Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικές κόντρες για το φορολογικό νομοσχέδιο και την προστασία της μεσαίας τάξης

tags :
Πολιτικές κόντρες για το φορολογικό νομοσχέδιο και την προστασία της μεσαίας τάξης
Η κόντρα κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε ότι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο πάντως, θα μεταφερθεί το επόμενο διάστημα στην ολομέλεια και αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σφοδρή
Έναυσμα για το νέο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δίνει το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για να ισχύσει από την αρχή του καινούριου χρόνου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση γίνονται πράξη όσα είχε δεσμευτεί η ΝΔ πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου καθώς στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπονται σημαντικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και μείωση από τα 500 στα 300 ευρώ του ορίου πάνω από το οποίο οι συναλλαγές θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα.
Παράλληλα θεσπίζεται όριο 30% επί του πραγματικού εισοδήματος για τις δαπάνες με κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών το οποίο θα μειώνεται στο 20% για φορολογούμενους που έχουν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού τους εισοδήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, με αιχμή του δόρατος το φορολογικό νομοσχέδιο, αντικείμενο αντιπαράθεσης έγινε για άλλη μια φορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η ταλαιπωρημένη κατά τα χρόνια της κρίσης μεσαία τάξη η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τα μνημονιακά μέτρα.
Η Κουμουνδούρου εξαπολύει πυρά προς το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνοντας ότι είναι άνθρακες ο θησαυρός των φοροελαφρύνσεων για την μεσαία τάξη ενώ από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την συγκεκριμένη ανακοίνωση μιλούν για μετεκλογική αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, επισημαίνουν χαρακτηριστικά είναι ότι προεκλογικά από την Κουμουνδούρου καλλιεργούσαν τον φόβο ότι η ΝΔ θα κόψει συντάξεις, επιδόματα και αφορολόγητο. Ωστόσο, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, τα  πράγματα αντί να πηγαίνουν προς το χειρότερο όπως κινδυνολογούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνουν συνεχώς προς το καλύτερο.
Καθώς, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αντί να αυξάνονται οι φόροι, μειώνονται ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της μεσαίας κατηγορίας εισοδήματος θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μείωση φόρου περίπου 1300 ευρώ.
Από την πλευρά του βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης να δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς η οποία σε συνδυασμό με την απόφασή της να παραπέμψει στις καλένδες τη διαπραγμάτευση για μείωση του ελλείμματος και να μην χρησιμοποιεί τον εγγυητικό λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πετυχαίνει την μείωση αυτή, δεν επιτρέπουν τις αναγκαίες ελαφρύνσεις των μεσαίων στρωμάτων.
Έτσι, τονίζουν με έμφαση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, ακυρώνονται τα θετικά μέτρα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020.
Η κόντρα κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε ότι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο πάντως, θα μεταφερθεί το επόμενο διάστημα στην ολομέλεια και αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σφοδρή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης