Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι επαφές Ελλάδας με Κίνα και η Πρωτοβουλία Ζώνη και Οδός (BRI) - Έντονη κριτική από ΗΠΑ

Οι επαφές Ελλάδας με Κίνα και η Πρωτοβουλία Ζώνη και Οδός (BRI)  - Έντονη κριτική από ΗΠΑ
Ελλάδα και Κίνα υπέγραψαν 16 συμφωνίες που αφορούν -μεταξύ άλλων- τομείς της γεωργίας, της ενέργειας και του τουρισμού
Την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ αναμένεται να προκαλέσει η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας και η απόφαση της τελευταίας να επεκτείνει την κινεζική Πρωτοβουλία Ζώνη και Οδός (Belt and Road Initiative - BRI) στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα, υπέγραψε 16 συμφωνίες σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων η γεωργία, η ενέργεια, τα λιμάνια και ο τουρισμός σκοπεύοντας στην ενίσχυση των projects στην ΕΕ που υλοποιούνται στο πλαίσιο της BRI.
Άλλωστε, ο Xi δήλωσε ότι Κίνα και Ελλάδα είναι φυσικοί εταίροι για την BRI.



Την ίδια στιγμή, όμως, που η Κίνα επεκτείνει την BRI στην Ευρώπη, η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Donald Trump δαιμονοποιεί την κινεζική πρωτοβουλία, καθώς η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει το δικό της παγκόσμιο δίκτυο ανάπτυξης υποδομών, που ονομάζεται Blue Dot Network.

Η κριτική των ΗΠΑ

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του Trump αποκαλεί την BRI «παγίδα χρέους» και συστήνει στις άλλες χώρες να αντισταθούν στα σχέδια της Κίνας.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ έχουν βάλει σε εφαρμοστεί το σχέδιο Blue Dot Network που στόχος είναι να γίνει μια παγκόσμια «βιώσιμη ανάπτυξη υποδομών στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και σε όλο τον κόσμο».
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross, δήλωσε παλιότερα στους Financial Times, «κάθε μπλε τελεία θα είναι και μια τελεία στον χάρτη όπου θα είναι ένα ασφαλές μέρος για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τα βιώσιμα έργα υποδομών...
Το θέμα είναι να δείξουμε σοβαρότητα ως προς τη βιωσιμότητα των projects».
Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, στόχος του Blue Dot Network είναι να γίνει το αντίπαλο δέος του BRI της Κίνας. Κι αυτό γιατί ο ρόλος της Ουάσιγκτον στον κόσμο έχει περιοριστεί μετά κινεζική Πρωτοβουλία Ζώνη και Οδός που επεκτείνεται σε 152 χώρες στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης