Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ICAP: Ανοδικά κινείται η εγχώρια αγορά επίπλων οικιακής χρήσης

tags :
ICAP: Ανοδικά κινείται η εγχώρια αγορά επίπλων οικιακής χρήσης
Ανοδικά κινείται η εγχώρια αγορά επίπλων οικιακής χρήσης, σύμφωνα με την ICAP
Φθίνουσα πορεία ακολούθησε εγχώρια αγορά επίπλων οικιακής χρήσης (σε αξία) την περίοδο 2008-2015 με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -11,7%.
Ο ετήσιος ρυθμός μείωσης επιβραδύνεται από το 2013 και μετά ωστόσο, την τριετία 2016 -2018 η αγορά παρουσιάζει συνεχή αύξηση με αποτέλεσμα το 2018 να καταγράφεται ετήσια μεταβολή 4,8%.
Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της ICAP, οι εξαγωγές επίπλων (σε αξία) σημειώνουν άνοδο την τελευταία πενταετία, ωστόσο κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με το επίπεδο των εισαγωγών.
Η εισαγωγική διείσδυση στον κλάδο βάσει αξίας, βαίνει αυξανόμενη, αγγίζοντας το 63,5% το 2018.
Σύμφωνα με την Ελένη Δεμερτζή, Senior Manager Οικονομικών Μελετών της ICAP, οι πωλήσεις επίπλων καθιστικού χώρου κάλυψαν το 43,5% της συνολικής αξίας πωλήσεων των εξεταζόμενων προϊόντων, το 2018.
Tα έπιπλα υπνοδωματίου κάλυψαν το 38,5% και τα έπιπλα τραπεζαρίας απέσπασαν το υπόλοιπο 18% της συνολικής αγοράς.
Η περιορισμένη αγοραστική δύναμη και τα χαμηλά επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένουν τα βασικά προβλήματα του κλάδου τα προϊόντα του οποίου έχουν χαμηλή προτεραιότητα στις αγορές του καταναλωτικού κοινού σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας.
Ως αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου οξύνεται και τους ωθεί σε έντονες αλλαγές της τιμολογιακής πολιτικής και των όρων πωλήσεων (μείωση τιμών, προσφορές).
Εκτιμάται ότι η αγορά των επίπλων οικιακής χρήσης θα κινηθεί σε ανοδικά επίπεδα την τριετία 2019-2021, σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2%-3%.
Βασική προϋπόθεση αποτελεί η περαιτέρω βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας και η ανάπτυξη της οικονομίας με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται και ενέργειες για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και την υλοποίηση νέων επενδύσεων.
Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών.
Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα 11 επιχειρήσεων εισαγωγής οικιακών επίπλων με διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για τη διετία 2017-2018 από την ανάλυση του οποίου προκύπτουν τα εξής:
Το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα το 2018/2017, ενώ οριακά μειωμένα εμφανίζονται τα συνολικά ίδια κεφάλαια (-1,3%).
Από την άλλη αύξηση παρουσιάζουν οι συνολικές πωλήσεις (κατά 7,1%) γεγονός που οδήγησε στην βελτίωση και των μικτών κερδών (7,7%) την ίδια περίοδο.
Τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα και οδήγησαν στην εμφάνιση αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος και τα 2 έτη.
Τόσο τα κέρδη EBITDA όσο και το τελικό (καθαρό) αποτέλεσμα του συγκεκριμένου δείγματος εταιρειών εμφάνισαν επιδείνωση.
Από τις 11 εταιρείες του δείγματος, 7 ήταν κερδοφόρες το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης