Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κινεζική παγίδα του χρέους εξαπλώνεται ραγδαία και παγιδεύει πολλές χώρες

tags :
Η κινεζική παγίδα του χρέους εξαπλώνεται ραγδαία και παγιδεύει πολλές χώρες
Χαρτογράφηση του pαγκόσμιου χρέους – παγίδα της Κίνας
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα το Ινστιτούτο Κίελο για την Παγκόσμια Οικονομία, υπάρχουν επτά χώρες στον κόσμο των οποίων το δημόσιο  χρέος τους προς την Κίνα ξεπερνά το 25% του ΑΕΠ τους.
Τρεις χώρες (Τζιμπουτί, Νίγηρας και Δημοκρατία του Κονγκό) βρίσκονται στην Αφρική, ενώ τέσσερις χώρες (Κιργιζιστάν, Λάος, Καμπότζη και Μαλδίβες) βρίσκονται στην Ασία.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Katharina Buchholz του Statista, ο παγκόσμιος χάρτης του χρέους προς την Κίνα μέσω άμεσων δανείων (εξαιρουμένων των χρεών και του βραχυπρόθεσμου εμπορικού χρέους) δείχνει ότι η πλειοψηφία των χωρών με μεγάλο χρέος προς την Κίνα βρίσκονται στην Αφρική, ενώ ακολουθούν πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Τα δάνεια της Κίνας συντονίζονται από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χρέος με άμεσες χορηγήσεις άρχισε να αυξάνεται πάρα πολύ γύρω στο 2010 και ότι τα δάνεια της Κίνας δίνονται συχνά με υψηλότερα επιτόκια και με μικρότερες περιόδους χάριτος σε σύγκριση με τα αντίστοιχα δάνεια του ΟΟΣΑ ή της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν επίσης ότι οι χώρες που είναι σε μεγάλο βαθμό χρεωμένες προς την Κίνα κινδυνεύουν να κηρύξουν πτώχευση.
Στη δεκαετία του 1970, η έκρηξη δανεισμού, η οποία συνίστατο με παρόμοιες συμβάσεις που προσέφεραν οι αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές τράπεζες, οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες που προσπαθούσαν να βελτιώσουν τις υποδομές τους, σύμφωνα με την έρευνα.
Εν τω μεταξύ, το εξωτερικό χρέος προς την Κίνα μέσω χαρτοφυλακίων στις ανεπτυγμένες χώρες και υπερβαίνει το όριο του 10% του ΑΕΠ, έχουν η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες.
Το εξωτερικό χρέος προς την Κίνα ανέρχεται μεταξύ 5% και 10% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Infographic: Οι χώρες που έχουν περισσότερο χρέος στην Κίνα Statista

Infographic: The Countries Most in Debt to China | Statista


Θα βρείτε περισσότερα infographics στο Statista

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης