Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσεχώς τα ελληνικά ομόλογα στο 1,60% από 1,15%, αρνητικό spread με την Ιταλία, χαμηλό CDS – Η συσσώρευση στο χρηματιστήριο θα διατηρηθεί

Προσεχώς τα ελληνικά ομόλογα στο 1,60% από 1,15%, αρνητικό spread με την Ιταλία, χαμηλό CDS – Η συσσώρευση στο χρηματιστήριο θα διατηρηθεί
Δύο φαινόμενα λαμβάνουν χώρα που χρήζουν προσοχής, στις αγορές ομολόγων
Η μείωση των οικονομικών κινδύνων αλλά και η ακραία φούσκα που είχε δημιουργηθεί έχει αλλάξει πλήρως την εικόνα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.
Δύο φαινόμενα λαμβάνουν χώρα που χρήζουν προσοχής.
1)Το έσχατο διάστημα, εντείνονται οι πωλήσεις στα ομόλογα οδηγώντας την απόδοση του Γερμανικού ομολόγου από χαμηλό αρνητικό επιτόκιο -0,75% στο -0,22%.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 1,15% χαμηλό έχει εκτιναχθεί στο 1,39% ή μέσος όρος 1,35% με προοπτική να φθάσει στο 1,60%.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο έχει επίσης εκτιναχθεί στο 1,27% από 0,7580% που σημειώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019.
2)Στις ΗΠΑ παρά την συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων από την FED οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται με το 10ετές ομόλογο να έχει εκτιναχθεί στο 1,95% από χαμηλό 1,42%.
Για την Ελλάδα με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις ξένων οίκων
-Η δίκαιη απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου δεν είναι το 1,15% που είναι και το ιστορικό χαμηλό, ούτε το 0,80% που είχε εκτιμηθεί αλλά το 1,80%.
2)Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του ιταλικού 10ετούς ομολόγου από 10 μονάδες βάσης θα μπορούσε να μετατραπεί σε αρνητικό spread δηλαδή η Ελλάδα να έχει χαμηλότερα επιτόκια από την Ιταλία.
3)Το spread Ελλάδος – Γερμανίας που είναι και ο δείκτης βαρόμετρο θα μπορούσε να φθάσει έως τις 180 μονάδες βάσης από 150 μονάδες βάσης εσχάτως
4)Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας βρίσκεται στις 100 μονάδες με πιθανή διεύρυνση στο αρνητικό σενάριο τις 130 μονάδες και στο θετικό σενάριο τις 80 μονάδες βάσης.
5) Το ελληνικό CDS συνεχίζει να βελτιώνεται στις 139 μονάδες βάσης όταν πριν 1 χρόνο ήταν στις 480 μονάδες βάσης.

6)Είναι παράδοξο αλλά τα επιτόκια στα ομόλογα των ΗΠΑ αυξάνονται παρά τις μειώσεις των επιτοκίων παρέμβασης, αυτό σχετίζεται με τους κινδύνους της αμερικανικής οικονομίας αλλά και με το γεγονός ότι οι επενδυτές γνωρίζουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι πολιτικά καθοδηγούμενες.
Το ίδιο ισχύει και στην ευρωζώνη, τα κράτη της Ευρώπης ποτέ στην ιστορία δεν δανείζονταν τόσο φθηνά, οι αποδόσεις των ομολόγων βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών αλλά δεν σημειώθηκε καμία αναβάθμιση… λόγω της βελτίωσης των ομολόγων.
Οι οίκοι αξιολόγησης γνωρίζουν ότι το ράλι στις τιμές και τα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις είναι απόρροια παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης.
Είναι υπό μια έννοια διοικητικά καθοδηγούμενα τα επιτόκια παρέμβασης της ΕΚΤ αλλά και των ομολόγων.

Συσσώρευση διαρκείας στο χρηματιστήριο 820 με 880 μονάδες από τον Σεπτέμβριο 2019

Το ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους 2,5 μήνες κινείται μεταξύ 820 μονάδων το χαμηλό αρχών Οκτωβρίου με 880 μονάδες το πρόσφατο υψηλό.
Καταγράφεται ήδη από τον Σεπτέμβριο μια συσσώρευση και σοβαρή αδυναμία διάσπασης αυτού του εύρους διακύμανσης.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι έως το τέλος του 2019 αυτό το σκηνικό δεν θα αλλάξει αν και
-Θα ψηφιστεί ο νόμος για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών ή σχέδιο Ηρακλής
-Στις 20 Νοεμβρίου η Alpha bank θα ανακοινώσει το σχέδιο της για την μείωση των NPEs με τιτλοποίηση 10 δισεκ. και έκδοση tier 2 ύψους 500 εκατ και με στόχο επιτόκιο 5%.
-Θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 9μήνου 2019 των τραπεζών που θα είναι μέτρια.
-Στις 4 Δεκεμβρίου θα πληρώσει τους τόκους του Cocos – μετατρέψιμου ομολόγου 2 δισεκ. σε μετοχές - η Πειραιώς ύψους 167 εκατ σε μετρητά στο ελληνικό δημόσιο.
 Παρ΄ όλα αυτά οι ανακοινώσεις αυτές δεν θα είναι ικανές να αλλάξουν την διακύμανση της αγοράς αν και έστω και οριακά η πιθανότητα ανοδικής διάσπασης των 880 μονάδων υπερτερεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης