Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απογοητευτική η εικόνα του, ποιες μετοχές τράβηξαν τα βλέμματα

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απογοητευτική η εικόνα του, ποιες μετοχές τράβηξαν τα βλέμματα
ΑΓΟΡΑ: Σημαντική η πτώση της αγοράς και απομακρύνθηκε και πάλι από τα υψηλά έτους. Αυτά που προσπάθησε τουλάχιστον να δοκιμάσει ξανά. Η αγορά δεν έχει δυνάμεις εδώ και καιρό και παρά το γεγονός ότι οι τεχνικοί αναλυτές έβλεπαν υψηλότερα, επιβεβαιώνεται η άποψη εκείνων που έλεγαν ότι χωρίς νέα κεφάλαια δεν μπορεί να πάει μακριά.

Οι τράπεζες έδειξαν και πάλι αδυναμία. Φαίνεται ότι για να υπερβούν τα επίπεδα των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου θέλουν κάτι παραπάνω. Ούτε η αναβάθμιση από την S&P τις βοήθησε σήμερα.

Ο τζίρος ήταν εξαιρετικά χαμηλός και πιστεύουμε πως σε κάποια χαρτιά αν υπήρχαν καλύτεροι αγοραστές έστω και χαμηλότερα θα είχαμε μεγαλύτερο τζίρο. Αλλά οι πωλητές δεν έβρισκαν βάθος. Όπου έβρισκαν του έδιναν να καταλάβει. Απογοήτευση και στις τάξεις των χρηματιστών με την εικόνα που παρουσιάζει η κεφαλαιαγορά μας.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Το θέμα της MLS μάλλον στοίχησε και στο υπόλοιπο ταμπλό και ειδικά στις μικρομεσαίες. Άλλες έπεσαν με μικρό όγκο και άλλες με ικανοποιητικό. Θα λέγαμε πως το θέμα για την MLS είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Δηλαδή ξέρουν κάτι παραπάνω αυτοί που πουλάνε ή έχουμε όλοι την εικόνα του ισολογισμού ως βάση για συζήτηση.

Οι εγχώριοι θεσμικοί βέβαια προσπαθούν να πάρουν ρευστότητα από άλλα χαρτιά. Ειδικά κάποιοι που έχουν θέσεις σε μικρομεσαία που δεν έχουν και εμπορευσιμότητα προσπαθούν να βρουν αγοραστές ήδη. Θέλει λίγο προσοχή επομένως, αν και πιστεύουμε πως τα καλά χαρτιά δεν έχουν φόβο. Θα το περάσουν και αυτό το εμπόδιο.

FOURLIS: Έκανε πακέτα περίπου 460 χιλ. τεμαχίων στα 5,65 ευρώ με τη μετοχή να κάνει πράξεις λίγο πριν το κλείσιμο στα 5,37 ευρώ. Στο κλείσιμο έκανε και στα 5,53 ευρώ ένα μικρό πακέτο αλλά η μετοχή έκλεισε στα 5,41 ευρώ με απώλειες 1,99%.

MLS: Έκανε μεγάλο θόρυβο το σημερινό -30% και το ανεκτέλεστο που είχε στην πλευρά των πωλητών. Η στήλη δεν παρακολουθεί τη μετοχή καθώς τα θεμελιώδη για εμάς δεν ήταν υποστηρικτικά σε σύγκριση με την αποτίμηση. Έχει καθαρή θέση 26,8 εκατ. ευρώ και άυλα περίπου 28 εκατ. ευρώ.

Υπήρχαν στο εξάμηνο απαιτήσεις 8,7 εκατ. ευρώ και αποθέματα 9,7 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 31,5 εκατ. ευρώ. Τα υψηλά άυλα είναι ο βασικός λόγος ανησυχίας της στήλης (στα παρελθόν έχουμε παρουσιάσει τα άυλα όλων των εισηγμένων με αφορμή κάποιες αρνητικές εξελίξεις για συγκεκριμένη εταιρεία).

Η αποτίμηση πλέον είναι στα 12 εκατ. ευρώ και η μειωμένη κερδοφορία των 821 χιλ. ευρώ από 1,48 εκατ. ευρώ στο περσινό εξάμηνο, δίνει καλύτερο p/e. Τι θα μπορούσε να συμβεί όμως αν αποσβέσει μέρος των άυλων; Για να δούμε ποιος θα ενεργοποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα να πάρει την προσφορά.

INTERCONTINENTAL: Μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι τελευταίες συνεδριάσεις για τη μετοχή. Ξαφνικά σήκωσε όγκο και οι αγοραστές πάνε τη μετοχή εύκολα προς τα 7 ευρώ. Φήμες στην αγορά για πώληση, τις οποίες δεν μπορούμε να διασταυρώσουμε αλλά το ταμπλό κάτι δείχνει. Με όγκο 61 χιλ. τεμάχια ενισχύθηκε 2,27% και έκλεισε στα 6,75 ευρώ.

MINERVA: Συνεχίζει ανοδικά και έχει βελτιώσει κάπως την αποτίμησή της. Επιχειρηματικά δεν έχει να μας παρουσιάσει κάτι σπουδαίο. Βγάζει ζημιές και έχει κάψει αρκετό λίπος με αποτέλεσμα η καθαρή θέση είναι στα 3,4 εκατ. ευρώ. Έχει κοντά στα 18 εκατ. ευρώ δάνεια και μισθώσεις.

Η βελτίωση της αποτίμησης δίνει καλύτερο p/bv το οποίο ήταν χαμηλό αλλά δεν υπάρχει και η προοπτική βελτίωσης αποτελεσμάτων ώστε να σταματήσουν οι ζημιές και ο κατήφορος της καθαρής θέσης.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Πήγε η μετοχή μέχρι και τα 3,53 ευρώ αλλά βγήκαν καλές εντολές στη συνέχεια και λίγο πριν το κλείσιμο γύρισε θετική. Έκλεισε στα 3,66 ευρώ με όγκο 18 χλ. τεμάχια.

ΕΚΤΕΡ: Με όγκο 26 χιλ. τεμάχια υποχώρησε 2,75% και έκλεισε στα 1,24 ευρώ. Η αποτίμηση στα 13,9 εκατ. ευρώ.

ΚΑΡΑΤΖΗ: Τι να λέμε. Μάλλον τα θεμελιώδη δεν συγκινούν τους επενδυτές. Με 1.100 τεμάχια υποχώρησε 3,05% και έκλεισε στα 7,95 ευρώ.

ΚΛΜ: Μέχρι και στα 0,7280 ευρώ βρέθηκε η μετοχή και έκλεισε στα 0,75 ευρώ με πωλητές και όγκο 10 χιλ. τεμάχια.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Εδώ γνωρίζουμε ποια πουλάει. Στα 0,35 ευρώ και στο -2,78%.

ΕΥΔΑΠ: Δυνατή υποχώρηση. Στα 7,48 ευρώ και στο -2,60% με όγκο 21 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αν δεν έμπαινε στις τελικές δημοπρασίες μία καλή αγορά θα έκλεισε ακόμα χαμηλότερα. Στα 1,66 ευρώ και στο -2,01% με χαμηλό ημέρας τα 1,6440 ευρώ.

ΟΛΠ: Κοτζάμ πρόεδρος από την Κίνα ήρθε και η μετοχή δυσκολεύτηκε να κλείσει με καλή άνοδο. Στα 23,25 ευρώ με άνοδο 1,09% και όγκο 5 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης