Οικονομία

Σταϊκούρας: Θέλουμε το πλεόνασμα να είναι στο 2% από το 2021 – Πιθανή νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μετά τον Μάιο του 2020

Σταϊκούρας: Θέλουμε το πλεόνασμα να είναι στο 2% από το 2021 – Πιθανή νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μετά τον Μάιο του 2020
Eίναι πολύ πιθανό, μετά τον Μάιο του 2020, να μειωθεί κι άλλο ο ΕΝΦΙΑ, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας
«Θέλουμε να είναι στο 2% από το 2021 το πλεόνασμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,  μιλώντας σε εκπομπή στον ΑΝΤ1.
Ο υπουργός ανέφερε ότι ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε το 2020 μαζί με τους θεσμούς να εξεταστεί η μείωση των δημοσιονομικών στόχων.
Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την κυβερνητική  δέσμευση ότι θα βοηθούν τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, μέσω των περαιτέρω μειώσεων φόρων από το 2020 και μάλιστα, σημείωσε πως ένα 1 εκατ. πολίτες καλύφθηκαν από τις 120 δόσεις και με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση καλύφθηκε ήδη το 89%.
Όπως είπε, «πρώτη φορά κυβέρνηση μειώνει τον φόρο εισοδήματος» και  το αφορολόγητο, όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αλλά θα ενισχυθεί.
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι είναι πολύ πιθανό, μετά τον Μάιο του 2020, να μειωθεί κι άλλο, ενώ προανήγγειλε αλλαγές μέσα στον μήνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τη φορολοταρία.
Ερωτηθείς για τα κίνητρα συλλογής e-αποδείξεων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι εξετάζονται κίνητρα και για τους πολίτες και για τους επαγγελματίες, ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή.
«Αυτό θα αφορά και τη φορολοταρία που πλέον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτό που μελετά  η κυβέρνηση είναι εκτός από τα 1000 ευρώ που δίνονται σήμερα, να επιβραβεύονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ακόμα και σε είδος.
Όπως εξήγησε  «ο ένας λόγος είναι η έλλειψη δημοσιότητας, ένας δεύτερος λόγος είναι ότι δίδονται πολλές λοταρίες σε πολλούς.
Μπορεί λοιπόν να είναι να δίδονται σε λιγότερους περισσότερα, μπορούν να δίδονται και σε είδος», προσθέτοντας πως συνεργάζονται με το ΙΟΒΕ για να δούνε τον βέλτιστο τρόπο δόμησης αυτών των κινήτρων.
Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αποτελεί και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων μας».
Τέλος, για τις κατασχέσεις, αφού σημείωσε ότι ένας στους τέσσερις πολίτες μπορεί να πληρώσει και δεν το κάνει, προανήγγειλε  πλειστηριασμούς για αυτές τις κατηγορίες των πολιτών.
«Είμαστε διατεθειμένοι να κινηθούμε σοβαρά το επόμενο διάστημα και μεθοδικά αποκλείοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «στον νόμο Κατσέλη το 25% είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτά τα στοιχεία έχουμε από την τράπεζα της Ελλάδος και το τραπεζικό σύστημα.
Ένας στους τέσσερις λοιπόν μπορεί να πληρώσει και δεν πληρώνει - αυτό το κομμάτι θα πρέπει να πληρώσει».
Ακόμη,  ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες το νομοθετικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και πως στα τέλη του τρέχοντος μηνός, ήτοι τέλος Νοεμβρίου,  θα υπάρξει θετική εξέλιξη για την 4η αξιολόγηση.
Τέλος, ανέφερε ότι το κοινωνικο μέρισμα θα δοθεί εφάπαξ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης