Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν και στην ΕΕ τα NPLs υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η Ελλάδα υποφέρει ακόμα - Ανησυχία από ΕΒΑ

tags :
Αν και στην ΕΕ τα NPLs υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η Ελλάδα υποφέρει ακόμα - Ανησυχία από ΕΒΑ
Ο δείκτης των NPLs στην Ελλάδα παραμένει σε διψήφιο ποσοστό
Αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη παρατηρείται -τα τελευταία τέσσερα χρόνια- σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων, ως αποτέλεσμα και των πολιτικών που προωθούν τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η εκάστοτε χώρα, στην Ελλάδα η κατάσταση παραμένει σοβαρή, με τα NPLs να παραμένουν σε διψήφιο ποσοστό κάτι που προκαλεί την έντονη ανησυχία της ΕΒΑ.
Ειδικότερα, τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις προώθησαν αντίστοιχες πολιτικές για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα πολλών ετών που επιβαρύνει τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Image

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΒΑ, που επικαλούνται οι Financial Times, τα NPLs στην ΕΕ έφτασαν τον Ιούνιο του 2019 στα 636 δισ. ευρώ (δηλ. στο 3,1% επί των συνολικών δανείων).
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2015, τα NPLs ήταν στα 1,15 τρισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 6% των συνολικών δανείων.

Image

Όπως αναφέρει η ΕΒΑ, στη μείωση των NPLs συνέβαλε και η θετική οικονομική ανάπτυξη, τα χαμηλά επιτόκια και η μείωση της ανεργίας.

Image

Ωστόσο, η μείωση των κόκκινων δανείων έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία τρίμηνα και κάποιες χώρες του μπλοκ ακόμα υποφέρουν από ένα υπερβολικά υψηλό ποσό NPLs.

Ενδεικτική είναι -σύμφωνα με το δημοσίευμα- η περίπτωση της Ελλάδας με δείκτη NPLs στο 39,2% του συνόλου και της Κύπρου με NPLs 21,5%.

Image

«Παρ' όλο που τα στοιχεία αυτά είναι καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, η ΕΒΑ ανησυχεί για το γεγονός ότι χώρες με διψήφιο ποσοστό NPLs τείνουν επίσης να έχουν ένα μεγάλο ποσό δανείων που είναι κόκκινα για περισσότερο από ένα έτος.
Αυτό το υποσύνολο των δανείων μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μεταβληθεί μέσω της διαδικασίας πώλησης και τιτλοποίησης που η ΕΒΑ προωθεί» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης