Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα 10 σημάδια που μας δείχνουν ότι το πάρτι σε τραπεζικές μετοχές και χρηματιστηριακό έχει τελειώσει στην Ελλάδα

Τα 10 σημάδια που μας δείχνουν ότι το πάρτι σε τραπεζικές μετοχές και χρηματιστηριακό έχει τελειώσει στην Ελλάδα
Ποια είναι τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι το πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχει τελειώσει τουλάχιστον για το 2019;
Η χρηματιστηριακή αγορά και οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν έντονα σημάδια κόπωσης και αδυναμίας υπέρβασης τεχνικών σημείων ειδικά πάνω από 880 μονάδες.
Από τον Σεπτέμβριο η αγορά κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 820 και 880 μονάδων.
Οι εξελίξεις, παρά τις κατά καιρούς σκληρότατη κριτική που δεχόμαστε, επιβεβαιώνουν το bankingnews το οποίο από τα τέλη Αυγούστου 2019 είχε προειδοποιήσει ότι το πάρτι στο χρηματιστήριο και ειδικά στις τράπεζες έχει τελειώσει.
Συν τοις άλλοις να θυμίσουμε ότι αρχές Καλοκαιριού του 2019 πολλοί προέβλεπαν ότι το χρηματιστήριο θα βρίσκεται στις 1000 με 1050 μονάδες, το bankingnews είχε προβλέψει ότι θα κλείσει κάτω από τις 900 μονάδες – βλέπε δημοσίευμα 2 Ιουλίου 2019 -
Ποια είναι τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι το πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχει τελειώσει τουλάχιστον για το 2019;

1)Ξεκινώντας από την μεγάλη εικόνα, αρνητικά έχει επιδράσει η αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για την πορεία του ΑΕΠ.
Ο στόχος για 4% είναι ανέφικτος και πλέον για το 2020 έχει υποχωρήσει στο 2,4%.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews από τις εκλογές έως και σήμερα σε 13 άρθρα έχει αποδείξει γιατί ο στόχος 4% δεν ήταν ποτέ εφικτός και μάλιστα έγκαιρα – πριν ξεκινήσουν οι προβλέψεις των επενδυτικών οίκων και κατατεθεί ο προϋπολογισμός – είχε αναφερθεί ότι ο στόχος για το 2020 θα είναι 2,4% με 2,6%.
Με βάση εκτιμήσεις και για το 2021 ο στόχος για 4% είναι ανέφικτος, αντιθέτως θα συνεχίζει να κινείται κάτω από 3%.
Εάν δει κανείς την πορεία της Πορτογαλίας και όχι της Ιρλανδίας που είναι ειδική περίπτωση, το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό 2%.
Χώρες όπως η Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία εμφανίζουν ρυθμούς ανάπτυξης 4% και υψηλότερα αλλά έχουν ειδικούς λόγους, εθνικά νομίσματα κ.α.
Η Πορτογαλία είναι η χώρα που προσομοιάζει περισσότερο με την Ελλάδα και τα σημάδια κόπωσης και στην Πορτογαλία μετά από μια περίοδος ανάπτυξης αρχίζουν να φαίνονται στον ορίζοντα.

2)Το 2021 θα εξεταστεί και αποφασιστεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2% ή 2,2%.

3)Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα μόνο όταν μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε η επιστροφή στην κανονικότητα της Ελλάδος θα έρθει από το Καλοκαίρι του 2021.

4)Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά από την Morgan Stanley Capital International εάν πρώτα δεν έχει προηγηθεί επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα.
Αυτοί οι 4 πρώτοι λόγοι μας δείχνουν ότι ακόμη απαιτείται χρόνος για να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα.
Σίγουρα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αλλάξει την επενδυτική ψυχολογία αλλά μόνο αυτό δεν επαρκεί, δεν φθάνει για να δημιουργηθεί οικονομική ευφορία και ράλι στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι

5)Η πορεία της αγοράς ομολόγων δεν θα πρέπει να χαροποιεί αλλά να προβληματίζει.
Βέβαια αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο τα ελληνικά ομόλογα αλλά συνολικά τα ομόλογα της ευρωζώνης.
Οι αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται.
Έτσι εξηγείται γιατί οι οίκοι αξιολόγησης όπως Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s και DBRS δεν αναβαθμίζουν επιθετικά την Ελλάδα, παρ΄ ότι το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο είναι 1,35%.
Η Ελλάδα δεν δικαιολογεί στο 10ετές ομόλογο απόδοση 1,35% αυτό συμβαίνει λόγω ποσοτικής χαλάρωσης και χειραγώγησης των αγορών από την ΕΚΤ.
Οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν βρίσκονται στα επίπεδα που βρίσκονται με την αξία τους.
Έτσι εξηγείται γιατί οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν τα κρατικά ομόλογα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ουσιωδώς.
Στο παρελθόν οι οίκοι αξιολόγησης καθόριζαν την πορεία των αγορών, τώρα οι αποτιμήσεις δεν αντικατοπτρίζουν δίκαιες αξίες, οπότε οι οίκοι αξιολόγησης είναι επιφυλακτικοί.

6)Οι τράπεζες έχουν ζητήματα να αντιμετωπίσουν.
Π.χ. για να τιτλοποιήσουν 25-26 δισεκ. NPEs θα απαιτηθούν να δαπανήσουν 3,3 με 3,5 δισεκ. κεφάλαια.
Η ΕΚΤ ζητάει μεγαλύτερα κεφαλαιακά αποθέματα από τις τράπεζες.
Το κεφαλαιακό απόθεμα είναι το πλεονάζον κεφάλαιο πάνω από το SREP τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Τα NPEs στα 75 δισεκ. τα κεφάλαια 24 δισεκ. εκ των οποίων 16 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, ισχνά κέρδη και αδύναμες προοπτικές δεν καθιστούν τις τραπεζικές μετοχές hot story.

7)Ήδη οι τραπεζικές μετοχές – το είχαμε επισημάνει έγκαιρα – είχαν φθάσει να διαπραγματεύονται με όρους τιμής προς λογιστικής αξίας στο 0,70 όσο δηλαδή και η BNP Paribas που επιτυγχάνει 9 με 10 δισεκ. κέρδη ετησίως.
Π.χ. η Eurobank στα 0,94 ευρώ – μετά την απορρόφηση της Grivalia, το Fairfax ο βασικός μέτοχος με 33% μηδενίζει την ζημία με βάση το ιστορικό κόστος κτήσης που από 2,50 ευρώ αναπροσαρμόστηκε στα 0,94 ευρώ.
 
8)Τα deals στην μείωση των NPEs δεν ενθουσιάζουν.
Εάν αποτιμήσει κανείς ψυχρά και όχι συναισθηματικά το deal της Πειραιώς με την Inrtrum και το deal της Eurobank με την Fortress ή την Pimco ή αύριο της Alpha bank θα διαπιστώσει ότι κινούνται στο ναδίρ…με χρηματιστηριακούς όρους.

9)Το χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός.
Οι τράπεζες που έχουν ισχυρή βαρύτητα στο χρηματιστήριο έως το 2021 θα ασχολούνται με το παρελθόν τους με τα NPEs.
Επίσης η κόντρα κυβέρνησης – τραπεζών με τις προμήθειες και το show με τις εφόδους της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες σίγουρα δεν βοηθάει στην δημιουργία κλίματος αμοιβαιότητας.
Η κυβέρνηση χρειάζεται συμμάχους τις τράπεζες και οι τράπεζες χρειάζονται σύμμαχο την κυβέρνηση.

10)Εάν μιλήσουμε ελεύθερα και απαντήσουμε στο ερώτημα έχουν φθηνές ή ακριβές μετοχές, η δική μας απάντηση είναι ότι έχουμε πανάκριβες μετοχές.
Σήμερα οι αποτιμήσεις δεν δικαιολογούνται, ούτε στα ομόλογα – σε καμία περίπτωση – ούτε και στις μετοχές.
Αυτό που αναλύουμε σήμερα το βλέπουν ήδη πολλοί.

Ο καλύτερος σύμμαχος για τον επενδυτή του χρηματιστηρίου στο εγγύς μέλλον θα είναι η αυξημένη ρευστότητα του.
Όποιος έχει πολύ ρευστότητα αυτός θα κερδίσει το επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης