Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Τι άλλο να κάνει μία αγορά που έχει ενισχυθεί 40%;

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Τι άλλο να κάνει μία αγορά που έχει ενισχυθεί 40%;
ΑΓΟΡΑ: Δεν τραβάει, δεν πάει, είναι κουρασμένο, δεν μπορεί να σπάσει τα προηγούμενα υψηλά του, τι φοβάται κτλ. Μήπως τελικά είμαστε λίγο άπληστοι; Μήπως θέλουμε μία αγορά να είναι καθημερινά κλειδωμένη στο limitup; Τι ακριβώς ζητάμε από μία αγορά που ενισχύθηκε φέτος κατά 40%;

Ίσως έχουμε βάλει υπερβολικά ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ναι, άλλαξε η κυβέρνηση και ήρθε μία φιλοεπενδυτική που προσπαθεί να βάλει σε τάξη μεγάλες επενδύσεις που κολλούσαν επί σειρά ετών και να βοηθήσει λίγο με τους φορολογικούς συντελεστές πολίτες και επιχειρήσεις.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Από την άλλη δεν έχουμε μία κυβέρνηση που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας για πρώτη φορά, ούτε και ένα δημόσιο που θα αλλάξει έτσι απλά τον τρόπο που λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια. Το χρηματιστήριο προεξόφλησε πολλά και τώρα θέλει να δει αποτελέσματα. Οι επενδυτές προεξόφλησαν πολλά και θέλουν και αυτοί να δουν αποτελέσματα.

Θέλουμε και εμείς να δούμε αποτελέσματα καλύτερα από αυτά του πρώτου εξαμήνου ώστε να μπορέσουμε να πούμε πως βρίσκουμε ξανά μετοχές ελκυστικά αποτιμημένες. Μην ξεχνάτε πως σήμερα υπάρχουν μετοχές στο ΧΑ που έχουν ενισχυθεί σημαντικά και μάλιστα κατά τριψήφιο ποσοστό και για κάποιες δεν είναι ο άσσος μπροστά.

Το ΧΑ δείχνει μία δυσκολία να ξεπεράσει τα προηγούμενα υψηλά του αλλά δεν έχει κάνει και λίγα. Δείτε που ήταν οι μετοχές στην αρχή του έτους και που είναι τώρα. Ας μην είμαστε άπληστοι! Ας περιμένουμε να δούμε και κάποιες μεγάλες επενδύσεις να προχωράνε, να δούμε καλύτερα εταιρικά αποτελέσματα, να δούμε πραγματικές λύσεις σε προβλήματα και όχι φωτογραφίες και δελτία τύπου και μην ανησυχείτε, το ταμπλό θα δώσει αυτό που αξίζει στον καθένα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στα θετικά η αναβάθμιση από την S&P και οι αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει τις μετοχές. Το άνοιγμα δείχνει μία μικρή άνοδο αλλά χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

ΚΑΡΑΤΖΗ: Αν μία άλλη εισηγμένη είχε πουλήσει σε 2 χρόνια δύο περιουσιακά στοιχεία και είχε εισπράξει τα κεφάλαια που πήρε η συγκεκριμένη και παράλληλα είχε τα περιουσιακά της στοιχεία, το τζίρο της και τα κέρδη της θα είναι ήδη πάνω από τα 10 ευρώ. Εδώ βέβαια επειδή και η διοίκηση είναι λίγο αδιάφορη με το ΧΑ και δεν έχει διαφημίσει την πραμάτεια της… σέρνεται η μετοχή. Κάποια στιγμή όμως θα την «ανακαλύψουν»και αυτή.

JUMBO: Διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο τελικό μέρισμα ύψους 0,28 ευρώ ανά μετοχή. Υποχωρεί 2,19% στο ξεκίνημα και χάνει 0,40 ευρώ. Το μέρισμα δηλαδή και κάτι ακόμα.

MLS: Με το καλημέρα οι πωλήσεις στη μετοχή και το σπρώξιμο σε νέα χαμηλά. Στα 1,30 ευρώ και στο -5,80% με όγκο 5 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Η στήλη παρακολουθεί τη μετοχή από σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και τη θεωρεί από τις ελληνικές μετοχές την πιο καλή του κλάδου. Ο κλάδος είναι δύσκολος και έχει προκλήσεις. Η ανάλυση της Euroxxέδωσε μία καλή κίνηση στη μετοχή την περασμένη Παρασκευή.

Εμείς θα βάζαμε λίγο χαμηλότερα τον πήχη, για όσους έχουν μπει σε χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, στα 2,10 ευρώ. Εκεί θα ήταν ένα καλό σημείο κατοχύρωσης κερδών. Μας άρεσε το εννεάμηνο, αλλά σε αυτές τις εταιρείες παρακολουθούμε και τη μόχλευση και εδώ δε θα θέλαμε να ξεφύγει.

Τα 2,10 ευρώ τα έχει συναντήσει το Φεβρουάριο του 2018 και τον Ιούλιο του 2019 χωρίς την τελευταία φορά να μπορέσει να κάνει κάτι καλύτερο. Αν εκεί μπορέσει και κάνει την υπέρβαση τότε θα μπορούσαμε να δούμε λίγο υψηλότερα ακόμα επίπεδα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης