώ, ο Φουρλής 271 χιλ. τεμάχια αξίας 1,5 εκατ.ευρώ και η Jumbo 47 χιλ. τεμάχια αξίας 849 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 864 μονάδες με πρώτη στήριξη την  ζώνη των 860-850 μονάδων και ακολουθούν οι 830-820 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 870-880 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 835 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 830-820 μονάδων και ακολουθούν οι 800-790 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 850-860 μονάδων και ακολουθούν οι 880 και οι 900 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Τη Δευτέρα (11/11) θα πραγματοποιηθεί η επόμενη σύσκεψη των νομικών των τραπεζών και των υπολοίπων νομικών που καταρτίζουν το θεσμικό πλαίσιο του Ηρακλή το οποίο εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να σταλεί στους θεσμούς.
Εν συνεχεία και εφόσον υπάρχουν παρατηρήσεις από τους θεσμούς θα ενσωματωθούν και αυτές με στόχο το σχέδιο νόμου να κατατεθεί άμεσα προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Μεγάλες τομές αναμένεται να φέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα συστήνει το APS σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των τιτλοποιήσεων όπως σημειώνουν έγκυρες και καλά ενημερωμένες πηγές.
Παρά τις επιταχυνόμενες διαδικασίες πάντως οι τράπεζες εκτιμούν πως όλες οι τιτλοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει αλλά και όσες σχεδιάσουν να προχωρήσουν την επόμενη χρονιά καθώς δεν επιθυμούν να αποψιλώσουν τα κεφάλαιά τους στην παρούσα φάση και παραμονή των stress tests καθώς δεν προλαβαίνουν να κάνουν κεφαλαιακές ανακτήσεις ως το τέλος του έτους.

Η επικαιρότητα

Διπλή έφοδο πραγματοποίησαν στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2019 στις ελληνικές τράπεζες στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκαλώντας τεράστια δυσφορία στους τραπεζίτες.
Στις 7 Νοεμβρίου η πρωτοφανής έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες ήταν αυτεπάγγελτη και στις 8 Νοεμβρίου η νέα έφοδος ήταν απόρροια καταγγελίας, η οποία εστίασε στα μεσαία στελέχη των τραπεζών.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι έρευνες που διεξάγει δεν προδικάζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καταδικαστικό ή ότι έχουν εφαρμοστεί εναρμονιμένες πρακτικές.
Oι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής και η πρόοδος σχετικά με την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, όπως είναι η Συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής (7/11) συνεδρίασης του Eurogroup.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν εκτός ατζέντας, καθώς η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2019.
Μιλώντας για το θέμα της τραπεζικής ένωσης ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες αλλά και θέληση να ολοκληρωθεί.
Στη ρητορική των προκλήσεων επιμένει η Τουρκία, η οποία και με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου στην Αρμενία και στον απόηχο της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας.
Σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ και λίγο πριν τη σημερινή συνάντηση των Δένδια – Cavusoglu στη Γενεύη, αναφέρει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό των εχθρικών δυνάμεων της Τουρκίας.
Παράλληλα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα ότι εξολόθρευε συστηματικά Τούρκους και μουσουλμάνους και υποστηρίζει ότι ακόμα και σήμερα εφαρμόζει απάνθρωπες πρακτικές κατά της τουρκικής μειονότητας.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (8/11) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, παρά τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν στη Wall Street κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +0,26%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,49% στις 2964,18 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με απώλειες -0,72%% στις 27646,25 μονάδες

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πιέσεις καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους δείκτες να βάζουν τέλος στο εβδομαδιαίο ανοδικό σερί.
Την άνοδο των προηγούμενων ημερών πυροδότησε η αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, η οποία ωστόσο δίνει τη θέση της στην επιφυλακτικότητα, λόγω των αντιφατικών μηνυμάτων από τις δύο πλευρές.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,40%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,05%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,55%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,19%, ο S&P στο -0,10%, ο Nasdaq στο +0,05% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,42% ( 9,57 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο Alpha και Εθνική 

Πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η δεικτοβαρής Alpha Bank και η Εθνική και ακολούθησαν οι υπόλοιπες  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7880 ευρώ με πτώση -3,03% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7810 ευρώ με πτώση -3,63% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9780 ευρώ με πτώση -0,67% με όγκο 630 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,88 ευρώ, με πτώση -1,07% με όγκο 6,7 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,26 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,35 ευρώ, με άνοδο +0,75%% και κεφαλαιοποίηση 602 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4175 ευρώ, με πτώση -0,60% και όγκο 101 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 193 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο Tιτάνας στο +2,66%

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ, CENER, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ,
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισε ο Τιτάνας και ακολούθησαν με οριακή άνοδο Jumbo και ΓΕΚΤΕΡΝΑ
H Coca Cola έκλεισε στα 27,48 με πτώση -0,11% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,40 ευρώ, με πτώση -0,52% και αποτίμηση 6,43 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,07 ευρώ, με πτώση -1,10% και αποτίμηση 712 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1050 ευρώ με πτώση -1,17% και κεφαλαιοποίηση 488 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,70 ευρώ με άνοδο +0,15% και αποτίμηση 3,12 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,50 ευρώ, με άνοδο +2,66% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,59 ευρώ με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,84 ευρώ με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,81 ευρώ με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,26 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,31 ευρώ, με πτώση -1,65% και κεφαλαιοποίηση 249 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,52 ευρώ, με κέρδη +0,36% και με κεφαλαιοποίηση στα 286 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,09 ευρώ, με πτώση -8,44% και κεφαλαιοποίηση 85 εκατ. ευρώ

Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,35% - Πωλήσεις και στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης

Μεγάλη επιδείνωση σημειώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων των ρευστοποιήσεων που σημειώνονται σε όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω της προσωρινής εκτόνωσης των οικονομικών εντάσεων.  
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,35% από 1,15% πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,25%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,33% με το αμερικανικό 10ετές 1,95% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 102 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,03 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,30% με απόδοση αγοράς 0,34% και απόδοση πώλησης 0,26%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,03 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,46% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,59% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,81%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,17% με απόδοση αγοράς 1,19% και απόδοση πώλησης 1,15%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33% με απόδοση αγοράς 1,35% και απόδοση πώλησης 1,32%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,74%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 127,25  μονάδες βάσης και απόδοση 2,10%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 133,85 μονάδες βάσης και απόδοση 2,25%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης από 151 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6044 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,39% ή 139 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων αλλά και της απόφασης της FED να μειώσει τα επιτόκια.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,25% στις 8 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/11/2019 στο -0,24% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,25% και με ιστορικό χαμηλό 0,758 στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,55%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης